Share
Με μια ανάρτηση ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος ανακοίνωσε την δημοπράτηση κατασκευής τριών νέων Μονάδων Ανάκτησης και Ανακύκλωσης Απορριμμάτων (ΜΑΑΑ) σε Σύρο, Μύκονο και Πάρο, με προϋπολογισμό 194,92 εκατομμύρια ευρώ.
Στην ανάρτησή του σημειώνει τα εξής: «Ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην ιστορία των νησιών μας, δημοπρατούμε τις επόμενες ημέρες. Ενα έργο υψηλής περιβαλλοντικής αξίας, που οδηγεί σε πιο πράσινο αύριο τρία νησιά μας, την Μύκονο, την Πάρο και την Σύρο. Με αυτό το έργο, προϋπολογισμού 194,92 εκατομμυρίων ευρώ, για την κατασκευή τριών νέων Μονάδων Ανάκτησης και Ανακύκλωσης Απορριμμάτων (ΜΑΑα), απο μία σε Μύκονο, Πάρο και Σύρο, κλείνουμε τον σχεδιασμό σε “βαριές” υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Σύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων, στρατηγικής σημασίας υποδομές για την κυκλική οικονομία και την περιβαλλοντική προστασία. Η σχετική χρηματοδότηση πέρασε από την Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα και η έγκριση της δημοπράτησης του έργου, από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και την Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, που έχει αναλάβει και την ευθύνη της υλοποίησης. Δουλειά, μόνο για αυτό το έργο, δύο ετών. Δουλειά που δεν θα έβγαινε χωρίς την συνεχή-καθημερινή συνεργασία με τους Δήμους μας, την Γ. Γραμματεία ΣΔΙΤ, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και τον Γ. Γραμματέα του ΥΠΕΝ Μανώλη Γραφάκο.
Ξεκινήσαμε πριν απο μόλις τρία χρόνια, οπότε και απέκτησε προσωπικό ο νεοσύστατος τότε ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου. Πέρασε απο 40 κύματα, αναρίθμητες καταγγελίες, επιθέσεις, στοχοποίηση και όλα αυτά τα πιπεράτα της πολιτικής ζωής στην υπέροχη πατρίδα μας. Σήμερα, με πάνω απο 600 εκ. ευρώ έργα, ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου κοιτάει στα μάτια όλες τις νησιώτισσες, όλους τους νησιώτες. Σκληρή δουλειά, σχέδιο, κανόνες, αφοσίωση, συνεργασίες και λίγο οι αντοχές στον πόλεμο, έφεραν το αποτέλεσμα. Σήμερα, όλα τα νησιά μας έχουν σχέδιο, όλα τα νησιά μας έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, όλα τα νησιά μας έχουν μπροστά τους ένα πιο πράσινο αύριο. Σε τρία μόλις χρόνια, κλείνει ο σχεδιασμός των “σκληρών υποδομών” με δημοπρατημένες όλες. Τα έργα κατηγορίας ΣΔΙΤ σε Ρόδο, σε Σαντορίνη, σε Κω-Κάλυμνο και σήμερα σε Μύκονο-Πάρο-Σύρο, είναι τα μεγαλύτερα, αλλά όχι μόνο αυτά. Δεκάδες ακόμα έργα, μικρότερα αλλά εξίσου σημαντικά, τρέχουν παράλληλα.
Μετά την δημοπράτηση αυτού του έργου, περνάμε στις δράσεις της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης, της μετατροπής πολλών ακόμα νησιών μας σε Zero Waste, στο πρότυπο του υπέροχου παραδείγματος της Τήλου. Τις όσες επιθέσεις δεχθήκαμε αυτά τα χρόνια, προσωπικά θα δεχόμουν να τις ξαναζήσω, χαμογελαστός, ακόμα και αν ήταν δεκαπλάσιες. Γιατί, το αποτύπωμα του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου είναι κληρονομιά στις γενιές που ακολουθούν. Σε αυτές μιλάμε σήμερα. Με το έργο μας, για το οποίο βάλαμε ψυχή. Χρωστάω στους άξιους συνεργάτες μας μία δήλωση για την δική τους δουλειά: Δεν θα αφήσετε αυτό που παραλάβατε ένα μέτρο μπροστά, αλλά μίλια μπροστά. Ψηλά το κεφάλι. Καλημέρα!».