Σε πρώτο πλάνο η άμεση υλοποίηση του Βόρειου Ποδηλατικού Άξονα Αττικής

Τα βήματα που πρέπει να γίνουν με στόχο την άμεση έναρξη της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου της Περιφέρειας για τη δημιουργία του Βόρειου Ποδηλατικού Άξονα Αττικής, συμφωνήθηκαν κατά τη συνάντηση του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Ν. Ταγαρά και τον γ.γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ε. Μπακογιάννη.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο μετείχαν επίσης η αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Λ. Κεφαλογιάννη, ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Γ. Βλάχος και ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η επιβεβαίωση της υψηλής ωριμότητας του έργου, οι αναγκαίες επικαιροποιήσεις των υφιστάμενων μελετών, αλλά και ο προσδιορισμός των απαιτούμενων ενεργειών για την άμεση εκκίνηση δημοπράτησης και υλοποίησης του έργου.

Όπως συμφωνήθηκε, οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής (Διαχειριστική Αρχή) είναι στη διάθεση των Υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τη διευθέτηση των διάφορων τεχνικών ζητημάτων, που ενδέχεται να προκύψουν, έτσι ώστε στο αμέσως προσεχές διάστημα να εκδοθεί από την Περιφέρεια Αττικής, η πρόσκληση για τη χρηματοδότηση του έργου στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Κατά την έναρξη της συζήτησης ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε πως «η διοίκηση της Περιφέρειας επενδύει στη δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων στην Αττική, στο πλαίσιο της προτεραιότητας που δίνει στις “πράσινες” μετακινήσεις και την ενίσχυση της βιώσιμη αστικής κινητικότητας».
Από την πλευρά τους, τόσο ο αρμόδιος υφυπουργός Ν. Ταγαράς όσο και ο γ.γ. Ε. Μπακογιάννης συμφώνησαν στη σημασία δημιουργίας του Βόρειου Ποδηλατικού Άξονα και επισήμαναν ότι θα συμβάλλουν με τις διαδικασίες που απαιτούνται για την άμεση έναρξης υλοποίησης του έργου.

Ο σχεδιασμός

Ο Μητροπολιτικός Ποδηλατόδρομος Γκάζι – Κηφισιά που θα γίνει με πόρους από το νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα Αττική 2021-2027, θα έχει μήκος 17,8 χλμ., θα ξεκινά από το Θησείο (Πλατεία Ασωμάτων) και θα καταλήγει στον σταθμό ΗΣΑΠ της Κηφισιάς. Θα διασχίζει συνολικά πέντε Δήμους (Αθηναίων, Νέας Ιωνίας, Νέου Ηρακλείου, Αμαρουσίου και Κηφισιάς) και θα περνά από κεντρικούς δρόμους.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει, επίσης, εξασφαλίσει από πόρους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία ενός ακόμα ποδηλατοδρόμου, ο οποίος αποτελεί τον «πυρήνα» του έργου «Αθηναϊκή Ριβιέρα – Αστικός Περίπατος». Στόχος η σταδιακή δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου ποδηλατοδρόμων στην Αττική, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Γ. Πατούλης επισήμανε μεταξύ άλλων: «Η δημιουργία του Βόρειου Ποδηλατικού Άξονα της Αττικής είναι ένα έργο εμβληματικό για τη διοίκηση μας. Σ΄ αυτό το πλαίσιο και έχοντας ως προτεραιότητα τη γρήγορη αξιοποίηση των διατιθέμενων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών πόρων για την υλοποίηση και έργων με ισχυρό περιβαλλοντικό πρόσημο, οριστικοποιήσαμε σήμερα με τον κ. Ταγαρά και τον κ. Μπακογιάννη τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να ξεκινήσουμε άμεσα.
Στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε στην Αττική μας, όσα ορίζουν οι ευρωπαϊκές πρακτικές της βιώσιμης αστικής κινητικότητας αλλά και να απολαμβάνουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Αττικής ποιοτικές και ασφαλείς αστικές μετακινήσεις – και το κυριότερο – φιλικές για το περιβάλλον».

Με ένα κλικ όλα τα έργα προς δημοπράτηση

Τεχνική ενημέρωση από τους Δήμους και Περιφέρειες στο https://gobhma.gr/

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα