Προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση πολιτιστικών υποδομών Στερεάς Ελλάδας

Πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων ένταξης έργων στη Δράση 4.6.2: «Προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση πολιτιστικών υποδομών» του Προγράμματος «Στερεά Ελλάδα 2021-2027» υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση ανέρχεται σε 10.000.000 ευρώ. Δυνητικοί δικαιούχοι είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και οι εποπτευόμενοι φορείς του, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και όλοι οι Δήμοι της Στερεάς Ελλάδας, όπως και όσοι φορείς έχουν συνάψει προγραμματική σύμβαση με τους παραπάνω αναφερόμενους.

Στόχος είναι η χρηματοδότηση έργων και παρεμβάσεων:

 Προστασίας, αξιοποίησης και ανάδειξης εμβληματικών κηρυγμένων μνημείων.
 Ανάδειξης και ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων.
 Ενίσχυσης μουσειακών υποδομών και συλλογών.
 Δημιουργίας νέων πολιτιστικών υποδομών και διαδρομών.

Προβλέπεται επίσης η χρηματοδότηση έργων προστασίας των χώρων από τα καιρικά φαινόμενα και τις λοιπές φθορές, όπως και έργων διαμόρφωσης χώρων και κτιριακών υποδομών για την ενίσχυση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στη συστηματική επικοινωνία της αξίας των πολιτιστικών αγαθών. Τέτοιες ενέργειες μπορεί ενδεικτικά να περιλαμβάνουν: σήμανση, ερμηνευτικές πινακίδες, ενημερωτικό υλικό (π.χ. οδηγούς, φυλλάδια, και σε γραφή Braille), οπτικοακουστικό υλικό, εκπαιδευτικές δράσεις, δράσεις επικοινωνίας, προβολής και δημοσιότητας (π.χ. ημερίδες, συνέδρια), αξιοποιώντας τη χρήση και των νέων τεχνολογιών.

«Είναι καθήκον, αλλά και υψηλότατη προτεραιότητά μας η προστασία, ανάπτυξη και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομίας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και πρόσθεσε:
«Προς τούτο, αντλούμε συνολική χρηματοδότηση ύψους 10.000.000 ευρώ, από το νέο μας ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση έργων ανάδειξης κηρυγμένων μνημείων, ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων, ενίσχυσης μουσειακών υποδομών και για σειρά σχετικών δράσεων. Περιμένουμε τις ώριμες προτάσεις των φορέων μας. Με αυτές θα υπηρετήσουμε όλοι μαζί τον Πολιτισμό του τόπου μας!».

Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα