Σε τροχιά υλοποίησης έργα της ΔΕΥΑ Κιλκίς

Το μεγαλύτερο έργο υποδομής που έχει σχεδιαστεί ποτέ στον Δήμο Κιλκίς, έχοντας πετύχει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση σε όλη την αυτοδιοικητική ιστορία του Δήμου και βρίσκεται στην κορυφή της λίστας από πλευράς δημόσιων πόρων του προγράμματος ‘’Αντώνης Τρίτσης’’, γίνεται επιτέλους πράξη.

Τα εμβληματικά έργα της ΔΕΥΑΚ, το κύριο σώμα των οποίων αφορά την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης των αμιαντοτσιμεντοσωλήνων με νέους αγωγούς πολυαιθυλενίου σε τριάντα πέντε χωριά και ελάχιστα τμήματα της πόλης του Κιλκίς, μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης ύστερα από απαιτητικές διαδικασίες ωρίμανσης εργασιών τεχνικής φύσης και την ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων.

Πρόκειται για ένα έργο κεφαλαιώδους σημασίας με διασφαλίσεις για τη δημόσια υγεία και με σύγχρονη προσέγγιση για τη διαχείριση του υδατικού δυναμικού. Οι νέοι αγωγοί πολυαιθυλενίου θα καλύψουν σε απόσταση περισσότερα από 324 χιλιόμετρα δικτύου στην πόλη του Κιλκίς και στα 35 χωριά και ως εκ τούτου αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες η ανάπτυξη εργοταξίων περιοχικά.

Την έναρξη κατασκευής των έργων αντικατάστασης του υδροδοτικού δικτύου επισφράγισε η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Προέδρου της ΔΕΥΑΚ Βασίλη Καραμπίδη και των εκπροσώπων της αναδόχου κοινοπραξίας Κ/Ξ ‘’Μεσόγειος Α.Ε. – Μηχανική Περιβάλλοντος Α.Ε”. Διονύση Γεωργόπουλου και Σπυρίδωνος Κολοβού στο Δημαρχείο Κιλκίς, παρόντος του Δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη.

Ως προς τις εργασίες αντικατάστασης τα έργα χωρίζονται σε δύο φάσεις:

Στην α’ φάση προϋπολογισμού 11.038.197,45 ευρώ περιλαμβάνονται το Κιλκίς – με τις οδούς 21 η Ιουνίου και Ελευθερίου Βενιζέλου, οι οικισμοί Αργυρούπολη, Κρηστώνη, Χωρύγι, Βαπτιστής, Σταυροχώρι και οι Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Πικρολίμνης Μαυρονέρι, Παλιό Αγιονέρι, Νέο Γυναικόκαστρο, Μικρόκαμπος.

Στη β΄ φάση με προϋπολογισμό 11.661.561,64 ευρώ εντάσσονται οι οικισμοί Καμπάνης, Μάνδρες, Γαλλικό, Πεδινό, Νέα Σάντα της Δημοτικής Ενότητας Γαλλικού, Άγιος Χαράλαμπος, Αμάραντα, Κορυφή της Δημοτικής Ενότητας Δοϊράνης, Κεντρικό, Βάθη, Επτάλοφο, Τέρπυλλος, Ευκαρπία, Ίσωμα, Αντιγόνεια, Άγιος Μάρκος, Μελισσουργειό, Άνω Θεοδωράκια, Κάτω Θεοδωράκια, Γερακαριό της Δημοτικής Ενότητας Κρουσσών, Μυριόφυτο και Νέο Μυριόφυτο της Δημοτικής Ενότητας Μουριών και Ηλιόλουστο, Κορομηλιά, Πλαγιά, Μεγάλη Στέρνα της Δημοτικής Ενότητας Χέρσου.

Πρόσθετα οφέλη που θα προκύψουν από τα έργα αντικατάστασης των σωληνώσεων αμιάντου στο δίκτυο είναι για τη ΔΕΥΑΚ η μείωση των διαρροών και εν γένει των βλαβών που δημιουργούνται εξαιτίας της παλαιότητας του δικτύου, η απάλειψη των υδροκλοπών καθώς και η βελτίωση των υδραυλικών χαρακτηριστικών του υδροδοτικού δικτύου.

Στις ιδιωτικές παροχές που θα αντικατασταθούν προβλέπεται η τοποθέτηση ψηφιακών υδρομέτρων για τον έλεγχο και των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης των καταναλωτών και την άμεση ενημέρωσή τους σε περίπτωση απώλειας νερού στις οικίες τους. Θα τοποθετηθούν συνολικά 10.350 ψηφιακά υδρόμετρα, αξίας 2.270.000ευρώ που καλύπτεται επίσης από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Στους οικισμούς, στην είσοδο του δικτύου ύδρευσης θα εγκατασταθεί σύστημα τηλεμετρίας της εισερχόμενης παροχής και πίεσης νερού προκειμένου η ΔΕΥΑΚ να έχει μια πληρέστερη εικόνα για το υδατικό ισοζύγιο κάθε οικισμού σε καθημερινή βάση. Στα εμβληματικά έργα της ΔΕΥΑΚ εντάσσονται και άλλα δύο υποέργα: η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο του συμψηφισμού (500.000 ευρώ) και η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών μονάδων μικροδικτύου στα αντλιοστάσια Ξηρόβρυσης, Σταυροχωρίου, Σεβαστού και στον βιολογικό καθαρισμό της Νέας Σάντας (1.550.000ευρώ).

Ποια χωριά έχουν ενταχθεί στα έργα της ΔΕΥΑΚ

Δ.Ε. ΚΙΛΚΙΣ: Κιλκίς, Αργυρούπολη, Κρηστώνη, Χωρύγι, Βαπτιστής, Σταυροχώρι
Δ.Ε. ΠΙΚΡΟΛΙΜΝΗΣ: Μαυρονέρι,Παλαιό Αγιονέρι, Νέο Γυναικόκαστρο, Μικρόκαμπος
Δ.Ε. ΓΑΛΛΙΚΟΥ: Καμπάνης, Μάνδρες, Γαλλκός, Πεδινό, Νέα Σάντα
Δ.Ε. ΔΟΪΡΑΝΗΣ: Άγιος Χαράλαμπος, Αμάραντα, Κορυφή
Δ.Ε. ΚΡΟΥΣΣΙΩΝ: Κεντρικό, Βάθη, Επτάλοφο, Τέρπυλλος, Ευκαρπία, Ίσωμα, Αντιγόνεια, Άγιος Μάρκος, Μελισσουργειό, Άνω Θεοδωράκια, Κάτω Θεοδωράκια, Γερακαριό
Δ.Ε. ΜΟΥΡΙΩΝ: Μυριόφυτο, Ν.Μυριόφυτο
Δ.Ε. ΧΕΡΣΟΥ: Ηλιόλουστο, Κορομηλιά, Πλαγιά, Μεγάλη Στέρνα.

Με ένα κλικ όλα τα έργα προς δημοπράτηση

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα