SMART PARK

πηγή: Εργοληπτικόν βήμα Νο_118 της ΠΕΣΕΔΕ

Το ιστορικό του έργου

Το εμπορικό Πάρκο SmartPark είναι μια ανάπτυξη της εταιρίας REDS σε μία έκταση 91 στρεμμάτων στη θέση Γυαλού Σπάτων. Η κατασκευή του έργου πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση εμπορικής επιφάνειας 35.600 τμ περίπου, άνοιξε τις πύλες της τον Οκτώβριο του 2011. Η δεύτερη φάση ολοκληρώθηκε και ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Νοέμβριο του 2019. Συνολικά, το SmartPark διαθέτει 53.000 τμ εμπορικής επιφάνειας.

Η ταυτότητα του έργου

Tο SmartPark αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό πάρκο στην Ελλάδα. Στα 53.000 τ.μ. επιφανείας εμπορικών χώρων φιλοξενεί τα ισχυρότερα και σημαντικότερα ονόματα (brandnames) του λιανικού εμπορίου της χώρας μας. Το SmartPark διακρίνεται για την υψηλή αρχιτεκτονική αισθητική του, τους πλούσιους ελεύθερους χώρους του, τους φροντισμένους διαδρόμους περιπάτου και τις υπαίθριες δραστηριότητες του. Σε συνδυασμό με τον θερινό κινηματογράφο, τα καταστήματα εστίασης και το πάρκο αναψυχής (playland) καθίσταται μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα. Το SmartPark αποτελεί κύριο εμπορικό και ψυχαγωγικό προορισμό για τους κατοίκους της βορειοανατολικής Αττικής αλλά και για όσους διαμένουν σε περιοχές με εύκολη πρόσβαση στην Αττική οδό. Κατά το 2019, οι επισκέπτες του κέντρου άγγιξαν τα 5,5 εκατομμύρια.

Περιγραφή του έργου

Το SmartPark βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με το εκπτωτικό χωριό McArthurGlen. Οι δύο αναπτύξεις είναι μεν ανεξάρτητες αλλά σχεδιάστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να αλληλοσυμπληρώνονται. Έτσι, ο επισκέπτης περνάει αβίαστα από το ένα κέντρο στο άλλο μέσω ενός κοινού πεζόδρομου κυκλοφορίας που διασχίζει και ενώνει τις δύο αναπτύξεις.

Το SmartPark αποτελείται από ανεξάρτητα κτίρια τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με πεζοδρόμους κυκλοφορίας επισκεπτών. Όλοι οι πεζόδρομοι ενώνονται στην κεντρική πλατεία του κέντρου στην οποία συνυπάρχουν το σιντριβάνι, χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (με ευρήματα που ανακαλύφθηκαν κατά την κατασκευή), ο βοτανικός κήπος, η παιδική χαρά, ο θερινός κινηματογράφος και οι υπαίθριοι χώροι εστίασης. Το βασικό χαρακτηριστικό του κέντρου είναι ο υπαίθριος χαρακτήρας του και η εκτεταμένη φύτευση. Το αποτέλεσμα είναι ο συνδυασμός της αίσθησης της εξοχής με τα ψώνια σε ένα δίκτυο εμπορικών πεζόδρομων. Την αίσθηση της εξοχής και του πάρκου συμπληρώνει η εκτεταμένη φύτευση δέντρων και θάμνων που  σε όλους τους πεζοδρόμους.Η επιλογή της χρωματικής παλέτας  και των υλικών κατασκευής έγινε με γνώμονα την ανάδειξη της συγκεκριμένης λογικής.

Έτσι στην πρώτη αλλά στην δεύτερη φάση της ανάπτυξης, χρησιμοποιήθηκαν φυσικά υλικά, όπως κεραμικά πανέλα για τις όψεις των κτιρίων και σταθεροποιημένο χώμα για επιλεγμένες επιφάνειες στο δάπεδο των κοινόχρηστων χώρων.Λόγω του πρωτότυπου σχεδιασμού του, το SmartPark έχει αποσπάσει σειρά διακρίσεων από αναγωρισμένους φορείς της αγοράς με  αποκορύφωμα την ανάδειξή του από τον διεθνή οργανισμό ICSC ( International Council of Shopping Centers) ως ένα από τα καλύτερα εμπορικά κέντρα στην Ευρώπη για το 2019.

ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΕΤ ΜΠΕΤΟΝ [ΧΑΛΥΨ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΑΕ]
ΑΝΤΛΙΕΣWILO
ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣKLIMART AE  (DAIKIN)
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα