Στη Βουλή η εγκατάσταση πλευρικών διοδίων στους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγ. Στεφάνου

Με παρέμβασή του στη Βουλή μέσω επίκαιρης ερώτησης, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ανατολικής Αττικής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, έθεσε και πάλι το ζήτημα της επιχειρούμενης εγκατάστασης πλευρικών διοδίων στους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγ. Στεφάνου.

Όπως ο ίδιος σημείωσε «φέρνουμε στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση τις οικονομικές, κυκλοφοριακές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις μίας τέτοιας δυνητικής επιλογής. Πρωτοφανές σε αστικές περιοχές όπως ο Δήμος Διονύσου αλλά και οι όμοροι Δήμοι. Και μάλιστα χωρίς ίχνος ανταποδοτικότητας για τις τοπικές κοινωνίες».

Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών με τίτλο «Αδικαιολόγητη εμμονή του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών ως προς την εγκατάσταση πλευρικών διοδίων στους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου και κατ’ επέκταση αναλογικών διοδίων μετά τον κόμβο Μεταμόρφωσης»

«Αξιότιμε κ. υπουργέ,

Με το ν. 3555/2007, θεσμοθετήθηκε η εγκατάσταση πλευρικών διοδίων στους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου, μια απόφαση, άδικη και πρωτοφανή, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία επιβολής διοδίων στην χώρα μας, οι πολίτες των Δήμων Κηφισιάς και Διονύσου, καλούνταν να πληρώσουν, ως μη όφειλαν, για την χρηματοδότηση μεγάλων οδικών έργων, σε άλλες περιοχές της χώρας.

Για το λόγο αυτό, από τη πρώτη στιγμή (2007), υπήρξε σφοδρή κοινωνική αντίδραση μέσω κινητοποιήσεων, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα η επιλογή αυτή να μην έχει υλοποιηθεί. Η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου έδωσε παράταση στην αναστολή «αναστολή τοποθέτησης πλευρικών διοδίων μέχρι 31-12-2024, αφήνοντας εντούτοις ορθάνοιχτη την πιθανότητα τοποθέτησης αναλογικών μετά το πέρας της αναστολής, όπως προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης».

Σε πρόσφατη ομιλία στο 3ο Συνέδριο Green Deal Greece 2023 του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ο νέος υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Ταχιάος επανήλθε στην ανάγκη τοποθέτησης πλευρικών διοδίων στους επίμαχους κόμβους. Ταυτόχρονα, επικαλούμενος αντί των κυκλοφοριακών προβλημάτων της προηγούμενης φοράς, προβλήματα στατικότητας, ισχυρίσθηκε ότι η γέφυρα Βαρυμπόμπης θα πρέπει να ανακατασκευαστεί.

Ερωτάστε κ. υπουργέ:

1. Θα υιοθετηθεί από την Κυβέρνηση το πάγιο και δίκαιο αίτημα των όμορων Δήμων της περιοχής περί τροποποίησης της κυρωθείσης με το ν. 3555/2007 σύμβασης παραχώρησης ή της εξεύρεσης ισοδύναμης λύσης;

2. Πάνω σε ποια στοιχεία στηρίζει ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών τις αιτιάσεις περί έλλειψης στατικότητας της γέφυρας της Βαρυμπόμπης; Μήπως ο επανασχεδιασμός της, συνδέεται με την κατασκευή 9 φυλακίων πλευρικών διοδίων στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας;».

Νίκος Ταχιάος: «Καμιά ειλημμένη απόφαση για εγκατάσταση πλευρικών διοδίων στους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου»

Στα δύο ερωτήματα του Μανώλη Χριστοδουλάκη απάντησε ο αρμόδιος υφυπουργός Νίκος Ταχιάος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμιά ειλημμένη απόφαση του Υπουργείου, για εγκατάσταση πλευρικών διοδίων στους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου. Συμπλήρωσε δε πως σε κάθε περίπτωση θα προηγηθεί διαβούλευση με τους Δήμους που πλήττονται.

Στη συνέχεια τόνισε πως καθώς πρόκειται για νόμο, που προβλέπει διόδια και αναγκάζει το Ελληνικό Δημόσιο να πληρώνει 25 εκατ. ευρώ το χρόνο στον παραχωρησιούχο όσο τα διόδια αυτά δεν τοποθετούνται, μια «πολιτική απόφαση» όπως είπε, τότε η ίδια η Βουλή μπορεί να κυρώσει νέα νομική διάταξη, με την οποία θα αποφασισθεί πως διόδια στην Κηφισιά και στο Διόνυσο δεν θα μπουν.

Απαντώντας για τη γέφυρα της Βαρυμπόμπης, ο Νίκος Ταχιάος αρνήθηκε πως έκανε λόγο για πιθανά προβλήματα ασφάλειας. Αναφέρθηκε σε γήρανση της γέφυρας αλλά και σε αξιολόγηση του κόστους στις περιπτώσεις είτε πλήρους κατεδάφισης είτε ανακατασκευής της.

Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα