Πρότυπο έργο επεξεργασίας αποβλήτων τυροκομείου και συμπαραγωγής ενέργειας από τη βιομάζα

Πώς τα προϊόντα της Xylem και οι άνθρωποι της ΥΔΑΤΩΡ ΑΕ. βοήθησαν τον όμιλο TEDRA να εγγυηθεί 12 χρόνια απροβλημάτιστης λειτουργίας

Ο όμιλος ελληνικών εταιρειών TEDRA ειδικεύεται στην μελέτη, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση τεχνικών και περιβαλλοντικών έργων. Έχοντας ήδη διανύσει μία πορεία 30 ετών στον κατασκευαστικό κλάδο, καλύπτει –ανάλογα με τις ανάγκες στελέχωσης του εκάστοτε έργου –πάνω από 150 θέσεις εργασίας μόνιμης απασχόλησης, ορισμένου χρόνου και εργολάβων.  Από το 2017 έχει την αποκλειστική συνεργασία των BIOTHANEVEOLIA και ANOXKALDNES προσφέροντας στην ελληνική αγορά, βιώσιμες και καινοτόμες λύσεις επεξεργασίας των βιομηχανικών αποβλήτων.

Σύνοψη

Η βιομηχανία επεξεργασίας γάλακτος ΜΠΙΖΙΟΣ ΑΕ αναζητούσε έναν αποδοτικό τρόπο διαχείρισης των απoβλήτων της τυροκομικής της μονάδας. Απάντηση σε αυτή την αναζήτηση έδωσε η σύμπραξη των εταιριών TEDRA– BIOTHANEVEOLIA- ΥΔΑΤΩΡ ΑΕ., με το σχεδιασμό και την κατασκευή μίας πλήρους μονάδας αναερόβιας χώνευσης με μεμβράνες, η οποία όχι μόνο διαχειρίζεται και καθιστά εφικτή την επαναχρησιμοποίηση του συνόλου των απόβλητων, αλλά κάνει διαθέσιμες και μεγάλες ποσότητες βιοαερίου για συμπαραγωγή ενέργειας.

Το εν λόγω έργο είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα και ένα εκ των είκοσι που έχουν υλοποιηθεί παγκοσμίως. Επιγραμματικά, επιτυγχάνονται:

  • Ημερήσια επεξεργασία αποβλήτων συνολικού όγκου 565 m3
  • Ημερήσια παραγωγή 5.176 Nm3 βιοαερίου, με δυνητική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1,28 MW
  • Επιμηκυμένος χρόνος ζωής εξοπλισμού, εξ αιτίας ιδιαίτερων χαρακτηριστικών
  • Έως και 40% εξοικονόμηση ενέργειας στην εφαρμογή ανακυκλοφορίας του νερού

Προβλήματα προς επίλυση

Το τυροκομείο της ΜΠΙΖΙΟΣ ΑΕ παράγει καθημερινά 565 m3 αποβλήτων(440 m3 από τα πλυσίματα, 125 m3από τον ορό γάλακτος και τη λακτόζη, συν τη λάσπη DAF) με φόρτιση COD η οποία αγγίζει τα 18.775 mg/lt . Οι βιολογικοί καθαρισμοί που απαντώνται συνήθως στην εγχώρια βιομηχανία στοχεύουν αποκλειστικά στην αντιμετώπιση των πλυσιμάτων και αφήνουν την επεξεργασία των υπόλοιπων αποβλήτων σε αδειοδοτημένες μονάδες. Μία προσέγγιση που έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει δραματικά τα κόστη διαχείρισης και  λειτουργίας μίας τέτοιας επιχείρησης.

«Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αποτελεί πλέον κυρίαρχο ζήτημα για τη βιωσιμότητα κάθε επένδυσης. Αν δεν υπάρχει επεξεργασία αποβλήτων που να οδηγεί σε πράσινη ανάπτυξη, μαθηματικά κάθε επιχείρηση οδεύει προς το κλείσιμό της» εξηγεί ο Παντελής Γκλιάος, Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Διευθυντής του Περιβαλλοντικού Τμήματος του ομίλου TEDRA.

Τεχνική λύση

Για την επεξεργασία των υψηλής αντοχής αποβλήτων και ιλύος, ο όμιλος TEDRA εφάρμοσε τη μέθοδο Memthane®, η οποία βασίζεται στην Τεχνολογία Αναερόβιων Βιοαντιδραστήρων Μεμβράνης (AnMBR) και συνδυάζει τη βιολογική αποικοδόμηση με την τεχνολογία διαχωρισμού μεμβρανών.

Τα προς επεξεργασία απόβλητα τροφοδοτούνται σε έναν αναερόβιο αντιδραστήρα όπου τα οργανικά συστατικά μετατρέπονται σε βιοαέριο. Αυτό με τη σειρά του, μετά από καθαρισμό και αφύγρανση, είναι ταυτόχρονα διαθέσιμο για καύση είτε στον λέβητα αερίου του εργοστασίου ή σε μια μονάδα ΣΗΘΥΑ για παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας.

Η μονάδα των μεμβρανών, διά μέσου του μικρού μεγέθους των πόρων της, επιτυγχάνει έναν εξαιρετικά υψηλό ρυθμό καθαρισμού και παραδίδει ένα απαυγασμένο υγρό χωρίς στερεά και βακτήρια, τα οποία διατηρούνται εντός τους αντιδραστήρα. Στον αντίποδα, η πλεονάζουσα ιλύς αφυδατώνεται σε μία μονάδα φυγοκέντρισης πριν διατεθεί προς περαιτέρω επεξεργασία, ενώ το υγρό υπερκείμενο απόβλητο της μονάδας φυγόκεντρου μεταφέρεται πίσω στην δεξαμενή εξισορρόπησης ώστε να επεξεργαστεί.

Γιατί επιλέχθηκε η ΥΔΑΤΩΡ ΑΕ.

Κατά τη μελέτη του έργου, ο όμιλος TEDRA αναζήτησε τον εξοπλισμό και τις συνεργασίες που θα του επέτρεπαν να ικανοποιήσει τις απαιτητικές προδιαγραφές που είχαν συντάξει οι μηχανικοί της BIOTHANE. Μία καθόλου εύκολη επιλογή, εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αντλιών. Οι περισσότερες εξ αυτών δουλεύουν συνεχώς, σε μεγάλο εύρος PH και σε υψηλές θερμοκρασίες, ενώ το τυροκομικό λύμα έχει διαβρωτικά χαρακτηριστικά.

«Καθώς έχουμε αναλάβει τη 12-ετή συντήρηση και λειτουργία της μονάδας, με εγγυημένα, διαρκή αποτελέσματα, είχε μεγάλη σημασία για εμάς ο επιμέρους εξοπλισμός να φέρει τη σφραγίδα εγνωσμένων οίκων, όπως αυτών των Xylem Lowara και Flygt. Επίσης, σημαντικό παράγοντα αποτέλεσε και το after sales service. Φυσικά και εξετάστηκαν προτάσεις ανταγωνιστών. Όλα τα παραπάνω όμως, σε διαφορετικό βαθμό το καθένα και σε συνδυασμό με την μακρόχρονη, αποτελεσματική συνεργασία των ΥΔΑΤΩΡ ΑΕ.TEDRA, διαμόρφωσαν την τελική απόφαση» αναλύει ο κ. Π. Γκλιάος.

Στους 18 μήνες που διήρκησε η υλοποίηση του έργου, οι άνθρωποι της ΥΔΑΤΩΡ ΑΕ. παρήχαν συνεχή υποστήριξη και άμεση επίλυση στα όποια ερωτήματα προέκυψαν κατά τη διαδικασία εγκατάστασης και δοκιμών του εξοπλισμού της.

Χαρακτηριστικά των προϊόντων της Xylem που κάνουν τη διαφορά

Πέραν της αξιόπιστης λειτουργίας τους, τα προϊόντα της Xylem που εγκαταστάθηκαν φέρουν μία σειρά από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που βοηθούν στην απροβλημάτιστη και αποδοτικότερη λειτουργία της τυροκομικής μονάδας.

  • Η μηχανική βαλβίδα ανάδευσης τύπου XylemFlygt 4901 (FlushValve) είναι ρυθμιζόμενου χρόνου λειτουργίας και δεν απαιτεί τροφοδοσία ρεύματος, αέρα ή εργασίες συντήρησης.
  • Η αντλία λυμάτων τύπου Xylem Flygt Ν3102 είναι ημιανοιχτού, μη εμφρασσόμενου τύπου, αυτοκαθαριζόμενη και αυτοπροσαρμοζόμενη (adaptive), δηλαδή οπισθοχωρεί αυτόματα κατά την ύπαρξη ευμεγέθων στερεών στην αναρρόφηση, μεγαλώνοντας το διάκενο και αποτρέποντας, έτσι, την εμφραγή.
  • Οι αντλίες τύπου XylemLowaraeSHS, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την προώθηση του διαβρωτικού λύματος, φέρουν κέλυφος και πτερωτή από ανοξείδωτο χάλυβα 316L και λειτουργούν απροβλημάτιστα ακόμα και όταν η θερμοκρασία του αντλούμενου λύματος φτάνει τους 40οC(οι συγκεκριμένες αντέχουν τη διαχείριση ρευστών μέχρι τους +130οC) και το PH του κυμαίνεται από 4 έως 10.
  • Ο «έξυπνος» – και εξειδικευμένος για τον έλεγχο αντλιών –ρυθμιστής στροφών τύπου XylemHydrovarεπιτηρεί την επιθυμητή τιμή θερμοκρασίας του νερού και ρυθμίζει τη ροή της αντλίας πλήρωσης στο σύστημα ανακυκλοφορίας, επιτυγχάνοντας καλύτερο έλεγχο της διαδικασίας και εξοικονόμηση ενέργειας.

«Σίγουρα, η αντιδιαβρωτική προστασία μαζί με το εύρος λειτουργίας των αντλιών eSHS, καθώς και η μειωμένη κατανάλωση ενέργειας στο σύστημα ανακυκλοφορίας είναι σημαντικά. Αυτό όμως που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία για μία βιομηχανική μονάδα η οποία λειτουργεί αδιάλειπτα είναι να επιτυγχάνεται η μέγιστη διαθεσιμότητα του εξοπλισμού και ο ελάχιστος χρόνος συντήρησής του. Τόσο η βαλβίδα ανάδευσης FlushValve όσο και η αυτοκαθαριζόμενη αντλία λυμάτων με την αυτοπροσαρμοζόμενη πτερωτή της Flygt, εγγυώνται ακριβώς αυτό: συνεχή και απροβλημάτιστη λειτουργία, χωρίς την ανάγκη για ανθρώπινη παρέμβαση» υποστηρίζει ο κ. Μάκης Τσακλίδης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και υπεύθυνος του έργου από την πλευρά της ΥΔΑΤΩΡ ΑΕ.

Συνολικά οφέλη για την ιδιοκτήτρια εταιρία

Συνοψίζοντας, τα οφέλη της ΜΠΙΖΙΟΣ ΑΕ που προκύπτουν από την συγκεκριμένη λύση είναι τόσο περιβαλλοντικά, όσο και οικονομικά. Το βεβαρημένο τυροκομικό απόβλητο μετασχηματίζεται σε ιλύ και υγρή φάση. Η ιλύς μεταφέρεται σε αδειοδοτημένη μονάδα του ομίλου TEDRA για παραγωγή οργανικού λιπάσματος, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη συνεργασία του ομίλου με το ΕΚΕΤΑ για την αξιοποίηση της υγρής φάσης και την παραγωγή υγρού λιπάσματος. Επιπλέον, το παραγόμενο βιοαέριο – το οποίο έχει περιεκτικότητα σε μεθάνιο που φτάνει το 60%και προσωρινά χρησιμοποιείται στον λέβητα της βιομηχανίας – σύντομα θα δοθεί για συμπαραγωγή ενέργειας με εκτιμώμενη δυναμική τα 1,28MW.

«Ουσιαστικά, η κυκλική οικονομία βρίσκει εδώ πλήρη εφαρμογή. Μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε συνδυασμό με τεράστια οικονομικά οφέλη» συνοψίζει με ικανοποίηση ο κ. Π. Γκλιάος.

Μελλοντική συνεργασία με την ΥΔΑΤΩΡ ΑΕ.

Μετά την επιτυχή εκτέλεση ενός ακόμα έργου, η παρακάτω δήλωση σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη:

«Η συνεργασία με την ΥΔΑΤΩΡ ΑΕ. θεωρείται κομβικής σημασίας για τον όμιλο TEDRA. Πρόκειται για μία αξιόπιστη συμμαχία που προσφέρει λύσεις ακόμα και στα πιο απαιτητικά έργα, ευνοϊκούς οικονομικούς όρους, διαθεσιμότητα και φυσικά πλήρη κάλυψη μετά την πώληση. Τα προϊόντα των οίκων που αντιπροσωπεύει, βελτιώνονται συνεχώς και γενικότερα προσφέρει καινοτόμες λύσεις. Το μέλημά μας είναι να δυναμώνουμε αυτή την συνεργασία συν τω χρόνω», καταλήγει ο κ. Π. Γκλιάος.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον όμιλο TEDRA, αποκλειστικό συνεργάτη της BIOTHANEVEOLIA για την Ελλάδα και υπεύθυνο κατασκευήςτου πρότυπο έργου βιολογικού καθαρισμού της τυροκομικής μονάδας της ΜΠΙΖΙΟΣ ΑΕ, επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα www.tedraco.com.

Αν πάλι χρειάζεστε αξιόπιστο εξοπλισμό διαχείρισης και επεξεργασίας λυμάτων, ή οποιωνδήποτε άλλων εφαρμογών ρευστών, τα εξειδικευμένα στελέχη της εταιρίας ΥΔΑΤΩΡ ΑΕ. μοναδικής αντιπροσώπου στην Ελλάδα των προϊόντων της Xylem – μπορούν να σας βοηθήσουν τόσο στο σχεδιασμό, όσο και στην επιτυχή υλοποίηση του έργου σας (www.idator.gr).

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα