Σε δημόσια διαβούλευση το master plan για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο της ολλανδικής εταιρείας HVA για διαχείριση υδάτων, αγροτικών καλλιεργειών και αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλίας.
Όπως αναφέρει η σχετική έκθεση στα 4,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ο απαιτούμενος προϋπολογισμός, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους για την εκτροπή του Αχελώου. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, η έκθεση έχει ως σκοπό να αντιμετωπίσει τις αλληλένδετες προκλήσεις αφενός των κινδύνων πλημμύρας και αφετέρου της ξηρασίας, εξετάζοντας βασικές πτυχές που θα συνεισφέρουν στην καλύτερη ανοικοδόμησή (Build Back Better) της Θεσσαλίας.
Το σχέδιο χωρίζεται σε έξι τεύχη και περιγράφει τα μέτρα που απαιτούνται για την ενίσχυση της ασφάλειας των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας, την ετοιμότητα για πλημμύρες και τη μεταρρύθμιση του γεωργικού της κλάδου.
Εστιάζει τόσο στα άμεσα και αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία της Θεσσαλίας από μελλοντικές πλημμύρες και στην αντιμετώπιση της κρίσης έλλειψης νερού, όσο και τις αναγκαίες μακροπρόθεσμες λύσεις για έργα υποδομής, για αλλαγές στις γεωργικές πρακτικές αλλά και για το πως να επιτευχθούν αλλαγές στην ψυχοκοινωνική νοοτροπία των Θεσσαλών αγροτών.
Επίσης προτείνει την εφαρμογή εκτεταμένων μέτρων διαχείρισης πλημμυρών σε αυτές τις περιοχές ώστε να προστατευτούν οι καλλιεργήσιμες και κατοικημένες εκτάσεις. Με την κατασκευή περίπου 100 με 250 φραγμάτων ανάσχεσης (check dams) στις μικρότερες κοιλάδες, χαράδρες και ρέματα, σε συνδυασμό με λύσεις που βασίζονται στη φύση (nature based solutions), η μεγάλη ροή υδάτων από τις ορεινές περιοχές εκτιμάται ότι θα μειωθεί.
Η λειτουργία των υφισταμένων και μελλοντικών μεγάλων φραγμάτων θα πρέπει να προσαρμοστεί και να ρυθμιστεί με ακρίβεια στις απαιτήσεις διαχείρισης των πλημμυρών. Ως προς την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων υδάτων για άρδευση και του κινδύνου ερημοποίησης ως μοναδική βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση οι Ολλανδοί της HVA θεωρούν τη μεταφορά υδάτων από τον άνω ρου του ποταμού Αχελώου, προκειμένου να ενισχυθεί η προσφορά νερού κατά τουλάχιστον άλλα 300 εκατομμύρια m3 ετησίως.
Για να διαβάσετε την έκθεση πατήστε ΕΔΩ