Δύο νέα έργα αξίας 23 εκατ. ευρώ σε Φθιώτιδα και Εύβοια

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 06 Μαρτίου 2024 και προχώρησε σε απολογισμό πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής για το πρώτο δίμηνο του 2024.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός γνωστοποίησε τη συστηματική συνεργασία που είχε το τελευταίο δίμηνο η Περιφερειακή Αρχή με τον αρμόδιο Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο, τον οποίο και ευχαρίστησε διότι:

 • Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση έργων αποκατάστασης στις περιοχές της Θεσσαλιώτιδας Δομοκού και της βόρειας Εύβοιας, συνολικού ύψους 23.000.000 ευρώ. Μέρος αυτών, συνολικού προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ, ξεκίνησε την προηγούμενη περίοδο να υλοποιείται.
 • Επιλύθηκαν ζητήματα αποζημιώσεων πληγέντων από φυσικές καταστροφές, με στόχο τη μέγιστη δυνατή κάλυψη των αιτημάτων. Ήδη επανεκκινήθηκε και προχωρά η καταβολή αποζημιώσεων.

Ακολούθως, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός  προχώρησε στον απολογισμό πεπραγμένων 1 , απάντησε στις ερωτήσεις δημοσιογράφων και επεσήμανε ότι θα επαναλαμβάνεται τακτικά αυτή η διαδικασία απολογισμού και επικοινωνίας με όλους τους Στερεοελλαδίτες μέσω των ΜΜΕ.

Έργα & δράσεις που ολοκληρώθηκαν 

1. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες και παραδόθηκε σε χρήση το αλιευτικό καταφύγιο Αγ. Άννας. Το ολοκληρωμένο λιμενικό έργο, αρχικού προϋπολογισμού 6.955.000 ευρώ και συμβατικού αντικειμένου 4.045.662 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

2. Παραδόθηκε σε χρήση το πλήρως ανακατασκευασμένο Κλειστό Γήπεδο Ιτέας. Έργο με αρχικό προϋπολογισμό ύψους 1.435.205 ευρώ, που υλοποιήθηκε κατόπιν προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Δελφών με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η οποία ανέλαβε τη χρηματοδότηση, τη δημοπράτηση και την επίβλεψη των εργασιών. Με την ολοκλήρωση του έργου, η πόλη της Ιτέας και η Π.Ε. Φωκίδας απέκτησαν μια ακόμη σύγχρονη αθλητική υποδομή, που καλύπτει τις προδιαγραφές τις οποίες έθεσε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για το χώρο του γηπέδου, των κερκίδων και των αποδυτηρίων.

3. Ολοκληρώθηκαν εγκαίρως οι εργασίες ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του φαραγγιού “Πάντα Βρέχει” στην Π.Ε. Ευρυτανίας και παραδίδεται σε χρήση ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο αναβάθμισης υποδομών εναλλακτικού τουρισμού. Το έργο, αρχικού προϋπολογισμού 240.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε και
δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Έργα & δράσεις που ξεκινούν 

 • Έναρξη κατασκευής του έργου: «Αναβάθμιση του προβλήτα του λιμένα Ιτέας».

Το έργο, αρχικού προϋπολογισμού ύψους 6.200.000 ευρώ, έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας 2021 – 2025, και μπήκε στο στάδιο την υλοποίησης κατόπιν προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Λιμενικού Ταμείου Φωκίδας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που ανέλαβε τη μελέτη, τη δημοπράτησή του και την επίβλεψη της πορείας κατασκευής.

 • Ξεκινούν ασφαλτοστρώσεις στο οδικό τμήμα Πρόδρομος – Ροσκάς της Π.Ε. Ευρυτανίας.

Έργο, αρχικού προϋπολογισμού ύψους 1.199.999,99 ευρώ. Η περιοχή υλοποίησης του οδικού έργου βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Π.Ε. Ευρυτανίας και συγκεκριμένα στις Δημοτικές Ενότητες Προυσού και Δομνίστας του Δήμου Καρπενησίου.

 • 3. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μετά την εξασφάλιση χρηματοδότησης 328.600 ευρώ από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», δημοπράτησε και συμβασιοποίησε το έργο: «Εγκατάσταση  Δικτύου Υδρομετεωρολογικών Σταθμών για την Έγκαιρη Προειδοποίηση Πλημμυρικών Φαινομένων»

Το οποίο μπαίνει πλέον στο στάδιο της υλοποίησης. Συγκεκριμένα, προβλέπεται να εγκατασταθούν 15 σταθμοί, εκ των οποίων 10 υδρομετρικοί και 5 μετεωρολογικοί σε σημεία τα οποία θα υποδειχθούν από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με βάση σχετικές μετρήσεις. Προβλέπεται επίσης η ανάπτυξη Κέντρου Λήψης Δεδομένων των περιφερειακών τηλεμετρικών σταθμών.

 • 4. Ξεκίνησαν οι εργασίες τοποθέτησης χλοοτάπητα στα γήπεδα Πούρνου και Καθενών.

Πρόκειται για έργο αρχικού προϋπολογισμού 310.000 ευρώ. Ο Δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων ανέλαβε τη μερική χρηματοδότηση του με 100.000 ευρώ, ενώ η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανέλαβε τη χρηματοδότηση ύψους 210.000 ευρώ, τη δημοπράτηση του έργου που ολοκληρώθηκε ήδη και την επίβλεψη της εκτέλεσης των εργασιών.

 • 5 «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΩΝ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ», αρχικού προϋπολογισμού ύψους 440.000 ευρώ.

Το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Ευρυτανίας έχει συνολικό μήκος 532 χλμ. περίπου. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και η παλαιότητα του δικτύου,
δημιουργούν  μεγάλες ανάγκες συντήρησης.

Έργα και δράσεις που χρηματοδοτήθηκαν και βαίνουν προς υλοποίηση 

-Συνυπογραφή Προγραμματικών συμβάσεων με τους εμπλεκόμενους Δήμους για την υλοποίηση των ακόλουθων έργων :

 • «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ», προϋπολογισμού 150.000 ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Προβλέπεται να πραγματοποιηθούν χωματουργικές εργασίες, τοιχοποιίες και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες και να εγκατασταθούν συστήματα κλιματισμού, πυρασφάλειας και συναγερμού.
 • «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟΥ ΛΑΪΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ», προϋπολογισμού 45.000 ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Προβλέπεται να πραγματοποιηθούν εργασίες κατασκευής και τοποθέτησης μεταλλικών στεγάστρων, σύμφωνα με τη μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ορχομενού.
 • «∆ΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΟΜΒΡΙΩΝ Υ∆ΑΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΕΡΑΣΙΑΣ». Αντικείμενο της σύμβασης είναι η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μέχρι του ποσού των 151.000 ευρώ για την εκτέλεση του έργου, που αποσκοπεί στη βελτίωση και διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας της Τ.Κ. Κερασιάς του ∆ήµου ∆ωρίδος.
 • «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙ – ΧΕΡΟΜΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ», προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. Κατόπιν αιτήματος του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης – Αλιβερίου, η Περιφέρεια ανέλαβε τη χρηματοδότηση για τη βελτίωση και την ασφαλτόστρωση του δρόμου Κλιμάκι – Χερόμυλος. Οδικό έργο με σημαντική συμβολή στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

-Εντάχθηκαν οι ακόλουθες δράσεις στα αντίστοιχα Προγράμματα χρηματοδότησης:

 • «ΔΙΑΓΡΑΜΜΙΣΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ». Εντάχθηκε στο «Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2021-2025» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Οδική ασφάλεια». Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 290.000 ευρώ και καλύπτει πλήρως τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου.
 • «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΥ Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ». Εντάχθηκε στο «Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2021-2025» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Οδική ασφάλεια». Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 250.000 ευρώ και καλύπτει πλήρως τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου.
Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα