Υπογράφεται το επόμενο διάστημα η Προγραμματική Σύμβαση, μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Βόλου και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που οδηγεί στην κατασκευή Ανοιχτού Ποδηλατοδρομίου 250 μέτρων και 800 θέσεων στο Βόλο. Το έργο, προϋπολογισμού 7, 7 εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και κατασκευάζεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε οικόπεδο 40 στρεμμάτων που παραχώρησε στην Περιφέρεια ο Δήμος Βόλου.
«Με ολοκληρωμένο σχέδιο και στρατηγική, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη και τον Δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο, προχωράμε τις διαδικασίες που οδηγούν στη δημοπράτηση του οραματικού έργου του Ποδηλατοδρομίου στο Βόλο» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Πρόκειται για το πρώτο Ποδηλατοδρόμιο ολυμπιακών διαστάσεων στην ηπειρωτική χώρα εκτός Αθηνών, ένα έργο που αλλάζει τα αθλητικά δεδομένα και το μέλλον της ποδηλασίας στη Θεσσαλία, ενισχύει τον αθλητικό χαρακτήρα της περιοχής, όπου συγκεντρώνεται πλήθος αθλητικών εγκαταστάσεων όπως το Πανθεσσαλικό, το Κολυμβητήριο, το Κλειστό Γυμναστήριο και το γήπεδο τένις και αναδεικνύει την πόλη του Βόλου σε διεθνές κέντρο ποδηλασίας. Ένα δύσκολο και πρωτοπόρο εγχείρημα, συνέργειας και συνεργασίας, για το οποίο αναζητήσαμε τεχνογνωσία από το εξωτερικό, αξιοποιώντας τις γνώσεις και την διεθνή εμπειρία του Βολιώτη παγκόσμιου πρωταθλητή ποδηλασίας Χρήστου Βολικάκη αλλά και του συνόλου των Ποδηλατικών Συλλόγων της Θεσσαλίας. Τα έργα μας κινούν την Περιφέρεια Θεσσαλίας, δίνουν πνοή στην τοπική οικονομία, μας πηγαίνουν όλους «μαζί» μπροστά» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Προσβάσεις -κλιμακοστάσια
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην τεχνική έκθεση, βόρεια η είσοδος των θεατών γίνεται με ισόπεδη γέφυρα στο ύψος του περιμετρικού δακτυλίου θεατών, ανατολικά η είσοδος στον δακτύλιο των θεατών γίνεται μέσω δύο εξωτερικών κλιμακοστασίων ενώ η είσοδος στο κατώτερο επίπεδο του ποδηλατοδρομίου και στο εσωτερικό αίθριο γίνεται κάτω από την πίστα του ποδηλατοδρομίου ( κύρια είσοδος). Δυτικά, η είσοδος στους δακτυλίους θεατών γίνεται επίσης μέσω δύο εξωτερικών κλιμακοστασίων που οδηγούν στην εσωτερική περιμετρική στοά απ όπου είναι εφικτή η πρόσβαση στους λοιπούς χώρους της εγκατάστασης. Νότια από την πλευρά της πλατείας η είσοδος στην εσωτερικό αίθριο γίνεται κάτω από την πίστα του ποδηλατοδρομίου.
Επίπεδο προσβάσεων (-3,60 μ.)
Κύριο χαρακτηριστικό της εσωτερικής οργάνωσης του ποδηλατοδρομίου είναι η περιμετρική εσωτερική στοά που περιβάλλει τον αίθριο χώρο και παρέχει πρόσβαση σε όλες τις εισόδους και λειτουργίες. Τμήμα της στοάς στο βόρειο τμήμα της, διαπερνά το συγκρότημα αποδυτηρίων (105 τ.μ. με χώρους υγιεινής, ερμάρια αθλητών, σάουνες κλπ), γυμναστηρίου (390 τ.μ.) και ποδηλατοστασίων που αναπτύσσεται στο βόρειο μισό του γηπέδου. Το εμβαδόν του ποδηλατοστασίου-εσωτερική στοάς είναι 215 τ.μ. ενώ το εμβαδόν του αθλητικού ποδηλατοστασίου με χώρους επισκευών και ενοικίασης ποδηλάτων είναι 180 τ.μ.
Από ανατολικά, όπου χωροθετείται η κύρια είσοδος, η στοά συνδέεται με τον εξωτερικό χώρο και περιλαμβάνει τη λειτουργία κυλικείου (105 τ.μ.) χώρους υγιεινής των θεατών και Γραφεία Συλλόγων. Κάτω από το νότιο πέταλο, χωροθετούνται το ιατρείο (30 τ.μ.), η κεντρική ρεσεψιόν του ποδηλατοδρομίου ( 93 τ.μ.) με συστήματα ελέγχου και ασφάλειας, διοικητικούς χώρους, χώρους διαμονής και φύλαξης, δύο καταστήματα 85 τ.μ. και 60 τ.μ. και ένα γραφείο Συλλόγου
Εσωτερικό αίθριο (-2,70 μ.)
Το εσωτερικό αίθριο φυτεύεται με γρασίδι ενώ διαμορφώνονται σκληρές επιφάνειες απαραίτητες για τις προσβάσεις των ποδηλάτων και των οχημάτων. Επίσης μπορούν να φιλοξενηθούν στο χώρο ανοιχτές εγκαταστάσεις τένις, μπάσκετ, βόλει και λοιπές δραστηριότητες
Επίπεδο πίστας ποδηλατοδρομίου
Η γεωμετρία της πίστας ακολουθεί το πρότυπο ξύλινης πίστας αγώνων ποδηλασίας, 250 μέτρων.
Περιμετρικά της πίστας, κατασκευάζεται ο διάδρομος προσβάσεων των θεατών, με 400+ 400 θέσεις κερκίδων ανατολικά και δυτικά αντίστοιχα.