Σύλλογος Ρεματιάς: Επιστολή σε τέσσερις Δήμους και Περιφέρεια για τον ΝΟΚ – Τι ζητά

Με το θέμα των ευεργετημάτων ύψους που επιτρέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (Ν.Ο.Κ.) ασχολήθηκε ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου, ο οποίος έστειλε επιστολή στους δημάρχους Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο, Αμαρουσίου Θεόδωρο Αμπατζόγλου, Πεντέλης Νατάσσα Κοσμοπούλου & Βριλησσίων Γιάννη Πισιμίση, καθώς και στην αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη. Μεταξύ άλλων, ο φορέας ζητά «να δράσουν προληπτικά με εμφατικό τρόπο υπέρ των πολιτών και της ποιότητας ζωής τους», προτείνοντας δύο μέτρα.

Αναλυτικά το κείμενο:

«Προς:

1. Δήμαρχο Πεντέλης: κα Ν. Κοσμοπούλου
2. Δήμαρχο Αμαρουσίου: κ Θ. Αμπατζόγλου
3. Δήμαρχο Βριλησσίων: κ Γ. Πισιμίση
4. Δήμαρχο Χαλανδρίου: κ Σ. Ρούσσο
5. Αντιπεριφερειάρχη Β. Αθήνας: κα Λ. Κεφαλογιάννη
Κοινοποίηση:
Επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων Δήμων Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Πεντέλης, Χαλανδρίου

ΘΕΜΑ: Προσαυξήσεις σ.δ. και ύψους (ορόφων) κτηρίων των άρθρων 10 & 15 του ν.4067/12 (ΝΟΚ) – ΥΑ 110406/3757/24.10.2022 και συνέπειες στους δήμους και στην Ρεματιά Πεντέλης -Χαλανδρίου.

Κυρίες, κύριοι,

Με επιστολή μας προς τον υφυπουργό ΥΠΕΝ κ. Ταγαρά στις 30 Νοεμβρίου (αρ. πρωτ. 16/2022) αναφερθήκαμε στις συνέπειες των ανωτέρω νομοθετικών πράξεων στο αστικό περιβάλλον των δήμων σας αλλά και στις παραρεμάτιες περιοχές εντός των ορίων τους. Με επιστολή προς εσάς (αριθ. πρωτ. 17/2022) ζητούσαμε την δραστηριοποίηση και αρωγή σας στην διαφύλαξη των όρων προστασίας της Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου όπως αποτυπώνονται στο σχετικό ΠΔ (ΦΕΚ 659/Δ/1995).

Επανερχόμαστε στο θέμα μετά την δημοσίευση των απόφασεων 293/2024 και 310/2024 του Ε΄Τμήματος του ΣτΕ που αποτελούν και εισηγητική τοποθέτηση προς την Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Η απόφαση αυτή εκφράζει σε μεγάλο βαθμό τις αντιρρήσεις του Συλλόγου μας, αλλά και της ΚΕΔΕ και πολλών δήμων που δραστηριοποιήθηκαν ενάντια στις νέες ρυθμίσεις.

Σας επισημαίνουμε ορισμένα κρίσιμα αποσπάσματά της:

«Αντίθετη ερμηνεία, κατά την οποία ο ΝΟΚ καθορίζει το ανώτατο ύψος των οικοδομών της χώρας σε συνάρτηση με τον συντελεστή δόμησης μεγαλύτερο από αυτό που προβλέπει το πολεοδομικό καθεστώς μιας περιοχής, αντίκειται στο άρθρο 24 του Συντάγματος, το οποίο επιβάλλει την πολεοδόμηση των οικισμών κατόπιν μελέτης των τοπικών συνθηκών και της φυσιογνωμίας κάθε περιοχής με τη συμμετοχή του οικείου ΟΤΑ και των ενδιαφερόμενων πολιτών. Δεν επιτρέπει δε τη διά γενικής διατάξεως και χωρίς επιστημονική μελέτη κατάργηση, συλλήβδην, των ειδικών όρων δομήσεως που είχαν θεσπιστεί για κάθε περιοχή.

…τα μπόνους του ΝΟΚ είναι όχι μόνο αντισυνταγματικά, αλλά και αντίθετα στην κοινοτική νομοθεσία (Οδηγία 2001/42 για εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων), επειδή δεν έχουν εκτιμηθεί οι επιπτώσεις τους, ούτε έχει προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση επί αυτών.»

Επισημαίνοντας δε τα μεγάλα κενά που υπάρχουν σήμερα στον έλεγχο των οικοδομικών αδειών και συνολικά της δόμησης, αναφέρει: «Θα πρέπει να αναμένεται ότι η αύξηση της αξίας της γης θα δυσχεράνει περαιτέρω την απόκτηση από τους ΟΤΑ ακινήτων για κοινόχρηστους και κοινωφελείς σκοπούς και θα επιφέρει αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων και των ενοικίων, με δυσμενείς κοινωνικές συνέπειες για μεγάλα στρώματα του πληθυσμού, οι οποίες δεν προκύπτει ότι μελετήθηκαν. Περαιτέρω, τα οφέλη από την οικοδομική εκμετάλλευση ακινήτων λόγω της αυξημένης δόμησης που επιτρέπει ο ΝΟΚ μπορεί να οδηγήσουν σε κύμα κατεδαφίσεων μεμονωμένων κτιρίων και συνόλων σημαντικής αξίας και την αντικατάστασή τους από πολυώροφες οικοδομές» .

Εκτιμούμε ότι ήδη έχουν εκδοθεί πολλές οικοδομικές άδειες και έχουν δομηθεί αρκετά κτίρια που έχουν κάνει χρήση των bonus που κρίνονται αντισυνταγματικά. Το διάστημα μέχρι να τελεσιδικίσει το θέμα στην ολομέλεια του ΣτΕ θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο.

Ζητάμε από εσάς – με εμφατικό τρόπο – να δράσετε προληπτικά υπέρ των πολιτών και της ποιότητας ζωής τους. Συγκεκριμένα:
• Να προβείτε άμεσα σε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί προσωρινής αναστολής της έκδοσης οικοδομικών αδειών τουλάχιστον στην Β΄Ζώνη Προστασίας της Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου, όπου το μέγιστο ύψος δεν υπερβαίνει τα 11,5μ. και να κοινοποιήσετε την απόφαση σε όλους τους αρμόδιους φορείς (ΥΔΟΜ, ΥΠΕΝ, ΤΕΕ κλπ). Από όσο γνωρίζουμε τουλάχιστον 2 δήμοι στην ευρύτερη περιοχή μας έχουν ήδη λάβει σχετικές αποφάσεις (Χολαργός, Κηφισσιά).
• Να αιτηθείτε άμεσα στην εισαγγελία την διακοπή εργασιών για τις οικοδομές εντός της Β΄ ζώνης προστασίας της ρεματιάς με χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές και οι οποίες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο κατασκευής, μέχρι να υπάρξει τελεσίδικη Απόφαση και οριστούν τυχόν μεταβατικές διατάξεις.

Ο Σύλλογός μας θα προβεί, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, και αυτόνομα σε περιπτώσεις που αφορούν στις προβλέψεις του ΠΔ προστασίας της ρεματιάς. Είναι όμως σαφές ότι η κύρια ευθύνη βαρύνει τους ΟΤΑ της περιοχής α΄και β΄βαθμού. Είμαστε στην διάθεσή σας όπως πάντα για διευκρινήσεις και συνεργασία.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο υπογράφουν η πρόεδρος Μ.-Ε. Σμαραγδή και η Γεν. Γραμματέας Ρ. Καϊμάκη»

Ο Σύλλογος παραθέτει σχετικές επιστολές του το 2022 αναλυτικά ΕΔΩ.

 Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα