Στο ΕΣΠΑ η κατασκευή πέντε πεζογεφυρών στην Αττική

Ακόμη μια σύγχρονη πεζογέφυρα από τις συνολικά πέντε που κατασκευάζονται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, επί της Λεωφ. Αθηνών (και Κυπρίων Αγωνιστών), στο Χαϊδάρι, εγκαινιάστηκε από τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη και τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιώργο Καραγιάννη.

Πρόκειται για την τέταρτη από τις πέντε που κατασκευάζονται σε βασικούς οδικούς άξονες της Αττικής, με χρηματοδότηση -ύψους 1 εκατ. ευρώ η καθεμία -μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, ενώ έχουν ενταχθεί προς κατασκευή στο νέο ΕΣΠΑ, ακόμη πέντε, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης. Τα βασικά τους χαρακτηριστικά, είναι τοξωτές, φωτιζόμενες και διαθέτουν ανελκυστήρες ώστε να είναι προσβάσιμες από όλους.

Στην ίδια λεωφόρο, στο Παλατάκι Χαϊδαρίου, κατασκευάζεται ακόμη μια η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού, ενώ έχουν ήδη παραδοθεί προς χρήση οι πεζογέφυρες σε Άλιμο, Π. Φάληρο και Αγ. Παρασκευή. Σημειώνεται ότι, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει αναλάβει τη δημοπράτηση και εκτέλεση των πεζογεφυρών σε οδικούς άξονες της Αττικής, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής.

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης έκανε λόγο για ένα σημαντικό έργο που θα ενισχύσει την οδική ασφάλεια και θα διευκολύνει τη μετακίνηση των πεζών, σε μια λεωφόρο κυκλοφοριακά επιβαρυμένη, ενώ επισήμανε την προτεραιότητα που δίνει η διοίκηση της Περιφέρειας για τον εκσυγχρονισμό της ασφάλειας του οδικού δικτύου της Αττικής, γεγονός που «αποτυπώνεται και στο νέο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027, όπου ο συνολικός προϋπολογισμός των παρεμβάσεων οδικής ασφάλειας ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ».

«Με το έργο μας», υπογράμμισε ο κ. Πατούλης, «προχωράμε με σταθερά βήματα στη δημιουργία ενός σύγχρονου, λειτουργικού και ασφαλούς οδικού δικτύου -μια βασική μας προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση. Σε αυτή την κατεύθυνση μοχλεύουμε κάθε διαθέσιμο πόρο για να αναβαθμίσουμε το οδικό δίκτυο που ανήκει στην αρμοδιότητα της περιφέρειας. Έτσι, σήμερα παραδίδουμε την τέταρτη από τις πέντε πεζογέφυρες που χρηματοδοτεί η περιφέρεια, οι οποίες εντάσσονται στον ευρύτερο προγραμματισμό έργων που υλοποιούμε και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δεκάδες χιλιομέτρων νέων ασφαλτοστρώσεων, διαγραμμίσεων και διευθέτησης νησίδων, έξυπνες διαβάσεις -φιλικές σε άτομα με προβλήματα κινητικότητας και όρασης- εξωραϊσμό υπόγειων διαβάσεων πεζών σε κεντρικές λεωφόρους, και νέους φωτεινούς σηματοδότες».

Ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε για την συνεργασία, όλους τους εμπλεκόμενους από το υπουργείο , τον δήμο και την περιφέρεια για την περάτωση του έργου και ενημέρωσε για την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ της κατασκευής επιπλέον πέντε πεζογεφυρών σε διάφορα σημεία της Αττικής.

Ο υφυπουργός Γ. Καραγιάννης χαρακτήρισε σημαντική την ημέρα για την περιοχή του Χαϊδαρίου και την Δυτική Αττική, επισημαίνοντας την «τεράστια αξία» της πεζογέφυρας για τους κατοίκους και την καθημερινότητά τους. «Είναι σημαντικό να νιώσουν ότι η πολιτεία, η κυβέρνηση είναι δίπλα τους και φροντίζει να μπορούν να διασχίζουν τη Λεωφόρο Αθηνών με ασφάλεια. Επιπλέον, εξασφαλίσαμε προσβασιμότητα με ανελκυστήρες για να μπορούν να χρησιμοποιούν την πεζογέφυρα ΑΜΕΑ, γονείς με καροτσάκια και υπερήλικες, κάτι που αποτελεί αυτονόητα υποχρέωση και καθήκον μας», τόνισε ο υφυπουργός προσθέτοντας ότι με την παράδοση και της 5ης γέφυρας στο Παλατάκι ολοκληρώνεται ένα έργο. «Μάλιστα, στο τέλος του καλοκαιριού θα παραδώσουμε και τη δεύτερη πεζογέφυρα -μικρού προϋπολογισμού σε σχέση με άλλα συνολικού ύψους άνω των 6 δισ. που υλοποιεί το υπουργείο στην Αττική- αλλά υψηλής αξίας καθώς αναβαθμίζουν γειτονιές και περιοχές που τα χρειάζονται», σχολίασε.

Ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια με την Περιφέρεια Αττικής και συνολικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπογραμμίζοντας «το έργο που κάνουμε συνολικά στο υπουργείο πρέπει να συνεχιστεί γιατί τα έργα υποδομής, ανήκουν σε όλους τους πολίτες και αποτελούν πραγματική επένδυση στο μέλλον, ειδικά της νέα γενιάς».

Ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Ευαγγ. Ντηνιακός, ευχαρίστησε την Περιφέρεια για το σημαντικό αυτό έργο, αναφέροντας πως σύντομα θα είναι έτοιμος και ο περιβάλλων χώρος, ώστε να αναβαθμιστεί αισθητικά αλλά να διευκολυνθεί και η μετακίνηση εκατέρωθεν της λεωφόρου.

Με ένα κλικ όλα τα έργα προς δημοπράτηση

Τεχνική ενημέρωση από τους Δήμους και Περιφέρειες στο https://gobhma.gr/

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα