«Πράσινο φως» για τη Μελέτη Κατασκευής Δικτύων Αποχέτευσης Ομβρίων Υδάτων σε περιοχές της Αττικής

«Πράσινο φως» δόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς ενέκρινε την περιβαλλοντική μελέτη του έργου: «Μελέτη κατασκευής δικτύων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων και διατάξεων ανάσχεσης της πλημμυρικής απορροής στους Δήμους Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Ιλίου, Πετρούπολης, Περιστερίου, Χαϊδαρίου, Αιγάλεω και Αγίας Βαρβάρας» .

Φορέας του έργου: Περιφέρεια Αττικής

Περιγραφή του έργου

Το υπό μελέτη έργο αφορά στην κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στους δήμους Αγίων
Αναργύρων – Καματερού, Ιλίου, Πετρούπολης, Περιστερίου, Χαϊδαρίου, Αιγάλεω και Αγίας Βαρβάρας. Επίσης στο αντικείμενο της μελέτης περιλαμβάνεται η κατασκευή έργων ανάσχεσης των πλημμυρικών απορροών της περιοχής και οι διευθετήσεις ρεμάτων.

Η συνολική επιφάνεια της περιοχής μελέτης είναι 3.977,1 ha και η συνολική επιφάνεια της αντίστοιχης λεκάνης απορροής είναι 5.310,5 ha (10.689,5 ha συμπεριλαμβανομένης της λεκάνης του διευθετημένου ρέματος της Εσχατιάς που βρίσκεται εκτός περιοχής μελέτης). Η γενική κλίση της περιοχής μελέτης είναι από τα βορειοδυτικά (ανάντη) προς τα νοτιοανατολικά (κατάντη) καταλήγοντας στον Κηφισό ποταμό που οριοθετεί την περιοχή μελέτης και την αντίστοιχη λεκάνη απορροής από τα ανατολικά. Τα υψόμετρα στην αστική λεκάνη απορροής κυμαίνονται από +240 m, στο δυτικό όριο της οικιστικής ζώνης του δήμου Πετρουπόλεως, μέχρι +20 m στην κατάντη περιοχή του Κηφισού στον δήμο Αιγάλεω. Στην εξωαστική λεκάνη, το μέγιστο υψόμετρο επί του υδροκρίτη της λεκάνης, είναι τα +452 m που αποτελεί και την κορυφή του Ποικίλου όρους.

Πιο συγκεκριμένα, τα τεχνικά έργα που αδειοδοτούνται με την παρούσα ΑΕΠΟ είναι τα εξής:

  • Έργα ανασχέσεων

Τα έργα ανασχέσεων περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  1. Μία ανοιχτή δεξαμενή ανάσχεσης (Δ1) στον Δήμο Καματερού, η οποία χωροθετείται επί της ανοικτής κοίτης του Νοτίου Κλάδου του ρέματος Καματερού, 300 μ. περίπου ανάντη της εκβολής του ρέματος της Εσχατιάς, στο τμήμα του μεταξύ των οδών Βοσπόρου και Πετμεζά.
  2. Μία κλειστή υπόγεια δεξαμενή ανάσχεσης – κατακράτησης (Δ1.3) από σκυρόδεμα χωροθετείται στα όρια του αστικού ιστού, στους πρόποδες του Ποικίλου όρους, εντός του Δήμου Αγ. Αναργύρων – Καματερού μεταξύ των οδών Αγίου Νικολάου, Λητούς, Μαργαριτίου και Ολυμπίας, με στόχο την ανάσχεση των πλημμυρικών παροχών του ρέματος Γεώργιζα.
  3. Μία κλειστή υπόγεια δεξαμενή ανάσχεσης – κατακράτησης (Δ2) από σκυρόδεμα θα κατασκευαστεί στο Δήμο Περιστερίου, εντός του οικοπέδου πλησίον του υφιστάμενου Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Περιστερίου, στη συμβολή των οδών Αγίου Βασιλείου και Λάρνακας, με εισροή νερού από υφιστάμενο οχετό ομβρίων υδάτων της οδού Αγ. Βασιλείου (συλλεκτήρας Μάσχα).
  4. Μία κλειστή υπόγεια δεξαμενή ανάσχεσης – κατακράτησης (Δ3) από σκυρόδεμα θα κατασκευαστεί στο Δήμο Αιγάλεω, πλησίον του 3ου Κοιμητηρίου Αθηνών νοτίως του δημοτικού γηπέδου Ορυζομύλων, κοντά στον κόμβο των λεωφόρων Π. Ράλλη και Θηβών, με εισροή νερού από τον κιβωτοειδή οχετό της οδού Λυκαβηττού (συλλεκτήρας Αγ. Βαρβάρας).
  5. Μία ανοιχτή δεξαμενή ανάσχεσης (Δ3.4) από σκυρόδεμα, χωροθετείται στα όρια του αστικού ιστού στους πρόποδες του Ποικίλου όρους, εντός του Δήμου Πετρούπολης, πλησίον και δυτικά υφιστάμενης ασφάλτινης οδού, που αποτελεί προέκταση της οδού Αγ. Τριάδας που οδηγεί στο αθλητικό κέντρο του Δήμου Πετρούπολης, με στόχο την ανάσχεση των πλημμυρικών παροχών του Βαθυρέματος.

Στα ανωτέρω έργα ανάσχεσης προβλέπονται διατάξεις διευθέτησης της εισόδου των ρεμάτων, διατάξεις καταστροφής ενέργειας και μείωσης της ταχύτητας ροής, διατάξεις εκκένωσης, διατάξεις υπερχείλισης και διατάξεις συγκράτησης φερτών κατά περίπτωση.

  • Τα φράγματα, η χωροθέτηση των οποίων περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
  1. Ένα φράγμα ανάσχεσης πλημμύρας (Φ4) θα κατασκευαστεί στη μισγάγεια του Χαϊδαρορέματος, πριν αυτό εισέλθει στο στρατόπεδο του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Διαβιβάσεων (ΚΕΔΒ). Το φράγμα θα έχει μέγιστο ύψος 18m, συνολικό μήκος στέψης 89m και θα δημιουργεί ταμιευτήρα ανάσχεσης ωφέλιμου όγκου 21.300m3.
  2. Ένα φράγμα ανάσχεσης πλημμύρας (Φ5) θα κατασκευαστεί ανατολικά του Χαιδαρορέματος, πριν αυτό εισέλθει στο στρατόπεδο του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Διαβιβάσεων (ΚΕΔΒ). Το φράγμα θα έχει μέγιστο ύψος 15m, συνολικό μήκος στέψης 108m και θα δημιουργεί ταμιευτήρα ανάσχεσης ωφέλιμου όγκου 50.700m3.
  • Έργα διευθέτησης

Προτείνονται επίσης έργα διευθέτησης ρεμάτων τόσο σε διαμορφώσεις πρανών και πυθμένα όσο και σε κατασκευή διατομών από συρματοκιβώτια ή από σκυρόδεμα, στα ρέματα Βόρειος και Νότιος Κλάδος (Ρέματος Καματερού), Γεώργιζας Καματερού, Κοιμητηρίου Πετρούπολης και Χαϊδαρορέματος Χαϊδαρίου.

Τα τελικά αντιπλημμυρικά έργα – έργα διευθετήσεων υπολογίστηκαν να καλύπτουν τη μέγιστη στάθμη ροής που προβλέπεται για συνθήκες πλημμύρας περιόδου επαναφοράς 50 ετών και φαίνονται στην οριζοντιογραφία με τα όρια των εκτιμώμενων έργων.

Με τα έργα στα ανοικτά τμήματα, αποκαθίσταται η ομαλή υδραυλική λειτουργία των ρεμάτων καθώς εξασφαλίζεται το απαιτούμενο εύρος της κοίτης για την ομαλή διέλευση της πλημμυρικής παροχής ενώ ταυτόχρονα προστατεύονται και τα πρανή της κοίτης από τη διάβρωση.

Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα