ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ κατά Υπουργείου Εσωτερικών για το σχέδιο νόμου προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π.
Επιστολή απέστειλε η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ με θέμα: «Παρέμβαση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στη Δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Επιτάχυνση προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π., σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διατάξεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης»
Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα του μεγάλου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, έμειναν κενές σε ποσοστό 30% των θέσεων Μηχανικών.
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απαξία για την οργανωμένη Πολιτεία από το γεγονός ότι δε μπορεί πια να προσελκύσει νέους επιστήμονες με διάθεση προσφοράς να υπηρετήσουν στις Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες», τονίζει η Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της.
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ ως Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου, φοβόμαστε βάσιμα ότι και το παρών ν/σ (http://www.opengov.gr/ypes/?p=9210) δεν επιλύει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τους πρόσφατους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Για μια ακόμη φορά απουσιάζει η αποτίμηση των προηγούμενων σχετικών Νομοθετικών ρυθμίσεων, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται μια πρακτική αποσπασματικής και κακής νομοθέτησης που δεν απολογίζει τις επιπτώσεις της υφιστάμενης Νομοθεσίας, ώστε να διορθώσει αστοχίες, αλλά συνεχίζει με «μπαλώματα» την υφιστάμενη κατεύθυνση υποτίμησης του Δημοσίου Ελέγχου και υποκατάστασης του από διάφορα ιδιωτικά συμφέροντα. Η Ομοσπονδία μας αναλυτικά έχει με παρεμβάσεις της έχει αναδείξει ότι:
• Οι νέοι συνάδελφοι μας παραιτούνται (35% παραιτήσεις) και δεν αποδέχονται τους διορισμούς τους (μόλις 900 στους 1200 διοριστέοι στο γραπτό διαγωνισμό) σε
όλους τους πρόσφατους Διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ (13Κ, 3ΒΓ) λόγω των εξευτελιστικών αποδοχών των 850-900 € το μήνα και των τρομακτικών ευθυνών που έχουν οι Μηχανικοί στην άσκηση των καθηκόντων τους. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απαξία για την οργανωμένη Πολιτεία από το γεγονός ότι δε μπορεί πια να προσελκύσει νέους επιστήμονες με διάθεση προσφοράς να υπηρετήσουν στις Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες
• Στην κινητικότητα αποτυπώνονται τόσο οι μεγάλες ανάγκες των Υπηρεσιών σε Μηχανικούς (1293 ζητούμενες θέσεις), όσο και η παταγώδης αποτυχία της κινητικότητας λόγω των υφιστάμενων περιορισμών (μόλις 19 στις 1293 θέσεις ΠΕ Μηχανικών καλύφθηκαν)
• Οι αποδοχές των ΔΥ Μηχανικών είναι πολύ μικρότερες από τις αντίστοιχες στον ιδιωτικό τομέα και στο 30% των αποδοχών των Μηχανικών στις χώρες της Δυτ. Ευρώπης και κάτω ακόμα και από την Ανατ. Ευρώπη
• Το συνεχώς διευρυνόμενο κύμα ακρίβειας και πληθωρισμού εξανεμίζει το εισόδημα μας και ειδικά το κόστος της στέγασης καθιστά αδύνατο το διορισμό νέων συναδέλφων μας στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
• Τα αναγκαία έργα που πρέπει να τρέξουν, η συντήρηση και λειτουργία των υφιστάμενων Υποδομών, ο προσεισμικός έλεγχος, ο χωροταξικός σχεδιασμός, η διαχείριση και αντιμετώπιση των Φυσικών καταστροφών, η προστασία του Περιβάλλοντος, οι ελεγκτικές και αδειοδοτικές διαδικασίες, τα έργα στο χώρο του Πολιτισμού και Άμυνας απαιτούν τις γνώσεις και τη συμμετοχή Διπλωματούχων Μηχανικών. Υπό τις παραπάνω συνθήκες κανένας Μηχανικός δε θα παραμείνει στις Υπηρεσίες και τα αποτελέσματα των ελλείψεων αυτών είναι ήδη ορατά στην κοινωνία.
Το παρόν Νομοσχέδιο αντί να αντιμετωπίσει τα παραπάνω, ειδικά όσον αφορά τις αποδοχές, αλλά και τα κίνητρα προσέλκυσης επιστημόνων σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές, εισάγει τιμωρητικές διατάξεις που κανένα αποτέλεσμα δε θα έχουν.
Ενδεικτικά, στο αρθ. 4 είναι πολύ μεγάλη η μοριοδότηση της εντοπιότητας. Είμαστε θετικοί στην μοριοδότηση για μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους ,αλλά εδώ πλέον δεν μιλάμε για προβάδισμα λόγω εντοπιότητας αλλά οδηγούμαστε στον αποκλεισμό όσων δεν έχουν εντοπιότητα. Τα 40 μόρια της εντοπιότητας για όλα τα νησιά συμπεριλαμβανομένης την Ρόδου, Κέρκυρας είναι υπερβολική εάν σκεφτεί κανείς ότι το διδακτορικόδίνει 5 μόρια, το μεταπτυχιακό 2 μόρια και η πενταετής εμπειρία 5 μόρια. Επίσης η μοριοδότηση εντοπιότητας μεσαίων δήμων με 20 μόρια είναι και αυτή μεγάλη, αν σκεφτεί κανείς ότι η πλειοψηφία των Δήμων της χώρας μας έχουν λιγότερους από 25.000 μόνιμους κατοίκους με αποτέλεσμα για να διοριστεί κάποιος πλέον θα πρέπει να έχει εντοπιότητα. Είμαστε θετικοί στην μοριοδότηση για μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους αλλά στα πλαίσια της ισότητας μεταξύ των πολιτών και εντός των ορίων του συντάγματος.
Επίσης η τιμωριτική διάταξη για 3ετή αποκλεισμό από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ εάν δεν αποδεχθεί κάποιος τον διορισμό του είναι απαράδεκτη.
Στο αρθ. 7. είναι απαράδεκτη η αλλαγή της διάταξης που επέτρεπε στους μονίμους δημοσίους υπαλλήλους να διεκδικήσουν την συμμετοχής τους σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ μετά από 5ετία από τον διορισμό τους και η μετατροπή της σε 10ετία. Στην ουσία αυτό πλέον εμποδίζει τους δημοσίους υπαλλήλους από την διεκδίκηση κάποιας άλλης θέσης στο δημόσιο (δεδομένου ότι και η κινητικότητα δε λειτουργεί) και καταργεί την ισότητα μεταξύ τον πολιτών κρίνοντας την εν λόγω διάταξη ενδεχομένως αντισυνταγματική.
Τα παραπάνω αδυνατούν να προσελκύσουν νέους επιστήμονες με διάθεση προσφοράς στο Δημόσιο και θα συνεχίσουν την πορεία απαξίωσης και εγκατάλειψης ειδικά στις Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες.
Αντί η Πολιτεία να προχωρήσει σε ουσιαστικές αυξήσεις αποδοχών, σύμφωνα με τις διεκδικήσεις μας, επεκτείνει την αποτυχημένη και προβληματική διαδικασία των Bonus. Έτσι με τη μορφή bonus, είτε μέσω της Στοχοθεσίας, είτε μέσω του συστήματος κινήτρων του Ν. 4940/2022 μοιράζει χρήματα σε επιλεγμένες Δ/νσεις και επιλεγμένους υπαλλήλους Υπουργείων κάνοντας πράξη τη μακιαβελική ρήση «διαίρει και βασίλευε» με διακριτή αντιμετώπιση των υπηρεσιών και δημιουργώντας έριδες και αντιπαλότητες μέσα στις υπηρεσιακές δομές. Επιπρόσθετα επιχειρεί με τον τρόπο αυτό, να νομιμοποιήσουν τις έωλες και απορριπτέες διαδικασίες της “αξιολόγησης” και “στοχοθεσίας” που ενώ έχουν αποτύχει οικτρά, προσπαθούν να επιβληθούν δια της “επιβράβευσης” όσων πιάσουν τους άπιαστους στόχους ή απλά προσαρμόζονται και δε φέρνουν υπηρεσιακές αντιρρήσεις.
Δυστυχώς όμως ο τρόπος αυτός διοίκησης ένα αποτέλεσμα θα έχει: την ολοκληρωτική διάλυση οποιασδήποτε Συλλογικής Οργανωτικής Δομής γιατί προφανώς το όποιο έργο κάνει μια Δ/νση ενός Υπουργείου ή ενός Φορέα, δεν είναι αυτόνομο ή αυτοτελές αλλά υποστηρίζεται, εμπλουτίζεται και εφαρμόζεται από τις υπόλοιπες Δ/νσεις. Και αυτός είναι ο λόγος που το επιχείρημα της αποσπασματικής επίτευξης των στόχων καταρρέει. Τι νόημα έχει για παράδειγμα αν μία Διεύθυνση δημοπρατήσει 50 έργα, όταν οι υποστηρικτικές εργασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί και λόγω ελλείψεων το έργο παρουσιάζει καθυστερήσεις στην κατασκευή; Και όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει το Τεχνικό Έργο (Μελέτες, Επιβλέψεις, Αδειοδοτήσεις, Έλεγχοι) είναι αδύνατο να ποσοτικοποιηθεί, γιατί εξαρτάται από πλήθος παραγόντων, όπως ο χαρακτήρας του, η πρωτοτυπία του, τα εμπλεκόμενα μέρη, οι αδειοδοτήσεις και απαντήσεις πλήθους Υπηρεσιών κλπ. Για το λόγο αυτό και είναι αδύνατο να τεθούν στόχοι ανά Τεχνικό Υπάλληλο, Τμήμα και Διεύθυνση, όπως γίνεται σήμερα.
Στην πραγματικότητα η διαδικασία αυτή ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου στη Δημόσια Διοίκηση. Θα γενικεύσει τον ατομισμό, τις συγκρούσεις μεταξύ Υπαλλήλων και Υπηρεσιών, το κύμα φυγής από την πλειοψηφία των Υπηρεσιών προς τις καλοπληρωμένες Υπηρεσίες που ήδη βλέπουμε παντού. Μαθηματικά οδηγεί σε συνολική μείωση αποδοχών, αφού αυξάνοντας σημειακά σε κάποιους εκλεκτούς τις αποδοχές, εξασφαλίζεις μέσω προσδοκίας τη σιωπή και υποταγή των υπολοίπων. Και όλοι θυμόμαστε πάρα πολύ καλά από το 2011-2013, ότι τα επιδόματα, κίνητρα απόδοσης
κλπ είναι τα πρώτα τα οποία περικόπτονται στην πρώτη κρίση. Η πολιτική μάλιστα αυτή πριμοδοτόντας προνομιακά οικονομικές και «Επιτελικές» Υπηρεσίες υποβαθμίζει συνολικά τον κλάδο μας των Διπλωματούχων Μηχανικών τη στιγμή που:
• Είμαστε Υποχρεωτικά εγγεγραμμένοι σε Επιμελητήριο και διαθέτουμε την Επαγγελματική μας Υπογραφή αποκλειστικά στην Υπηρεσία μας
• Έχουμε – από την άσκηση των καθηκόντων τους – αυξημένη ποινική αλλά και αστική ευθύνη, μεγαλύτερη από κάθε άλλο Υπάλληλο
• Είμαστε απόφοιτοι Πενταετών Σπουδών, το οποίο αναγνωριζόταν μισθολογικάμέχρι το 2011
• Κατέχουμε Integrated Master, λόγω των σπουδών αυτών
• Η παραγωγικότητα της εργασίας μας είναι αυξημένη για το λόγο αυτό προτιμούμαστε σε πλήθος θέσεων και πέρα από το αντικείμενο μας
• Η συνεισφορά μας μέσω του Συστήματος Παραγωγής Δημοσίων Έργων, αλλά και των Ελεγκτικών Μηχανισμών, είναι πολλαπλασιαστική για το Κοινωνικό Σύνολο, το Δημόσιο Συμφέρον και το Περιβάλλον.
Καταγγέλλουμε αποφασιστικά αυτή την πολιτική μισθολογικών διακρίσεων και διαιρέσεων και παλεύουμε να αποσυρθεί, διεκδικώντας όσα αποφασίσαμε στο Συνέδριο μας και στις κινητοποιήσεις μας. Δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε για την αποτροπή των παραπάνω δυσμενών εξελίξεων και θα υπερασπιστούμε το αντικείμενο της εργασίας μας, τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και τη λειτουργία των Υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών και του Περιβάλλοντος όπως το Σύνταγμα και το Δημόσιο συμφέρον επιτάσσει».