Στα 840 εκατ. ευρώ η επιδότηση ρεύματος τον Ιανουάριο

Τις νέες επιδοτήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Ιανουάριο ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για ηλεκτρικό ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανέρχεται στα 840 εκατ. ευρώ διπλάσιο από αυτό που αξιοποιήθηκε τον Δεκέμβριο. Το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής αλλά και των εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, για τον Ιανουάριο σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια και την επιδότηση σε οικιακά τιμολόγια για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου η κλιμακωτή επιδότηση διαμορφώνεται ως εξής:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες η επιδότηση θα είναι στα 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η κατηγορία αυτή αφορά εννιά στα δέκα νοικοκυριά στην Ελλάδα. Απορροφάται με αυτόν τον τρόπο όπως είπε ο κ. Σκρέκας, σχεδόν το 90% της αύξησης.

Για τη μηνιαία κατανάλωση από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες η επιδότηση ανέρχεται στα 280 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για τη μηνιαία κατανάλωση που υπερβαίνει τις 1.001 κιλοβατώρες, η επιδότηση ανέρχεται στα 190 ευρώ ανά μεγαβατώρα και αφορά δύο στα 100 νοικοκυριά στην Ελλάδα. Ισχύει και εδώ

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο απορροφάται το 100% της αύξησης και η επιδότηση θα είναι 378 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Επαγγελματικά τιμολόγια  

Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 kVa και για μηνιαία κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες η επιδότηση ανέρχεται στα 292 ευρώ ανά μεγαβατώρα δηλαδή απορροφάται σχεδόν το 80% της αύξησης.

Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 που ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες και για όλα τα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης η επιδότηση ανέρχεται σε 134 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για τους φούρνους, ανεξαρτήτως παροχής ισχύος και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης η επιδότηση ανέρχεται στα 292 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πρόκειται δηλαδή για απορρόφηση της τάξεως σχεδόν του 80% της αύξησης.

Για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Φυσικό αέριο

Σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο και την επιδότηση σε οικιακά τιμολόγια, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους που θα προθημεύσει με φυσικό αέριο θα δώσει μία οριζόντια επιδότηση σε 20 ευρώ ανά θεμιτή μεγαβατώρα και αυτό αφορά 700.000 νοικοκυριά ανεξαρτήτως μεγέθους κατοικίας και εισοδήματος.

Οικονομική ενημέρωση στο https://gobhma.gr/

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα