Σε εξέλιξη έργα ύδρευσης στη Καλαμάτα – Έφθασε ο αγωγός ύδρευσης Φ800

Στο λιμάνι Καλαμάτας ξεκίνησε τη Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 η μεταφόρτωση των σωλήνων από το πλοίο RISE 1905 σε φορτηγά, ώστε να μεταφερθούν στο εργοτάξιο της αναδόχου εταιρείας και από εκεί να ξεκινήσει η τοποθέτησή τους στο μεγάλο έργο του κεντρικού αγωγού ύδρευσης Φ800 από τις Πηγές του Πηδήματος στην Καλαμάτα. Το πλοίο που ξεκίνησε από λιμάνι της Κίνας, χρειάστηκε 55 μέρες για να καταπλεύσει στο λιμάνι της Καλαμάτας με το πρώτο φορτίο σωλήνων. Έφτασαν τα πρώτα 4,5 χλμ. αγωγών και το επόμενο διάστημα αναμένονται ακόμα δύο φορτία, καθώς απαιτούνται συνολικά 15 χλμ. Το μεγάλο έργο του νέου αγωγού ύδρευσης Φ800 έρχεται να αντικαταστήσει τους αγωγούς Φ300 και Φ600.

Στο λιμάνι Καλαμάτας βρέθηκε ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Ανδρέα Καραγιάννη, τον Γενικό Διευθυντή Μιχάλη Βασιλειάδη και στελέχη της ΔΕΥΑΚ, κατά τη διαδικασία εκφόρτωσης των αγωγών Φ800.

Θανάσης Βασιλόπουλος: «Το έργο προχωρά και είμαστε πολύ χαρούμενοι»

«Το μεγάλο έργο της μεταφοράς νερού από τις πηγές του Πηδήματος στην Καλαμάτα είναι για τη Δημοτική Αρχή προτεραιότητα, για τον Δήμο Καλαμάτας είναι προτεραιότητα. Μετά από ένα μεγάλο ταξίδι 55 ημερών, έφτασε το καράβι με τα πρώτα 4,5χλμ του αγωγού Φ800, και έτσι θα ξεκινήσει το τόσο σημαντικό έργο”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, συμπληρώνοντας ότι «εμείς υποστηρίζουμε αυτή τη διαδικασία, προφανώς ό,τι χρειαστεί να κάνουμε θα το πράξουμε. Θέλουμε να ξεκινήσει το έργο και να υλοποιηθεί μέσα στα χρονοδιαγράμματα. Προχωράει λοιπόν το πρώτο φορτίο και περιμένουμε και τα άλλα δύο για να μπορέσει να ολοκληρωθεί. Ευελπιστούμε ότι όλα θα πάνε καλά. Ξεπεράσαμε τις δυσκολίες τις μεγάλες που αντιμετωπίσαμε, καθώς ήρθε η πανδημία, και σταμάτησαν τα μεταφορικά, μετά ήρθε η ενεργειακή κρίση όπου εκεί ήρθε και η μεγάλη αύξηση στις τιμές. Με πολύ μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε και κάναμε αναθεώρηση των τιμών. Προστέθηκε περίπου ένα εκατομμύριο στην αύξηση των υλικών και έτσι το έργο δεν χάθηκε, που μας λέγανε όλοι ότι το έργο θα χαθεί, και οι προτάσεις που είχαμε ότι θα διακοπεί η συνεργασία, θα διαλυθεί η σύμβαση και θα επαναλάβουμε τον διαγωνισμό. Εμείς επιμέναμε σε αυτό, δεν χάθηκε το έργο και σήμερα προχωράμε και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό».

“Το έργο χρειάζεται χρόνο. Σίγουρα απαιτείται τουλάχιστον ένα έτος για να μπορέσει να ολοκληρωθεί”, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Σε εξέλιξη όλα τα έργα ύδρευσης

Όλα τα έργα υποδομής στον Δήμο Καλαμάτας που αφορούν τη μεταφορά του νερού είναι σε εξέλιξη. Δηλαδή, οι αγωγοί προχωράνε, και κάποια στιγμή θα ολοκληρωθούν. Η δεξαμενή στον Άη Γιάννη Καρβούνη με τα 8.500 κυβικά: Υπογράψαμε τη σύμβαση, είμαστε έτοιμοι, και πολύ σύντομα θα ξεκινήσει και αυτό το έργο να κατασκευάζεται, για να φτάσει το νερού του Πηδήματος στον Άη Γιάννη τον Καρβούνη. Όσον αφορά την εξισωτική δεξαμενή που είναι στο Πήδημα, έχουμε ήδη λάβει σχετικό έγγραφο από το Υπουργείο, έχουμε στείλει τα απαραίτητα έγγραφα, για να μελετηθεί και να κατασκευαστεί μια μεταλλική δεξαμενή, η οποία θα υποστηρίζει τις ανάγκες μέχρι να γίνει η οριστική δεξαμενή και να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος. Έχουμε κάνει γεωτεχνικές μελέτες, συνεχίζουμε τις μελέτες αυτές, και έχουμε στείλει όλα τα έγγραφα στους μελετητές για να μπορέσουν να επιλέξουν πού θα γίνει η μεταλλική κατασκευή και πού θα γίνει η μεγάλη δεξαμενή των 1.000 κυβικών που θα αντιμετωπίσει όλες τις ανάγκες”.

Τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων

“Συγχρόνως στις πηγές του Αγίου Φλώρου έχουμε κάνει γεωτρήσεις και έχουμε βρει σε καλό βάθος νερό, πάρα πολύ, για να μπορέσουμε και εκεί να μελετήσουμε τη μεταφορά του νερού από τις πηγές του Αγίου Φλώρου στις πηγές του Πηδήματος, ώστε να εξασφαλίσουμε την πόλη μας και την περιοχή μας ευρύτερα αλλά και τη Δυτική Μάνη, τα μέρη που προβλέπονται, για τα επόμενα 100 χρόνια”, κατέληξε ο Δήμαρχος.

Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα