TEE K/Δ Θεσσαλίας: Μέσα στο 2024 τα πρώτα αποτελέσματα προσεισμικού ελέγχου σε δημόσια κτίρια
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τον τεχνικό κόσμο της περιοχής πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ με θέμα: «Μηχανικοί Ελεγκτές Προσεισμικού Ελέγχου, για τον επείγοντα προσεισμικό έλεγχο δημοσίων κτηρίων».
Στη διάρκειά της οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν γύρω από τις εξελίξεις και της απαιτήσεις του σημαντικού αυτού έργου από διακεκριμένους κι εξειδικευμένους επιστήμονες. Πρόκειται για ένα έργο που εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κι ο κλάδος των Μηχανικών θα ολοκληρώσει οργανωμένα και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα την υλοποίησή του, ως προς τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο όλων των κρίσιμων δημόσιων κτιρίων, μέσα στο 2024.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν δύο εξαιρετικά επίκαιρες επιστημονικές εισηγήσεις από διακεκριμένους μηχανικούς που προσέφεραν μια εξαιρετική αφορμή για συζήτηση γύρω από ένα κομβικό αλλά και επίκαιρο θέμα του τεχνικού κλάδου. Στην πρώτη ενότητα η οποία εστίασε στον πρωτοβάθμιο έλεγχο, ο κ. Βασίλειος Μπαρδάκης, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, ανέλυσε στην διαδικασία εγγραφής Μηχανικών στο Μητρώο Ελεγκτών, στη διενέργεια Ελέγχου αλλά και την Καταγραφή αποτελεσμάτων. Στην δεύτερη ενότητα ο κ. Δημήτριος Μπάρος, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός αναφέρθηκε διεξοδικά στον δευτεροβάθμιο Προσεισμικό έλεγχο Κτηρίων, εστιάζοντας στη μεθοδολογία και το θεωρητική υπόβαθρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Στην επέτειο ενός αιώνα, στάθηκε και στην εναρκτήρια ομιλία του και ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας κ. Νίκος Παπαγεωργίουσημειώνοντας ότι «Οι Έλληνες Μηχανικοί έχουμε συμβάλλει καθοριστικά στην σύγχρονη Ελλάδα. Ας αναλογιστούμε πως από τα 202 χρόνια του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, το ΤΕΕ υπάρχει στα 100 σχεδιάζοντας το μέλλον. Σε αυτήν την πορεία του χρόνου οι Έλληνες Μηχανικοί συνέβαλαν καθοριστικά στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας και των Ελλήνων και ήταν οι κύριοι παράγοντες όσων αντιλαμβανόμαστε στο περιβάλλον ως σύγχρονη Ελλάδα. Χιλιάδες μηχανικοί, όλων των ειδικοτήτων, συμβάλλουμε καθημερινά, έμπρακτά, στην πραγματική ανάπτυξη της χώρας, στην πραγματική παραγωγή εγχώριου προϊόντος, στην πραγματική οικονομία. Σχεδόν κάθε οικονομική δραστηριότητα φέρει την σφραγίδα του Μηχανικού. Μεγάλα έργα, τεχνικές οδηγίες, και σήμερα ο πράσινος ψηφιακός μετασχηματισμός γίνονται πραγματικότητα με το ΤΕΕ στον ρόλο του, του Τεχνικού Συμβούλου του Κράτους. Από εδώ από την Θεσσαλία άλλωστε, από το τμήμα μας, παρουσιάστηκε η ιδέα του Ε-65, η μεταφορά υδάτων από τον Αχελώο και αρκετά ακόμα…».
Παράλληλα, ο κ. Παπαγεωργίου επιχείρησε και έναν πολύ σύντομο απολογισμό του σύγχρονου έργου και συμβολής του ΤΕΕ στην εξέλιξη του κλάδου, κάνοντας αναφορά σε μια σειρά παρεμβάσεων και κινήσεων όπως το e-άδειες, την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, τους ελεγκτές δόμησης, το e-κτηματολόγιο, την πιστοποίηση εκτιμητών ακινήτων, τους ελεγκτές ΑΠΕ και τους Περιβαλλοντικούς Ελεγκτές- Αξιολογητές, το νέο Εξοικονομώ – όπου του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ και αρκετοί συνάδελφοί έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, τη νέα εποχή στο ΤΜΕΔΕ, με ηλεκτρονικές υπηρεσίες/ αλλά και το Ίδρυμα Μικροπιστώσεων, τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, το Πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, την ψηφιοποίηση των Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας της χώρας, την αναπροσαρμογή τιμολογίων έργων – υλικών λόγω πληθωριστικών πιέσεων, τις θεσμικές αλλαγές στη νομοθεσία δημοσίων συμβάσεων, τον Διαπιστευμένο Μηχανικό στο Κτηματολόγιο, τις νέες ΤΟΤΕΕ, την προώθηση του Building Information Model σε κτίρια και κατασκευές.
Επεσήμανε επίσης, πως η προσπάθεια του ΤΕΕ δε σταματά, προαναγγέλλοντας και πρωτοβουλίες κι έργα που δρομολογούνται προς υλοποίηση, όπως οι Πιστοποιημένοι μηχανικοί επιβλέποντες στα δημόσια έργα, τα Νέα Μητρώα στο Υπουργείο Υποδομών, οι Εγγυητικές Ιδιωτικών Έργων και η Νομοθεσία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας σε Οικοδομικά Έργα και Βιομηχανίες.
Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αναφορά του στη Θεσσαλία και την ιδιαίτερη χρονιά που διανύει, σημειώνοντας πως «Εμείς οι Θεσσαλοί Μηχανικοί αλλά και όλοι οι Θεσσαλοί, την τελευταία 4ετία βιώσαμε εκτός από την πανδημία COVID-19, τον Ιανό, τους σεισμούς στο Δαμάσι, το δυστύχημα των Τεμπών, τον Daniel και τον Elias. Και δυστυχώς δεν μπορώ να μην σχολιάσω το γεγονός πως στην όποια σχεδίαση της επόμενης μέρας για μία ανθεκτική Θεσσαλία, το ΤΕΕ και οι Θεσσαλοί Μηχανικοί δεν έχουν κληθεί στον δημόσιο διάλογο. Σε κάθε περίπτωση, εμείς και άποψη έχουμε και θα την πούμε, όπως κάνουμε πάντα. Τεχνοκρατικά, μέσα από επιχειρήματα, χωρίς κομματικές παρωπίδες θα συμβάλλουμε στην Θεσσαλία του αύριο από τον ρόλο μας, αυτόν του Τεχνικού Συμβούλου της Πολιτείας».