«Πράσινο φως» στη Μυτιληναίος για τη μονάδα παραγωγής χαλκού και ψευδαργύρου

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η κατασκευή μιας νέας μονάδας παραγωγής Χαλκού και Ψευδάργυρου από βιομηχανικά κατάλοιπα από τη MYTILINEOS, καθώς έλαβε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, η Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής Περιβαλλοντικής και Αγροτικής Πολιτικής ΑΔΜΘ, όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο που αναρτήθηκε στο ΥΠΕΝ, προχώρησε σε έγκριση των Περιβαλλοντικών Ορών για την εγκατάσταση και λειτουργία Μονάδας ανάκτησης Cu & Zn από βιομηχανικά κατάλοιπα και δευτερογενή υλικά που προτείνεται να εγκατασταθεί στο Ο.Τ. 58 της ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου.

Επεξεργασία καταλοίπων από άλλες παραγωγικές διαδικασίες
Η συγκεκριμένη μονάδα είναι προσανατολισμένη, στην παραγωγή Χαλκού και Ψευδάργυρου από δευτερογενείς πηγές και όχι από την κατεργασία πρωτογενών μεταλλευμάτων.

Όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο της έγκρισης, η μονάδα θα μπορεί να παραλαμβάνει κατάλοιπα, από άλλες παραγωγικές διαδικασίες, τα οποία θα διαθέτουν ποσότητες των συγκεκριμένων μετάλλων, οι οποίες θα μπορούν να ανακτηθούν – παραχθούν με συγκεκριμένη μέθοδο επεξεργασίας, αλλά και από άλλα δευτερογενή υλικά, τα οποία παράγονται μέχρι σήμερα από διάφορες βιομηχανικές διαδικασίες, σαν δευτερογενή προϊόντα και τα οποία διαθέτουν επίσης ποσότητες των δύο μετάλλων ικανές προς εκμετάλλευση, με την προτεινόμενη μέθοδο επεξεργασίας.

Σημειώνεται πως η τεχνολογία και η μέθοδος επεξεργασίας που θα εφαρμοστεί στη συγκεκριμένη μονάδα, έχει εξελιχθεί από το φορέα του έργου και αποτελεί βιομηχανική ιδιοκτησία.

Η δραστηριότητα θα μπορεί να παραλαμβάνει 12.000 tn/ έτος υλικών προς επεξεργασία από διάφορες πηγές, και η ημερήσια δυναμικότητά της ως προς την εισερχόμενη πρώτη ύλη για επεξεργασία θα είναι 48,00 tn/ ημέρα. Η δραστηριότητα θα λειτουργεί 24 ώρες/24ωρο και 250 ημέρες/έτος. Όπως αναφέρθηκε, η μονάδα θα εγκατασταθεί στη Σίνδο, και θα έχει συνολικό εμβαδό 19.232,16 m2. Το γήπεδο της δραστηριότητας βρίσκεται σε απόσταση 35 μέτρων από το όριο του οικισμού της Σίνδου. Η πρόσβαση στο χώρο της μονάδας θα πραγματοποιείται μέσω του οδικού δικτύου της ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά στις κτιριακές εγκαταστάσεις της μονάδας, σε αυτές περιλαμβάνονται:
• Κεντρικό μεταλλικό κτίριο εγκατάστασης.
• Χώρος αποθήκευσης υγρών αναλωσίμων.
• Λεβητοστάσιο.
• Γεφυροπλάστιγγα.
• Υπαίθριοι χώροι.
• Περιβάλλον χώρος.

Τέλος, η εγκατεστημένη ισχύς της μονάδας της MYTILINEOS θα ανέρχεται σε 774,65 kW (κινητήρια), από τα οποία 611,40 kW είναι για την παραγωγική διαδικασία, 93,45kW είναι ο εξοπλισμός προστασίας περιβάλλοντος (αντιρρυπαντικός εξοπλισμός και ΜΕΥΑ) και 70,00 kW είναι ο φωτισμός και τα service των κτιρίων και της εγκατάστασης και 3.720 kW (θερμική) για την παραγωγική διαδικασία (ατμολέβητας).

Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα