Share
Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου «Διευθέτηση χειμάρρου Ανθεμούντα», που θα κατασκευαστεί στα αγροκτήματα Βασιλικών και Σουρωτής του Δήμου Θέρμης, με αναθέτουσα αρχή την Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων ΜΕ Θεσσαλονίκης της ΠΚΜ.
Το έργο αφορά στη διευθέτηση τμήματος της πεδινής κοίτης του χειμάρρου Ανθεμούντα, μήκους 2,69km καθώς και στην διευθέτηση πέντε (5) ρεμάτων που εκβάλλουν στον Ανθεμούντα για μήκος περίπου 100m έκαστο.
Η λεκάνη απορροής του χειμάρρου Ανθεμούντα, όπως παρουσιάζεται στην υδραυλική μελέτη, εκτείνεται έως την κοινοτική οδό που συνδέει την Επαρχιακή Οδό Ν. Ρυσίου – Σουρωτής – Βασιλικών, με την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου και έχει έκταση περί τα 208km2. Για περίοδο επαναφοράς Τ = 50 έτη, η παροχή σχεδιασμού λαμβάνεται ίση με Q=379,5m3 /s
Οι εργασίες για τη διευθέτηση του χείμαρρου Ανθεμούντα, περιλαμβάνουν:
-Καθαρισμό της κοίτης από φερτά υλικά και απορρίμματα.
-Κατασκευή και τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων τραπεζοειδούς διατομής στην κοίτη και στα πρανή σε τμήματα του χειμάρρου (2.326m) και στα συμβάλλοντα ρέματα.
-Κατασκευή μικτής διατομής από συρματοπλέγματα και τοιχίο από οπλισμένο σκυρόδεμα στην αριστερή όχθη του χειμάρρου στην περιοχή της ιρλανδικής διάβασης (169m).
-Κατασκευή ορθογωνικής διατομής από οπλισμένο σκυρόδεμα σε μικρό τμήμα του χειμάρρου (188m) και σε μικρό τμήμα του συμβάλλοντος ρέματος 2 (69m).
-Επανακατασκευή ιρλανδικών διαβάσεων από σκυρόδεμα στις ήδη υπάρχουσες θέσεις του χειμάρρου Ανθεμούντα.
-Κατασκευή χωματόδρομου μεταβαλλόμενου πλάτους έως 5m στα πρανή της διευθέτησης εκατέρωθεν των πρανών του χειμάρρου.
Οι εργασίες που προτείνονται για τη διευθέτηση των πέντε (5) συμβαλλόντων ρεμάτων στο χείμαρρο Ανθεμούντα, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
-Κατασκευή και τοποθέτηση στρώμνεων (τύπου Reno) στην κοίτη και στα πρανή, εκατέρωθεν, του κάθε ρέματος, τραπεζοειδούς διατομής.
-Κατασκευή τοιχίων στις όχθες ρέματος και συρματοκιβωτίων στον πυθμένα.
-Συναρμογή τριών ρεμάτων με το χείμαρρο Ανθεμούντα, με κατασκευή τριών (3) ιρλανδικών διαβάσεων, στη θέση που αυτά τέμνουν τους προτεινόμενους χωματόδρομους.
-Συναρμογή ενός ακόμα ρέματος με το χείμαρρο Ανθεμούντα, με καθαίρεση υφιστάμενων πτερυγότοιχων και κατασκευή κεκλιμένου πρανούς με O/Σ.
Το έργο εκτιμάται ότι θα κατασκευαστεί σε διάστημα 8-12 μηνών.

 
	 
	 
			 
	 
			 
			 
			