Περιφέρεια Θεσσαλίας: Εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης Ιεράς μονής Παναγίας Γαλακτοτροφούσας Ανθούσας Δ. Μετεώρων, Προϋπολογισμός: 150.000,00 €

2021.24 Εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης Ιεράς μονής Παναγίας Γαλακτοτροφούσας Ανθούσας Δ. Μετεώρων  (α/α ΕΣΗΔΗΣ 95271)

Τεχνικά Έργα – Τακτικός Διαγωνισμός

Ημ.νία ανάρτησης: Δευτέρα 01 Φεβρουαρίου 2021
Καταληκτική ημ.νία: Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021 10:00
Προϋπολογισμός: 150.000,00 € (με ΦΠΑ)

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Με το έργο προβλέπεται να γίνουν εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης της νότιας και της δυτικής πτέρυγας της Ιεράς Μονής της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας.

Η Ιερά Μονή της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας, είναι σημαντικό μνημείο της περιοχής, στο πέρασμα από την Θεσσαλία στην Ηπειρο και βρίσκεται σε απόσταση τριών (3) χιλιομέτρων περίπου από τον οικισμό της Ανθούσας, του Δήμου Καλαμπάκας στο δρόμο προς Καλαρρύτες.

Ο Ιερός Ναός έχει χαρακτηρισθεί με την αριθμ. ΥΑ ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ32/49610/1501/30-11-1995 (ΦΕΚ1038/Β/14- 12-1995) απόφαση ως Ιστορικό διατηρητέο μνημείο, με ζώνη προστασίας 200 μέτρων.

Σύμφωνα με την απόφαση «πρόκειται για ναό ευρισκόμενο στις όχθες του Aχελώου ποταμού, όπου ευρίσκετο η Iερά Mονή Παναγίας, από την οποία σήμερα σώζονται το καθολικό και το τμήμα των κελλιών στη δυτκή πλευρά. O ναός είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος αθωνίτικου τύπου με νάρθηκα στη δυτική πλευρά. Στο λιθανάγλυφο υπέρθυρο της βόρειας πλευράς αναφέρεται ότι ο ναός ανηγέρθη το 1792. Eσωτερικά σώζονται λίγες τοιχογραφίες μόνον στην κόγχη της ανατολικής πλευράς και μια αδιάγνωστη παράσταση στη βόρεια πλευρά του κυρίως ναού”.

Για την αποκατάσταση και συντήρηση του μνημείου έχουν εκπονηθεί:

α) Η μελέτη με τίτλο: «Ι.Μ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΤΡΟΦΟΥΣΑΣ

–     Αποκατάσταση Καθολικού – Προσθήκη καθ’ ύψος – Ανέγερση βοηθητικών χώρων

 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ:

 • ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΖΗΜΑΣ – ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
 • ΕΛΕΝΗ-ΚΩΝ/ΝΑ ΤΖΗΜΑ – ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
 • ΧΑΡΙΔΗΜΟΣ – ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΖΗΜΑΣ- ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ

 • ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ –ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

για τις οποίες εκδόθηκε η αριθμ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΑΒΜΜ/ΤΜΒΜΜ/43527/49226/4284/1173 (ΑΔΑ: 6Ρ5Ε4653Π4-ΕΩ6) απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Με την απόφαση αυτή εγκρίνεται η μελέτη Αποκατάστασης του Καθολικού, η Προσθήκη καθ’ ύψος και η Ανέγερση βοηθητικών χώρων της Ι.Μ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΤΡΟΦΟΥΣΑΣ.

Όσο αφορά την Προσθήκη καθ’ ύψος στην οποία προβλέπονται εργασίες αποκατάστασης με την παρούσα εργολαβία, οι αναφερόμενοι σε αυτήν όροι, είναι οι εξής:

 • Τα κουφώματα να είναι ξύλινα, με σκούρα καρφωτού τύπου. Τα υαλοστάσια να φέρουν καίτια. Οι θύρες να είναι επίσης ξύλινες, καρφωτού τύπου. Τα κιγκλίδωμα του εξώστη να είναι ξύλινο, απλής μορφής με ορθοστάτες και μονό χειρολισθήρα. Τα ανώφλια των ανοιγμάτων να είναι ξύλινα ή μονολιθικά.
 • Η ποδιά στα παράθυρα να διαμορφωθεί σε ύψος τουλάχιστον 1,20μ. από την στάθμη του δαπέδου.
 • Στις τοπικές αναδομήσεις (διάνοιξη και σφράγιση ανοιγμάτων) να χρησιμοποιηθούν λίθοι ίδιας ποιότητας και γεωμετρίας με τους υφιστάμενους,
 • Στην δυτική πτέρυγα να μην κατασκευαστεί ο μονόπλευρος εσωτερικός μανδύας από οπλισμένο σκυρόδεμα και να κατασκευαστεί οπλισμένο επίχρισμα.
 • Πριν την έναρξη των εργασιών να κατατεθεί μελέτη πρόσβασης για τον χώρο στάθμευσης.
 • Η μορφή και οι διαστάσεις της τοξοστοιχίας να παραμείνουν ιδιες καθώς και η αφαίεση των προσθηκών οπλισμένου σκυροδέματος από αυτή να γίνει με αδιατάρακτη κοπή.
 • Στο ηγουμενείο να μην επεκταθεί ο υφιστάμενος ξύλινος εξώστης, διότι ο προτεινόμενος τρόπος κατασκευής του είναι αδόκιμος και δεν υπάρχει λειτουργική αναγκαιότητα υλοποίησης του, Επιπλέον το στέγαστρο του εξώστη να παραμείνει ανεξάρτητο και να μην αποτελεί συνέχεια της υπερκείμενης στέγης.

Με το παρόν έργο προβλέπεται η αποκατάσταση και η προσθήκη καθ’ ύψος της νότιας και δυτικής πτέρυγας της Ι.Μονής με βάση τις εκπονηθείσες μελέτες και την αριθμ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΑΒΜΜ/ΤΜΒΜΜ/43527/49226/4284/1173 (ΑΔΑ: 6Ρ5Ε4653Π4-ΕΩ6) απόφαση σύμφωνα με τους προαναφερόμενους όρους.

Β. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Β1. ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

Προβλέπονται στην νότια και δυτική πτέρυγα οι εργασίες.

 1. Η αποκάλυψη της αρχικής μορφής της τοξοστοιχίας με την αφαίρεση των επενδύσεων και την απομάκρυνση του σκυροδέματος
 2. Η ενίσχυση της υπάρχουσας τοιχοποιίας κυρίως με ενέματα και εφαρμογή οπλισμένου επιχρίσματος στο εσωτερικό των τοίχων.
 3. Κατασκευή ξύλινης σκάλας που θα συνδέει το ισόγειο με τον όροφο.
 4. Η οκατασκευή της ορροφής του ισογείου, η οποία θα κατασκευαστεί με στρωτήρες από ξυλεία καστανιάς.
 5. Δημιουργία 4 κελιών με μικρά wc και ανοικτού εξώστη τύπου Γ στον όροφο, κατασκευασμένα από ξυλόπηκτους τοίχους
 6. Κατασκευή ξύλινης με θερμομόνωση και υγρομόνωση και επικάλυψη αυτής με λίθινες πλάκες.

Β2. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

 1. Αποξήλωση και απομάκρυνση των υφιστάμενων στεγών και επικαλύψεων αυτών της νότιας και της δυτικής πτέρυγας.
 2. Κατασκευή λιθοδομής δύο όψεων
 3. Σκελετοί ξυλόπηκτων τοίχων από πριστή ξυλεία καστανιάς.
 4. Σκελετοί πατωμάτων από πριστή ξυλεία καστανιάς με inox σιδηρικά
 5. Στέγη ξύλινη για επιστέγαση με τεχνητές πλάκες , υγρομόνωση και θερμομόνωση.
 6. Λοιπές εργασίες.

Όλες οι εργασίες θα γίνουν σύμφωνα με τα συμβατικά τεύχη και τις τεχνικές μελέτες του έργου με την επίβλεψη της υπηρεσίας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα