Στα Τρίκαλα το πρώτο πιστοποιημένο παθητικό διατηρητέο κτήριο
Το πρώτο παθητικό διατηρητέο κτήριο – μουσείο παραδόθηκε στον Δήμο Τρικκαίων την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2024. Μάλιστα σύμφωνα με τη σχετική πιστοποίηση από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτηρίου (ΕΙΠΑΚ) που δόθηκε τον Μάρτιο του 2024, το κτίσμα είναι το πρώτο του είδους του σε όλον τον κόσμο.
Το συγκεκριμένο κτήριο θα στεγάσει σε σύντομο διάστημα το «Σπίτι Τρικαλινών Μουσικών Δημιουργών», ένα έργο που συμπληρώνει τη διατήρηση, προβολή και προώθηση του μουσικού πλούτου των Τρικάλων και του λαϊκού τραγουδιού.
Διότι αυτό το κτίσμα – δωρεά της οικογένειας Μάντζαρη στον Δήμο Τρικκαίων («αρχοντικό Κυρνάσιου» περιγράφεται στο ΦΕΚ του 1994 που το χαρακτηρίζει ως διατηρητέο), θα στεγάσει ηλεκτρονικώς το έργο των Κώστα Βίρβου, Απόστολου Καλδάρα, Χρήστου Κολοκοτρώνη, Γιώργου Σαμολαδά, Δημήτρη Μητροπάνου.
Πρόκειται για ένα
– ψηφιακό μουσείο,
– παθητικό κτήριο,
– διατηρητέο κτίσμα,
– ηλικίας άνω των 125 ετών (χτίστηκε περί το 1896)
– στην παραδοσιακή συνοικία «Βαρούσι» (γωνία των οδών Κώστα Βίρβου και Αγίων Αναργύρων).
Το κτήριο παραδόθηκε από τη Διεύθυνση τεχνικών Υπηρεσιών (διευθύντρια κ. Θεοδ. Σαργιώτη) στη Διεύθυνση Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Τρικκαίων (διευθυντής κ. Στεφ. Νταλάσης) παρόντος του αντιδημάρχου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Μιχάλη Λάππα, ο οποίος αναφέρθηκε σε «μια πολύ σημαντική πολιτιστική ψηφίδα και τεχνική διάσταση, ένα έργο εξαιρετικό για την προβολή της μουσικής μας κληρονομιάς».
Παρέστησαν στελέχη των δύο διευθύνσεων (Ευφρ. Μπράκη, Ν. Δερμάνη, Μαρ. Τσιούτσια), ο διευθυντής του Μουσείου Τσιτσάνη Στέλιος Καραγιώργος, οποίος, έχοντας τη βασική ιδέα για το κτίσμα, συλλέγει το υλικό που θα ψηφιοποιηθεί για να ενταχθεί στο νέο αυτό μουσείο, οι εκπρόσωποι της εταιρείας Α. ΛΙΤΟΥ – Γ. ΓΚΕΚΑΣ ΟΕ που ανέλαβε το έργο (προϋπολογισμός 666.300€).