Συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία – Τι συζητήθηκε

Συνεδρίασε τη Τρίτη 12 Μαρτίου  το Εθνικό Συμβούλιο για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία  «υπό τη συστηματική απουσία της πολιτικής ηγεσίας του Οργάνου της Γεν. Γραμματέως του Υπουργείου, σημάδι της σημασίας που δίνεται στα θέματα ΥΑΕ» όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΣΕΤΕΕ.

Και συνεχίζει: «Με πρόταση του Προέδρου της ΟΣΕΤΕΕ και Γραμματέα ΥΑΕ της ΓΣΕΕ, συν. Ανδρέα Στοϊμενίδη εισήχθησαν στην ημερήσια διάταξη 4 θέματα.

1. Η συνεργασία Υπουργείου Ανάπτυξης και Επιθεώρησης Εργασίας για τον έλεγχο των αδειών των χειριστών μηχανημάτων έργου οι οποίοι είναι ανεπαρκείς με πρόσχημα τη σύγκρουση αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο φορέων. Ζητήθηκε να βρεθεί άμεσα λύση καθώς ο συγκεκριμένος κλάδος δίνει πολλά θανατηφόρα περιστατικά κάθε χρόνο.

2. Η ηλεκτρονικοποίηση διαδικασιών όπως το ημερολόγιο τεχνικού ασφαλείας, η εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, η δήλωση παρουσίας τεχνικού ασφαλείας και ιατρού εργασίας και η ανάγκη αναγγελίας των ενδοεπιχειρησιακών εκπαιδεύσεων καθώς έχει παρατηρηθεί πως ύστερα από εργατικά ατυχήματα πιέζονται οι εργαζόμενοι να υπογράψουν αναδρομικά δελτία εκπαίδευσης που δεν πραγματοποιήθηκαν.

3. Η αξιοβίωτη ένταξη των μεταναστών τρίτων χωρών που εισέρχονται στη χώρα με κάλυψή τους σε βασικά ζητήματα όπως είναι η στέγαση, η ασφάλιση, η υγειονομική περίθαλψη και η αγιοπρεπής και ασφαλής εργασία.

4. Η ανάγκη η Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας να υποβάλει απολογισμούς σε κάθε συνεδρίαση του οργάνου (εχθές δεν υποβλήθηκε) ώστε να καλυφθεί έως ένα σημείο το νομικό κενό της έλλειψης ελέγχου από τους κοινωνικούς εταίρους.

Ο Ανδρέας Στοϊμενίδης ζήτησε στα θέματα κλαδικού ενδιαφέροντος να υπάρχει εισήγηση από την εργατική πλευρά και στο θέμα 2 υπήρξε η πλήρης και αναλυτική παρουσίαση του Προέδρου της Ομοσπονδίας Χειριστών Μηχανημάτων Έργου συν. Νίκου Ηλιόπουλου.

Εντύπωση προκάλεσε η απουσία της αναθεώρησης του Κώδικα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία από την ατζέντα όταν υπάρχουν σχετικές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας και αναφορές σε συνέδρια από τα οποία όμως αποκλείεται η εργατική πλευρά από τη δυνατότητα να συμμετέχει ισότιμα στο διάλογο».

Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα