Περιφέρεια Ηπείρου:Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής – Ανάδοχοι – Δηλώσεις Περιφερειάρχη

Αποφάσεις  Ο.Ε. για τον εκσυγχρονισμό των  δικτύων ΤΟΕΒ Ζώνης Αράχθου, τον Οδοφωτισμό Δήμου Ιωαννιτών, τα  Ιαματικά λουτρά Αμαράντου κ.α.

Η ανάδειξη προσωρινού αναδόχου για τα Ιαματικά λουτρά Αμαράντου, η κατακύρωση των διαγωνισμών για τον οδοφωτισμό Δήμου Ιωαννιτών και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ΤΟΕΒ Ζώνης Αράχθου, δεκάδες έργα βελτίωσης οδικών  και αγροτικών υποδομών, ως και έργα πολιτισμού, περιλαμβάνονται – μεταξύ άλλων- στις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Ηπείρου η οποία συνεδρίασε την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022, με την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.

Στην εισαγωγή του ο Περιφερειάρχης, εξήρε τις προσπάθειες του προσωπικού της Περιφέρειας Ηπείρου προκειμένου να υλοποιηθούν τα έργα και οι δράσεις της. «Με λύπη, είπε, διαπιστώνω ότι τελευταία κάποιοι τα βάζουνε με υπαλλήλους που υπερβάλουν πολλές φορές τους εαυτούς τους. Είναι ντροπή αυτό που γίνεται. Αν έχουν κάτι με μένα, να τα βάλουν με μένα και όχι με το προσωπικό».  

Αναλυτικά οι αποφάσεις:

 • Προσωρινός ανάδοχος για το έργο «Επέκταση και εκσυγχρονισμός κτιρίων Ιαματικών λουτρών Αμαράντου», προϋπολογισμού 1.300.000 ευρώ, αναδείχτηκε η «Π. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ»
 • Ο διαγωνισμός για τα «Έργα εκσυγχρονισμού και εξοικονόμησης νερού του Δικτύου του ΤΟΕΒ Ζώνης Αράχθου» Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού € 2.197.000, κατακυρώθηκε στην Κ/Ξ ΚΩΣΤΑΒΑΣΙΛΗΣ &ΣΙΑ Ο.Ε.- ΤΕΚΑΤ Ο.Ε
 • Το έργο «Παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος και των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών», κατακυρώθηκε στην κοινοπραξία: ΤΕΡΝΑ Α.Ε- FOTAGONLED A.E.

Οδικά έργα:

  Κατακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί και αναδείχτηκαν οριστικοί ανάδοχοι για τα έργα:

 •  «Βελτίωση – συντήρηση επαρχιακού ορεινού δικτύου ΠΕ Άρτας για το έτος 2022», προϋπολογισμού € 300.000. Ανάδοχος: «Γ. Ν. & Θ. ΘΩΜΑΣ Ο.Ε. δ.τ ΕΡΓΟΤΕΧΝΙΚΗ».
 •  «Τοποθέτηση πλέγματος για την προστασία της Ε.Ο. Καλπακίου – Κλειδωνιάς (θέση Βίγλα)», προϋπολογισμού 139.500 €. Aνάδοχος: ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ ΑΤΕ.
 •  «Συντήρηση επαρχιακής οδού 1 (τμήμα Κόμβου Λουτροτόπου έως Κομμένο)», προϋπολογισμού 70.000 €.  Ανάδοχος Φούκας Δημήτριος.
 •    «Άμεση βελτίωση βατότητας επαρχιακής οδού από Κάτω Λαψίστα έως Νεοχώρι», προϋπολογισμού € 80.000. Ανάδοχος  Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε

Αναδείχτηκαν προσωρινοί ανάδοχοι για τα έργα:

 • «Άμεση αποκατάσταση βατότητας συνδετήριας οδού Ανήλιου – Χιονοδρομικού κέντρου», προϋπολογισμού 550.000 €. Ανάδοχος: ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΑΤΕ
 • «Αποκατάσταση βατότητας περιοχής Ελαίας Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 74.400. Ανάδοχος Κώστας Χρήστος.

Εγκρίθηκε η διαδικασία για την προώθηση προς υλοποίηση των έργων:

 • «Άμεση αποκατάσταση βατότητας περιοχής Γοργόμυλου Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 74.400.
 • «Αποκατάσταση οδού και διευθέτηση υδάτων με την κατασκευή αναβαθμών στην Ε.Ο. Ιωαννίνων – Κοζάνης», προϋπολογισμού € 186.000
 • «Άμεσες εργασίες προστασίας και διευθέτησης υδάτων στο τμήμα της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας από κόμβο Εγνατίας έως κόμβο Νεοκαισάρειας», προϋπολογισμού € 370.000..
 •  «Διαμόρφωση δρόμου προσπέλασης στην περιοχή “Μεσούρα” Τ.Κ. Μιχαλιτσίου», προϋπολογισμού € 165.000.

Αρδευτικά έργα:

Κατακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί για τα έργα:

 • «Επένδυση τμήματος της αρδευτικής διώρυγας Δ5 παρά της επαρχιακής οδού 9 (θέση Ανέζα)», προϋπολογισμού € 100.000. Ανάδοχος: Κατασκευαστική ΧΑΡΜΠΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.
 • «Βελτίωση ροής στραγγιστικού αύλακα εντός του οικισμού Λιμίνης», προϋπολογισμού € 104.000. Ανάδοχος: Ζιώβας Σπυρίδων.

Αναδείχτηκαν προσωρινοί ανάδοχοι τα έργα:

 • «Καθαρισμός – άρση προσχώσεων υδατορεμάτων ΠΕ Άρτας για το έτος 2022», προϋπολογισμού € 200.000. Ανάδοχος ΤΕΚΑΤ Α.Ε  
 • «Συνδρομή στον καθαρισμό τάφρων και διώρυγων Π.Ε. Άρτας», προϋπολογισμού 100.000 ευρώ. Ανάδοχος: ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ ΑΤΕ.
 •   «Βελτίωση – εκσυγχρονισμός αρδευτικών έργων ΤΟΕΒ Ραγίου-Κεστρίνης», προϋπολογισμού € 137.640,   Ανάδοχος: Φ. ΠΥΡΣΙΟΣ & ΣΙΑ

Εγκρίθηκε η δημοπράτηση έργων βελτίωσης υφισταμένου αντλιοστασίου στράγγισης ΤΟΕΒ Ραγίου-Κεστρίνης»,  προϋπολογισμού € 95.242,72.

Πολιτιστικά μνημεία:

Κατακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί για τα έργα:

 •  «Συντήρηση – αποκατάσταση I.N. Κοιμήσεως Θεοτόκου Δ.Δ. Γοργόμυλου ΠΕ Πρέβεζας», προϋπολογισμού  € 106.000. Ανάδοχος: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΑΣΙΟΣ
 •   «Επείγουσες στερεωτικές εργασίες στο καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγιάς Στούπαινας Ιωαννίνων» προϋπολογισμού € 69.500.  Ανάδοχος: Έντι Ράφτης. 

Εγκρίθηκε η σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων με το Υπουργείο Πολιτισμού και τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις για τα έργα:

 • «Εργασίες αποκατάστασης του καθολικού της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία Ζίτσας», προϋπολογισμού € 128.000
 •  «Συντήρηση και αποκατάσταση του τέμπλου και των εικόνων του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βίτσας», προϋπολογισμού € 24.800
 • «Συντήρηση και αποκατάσταση του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σκουληκαριάς Άρτας», προϋπολογισμού € 240.000
 •   «Συντήρηση-αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Χουλιαράδων», προϋπολογισμού € 110.000

Ύδρευση Κεντρικών Τζουμέρκων:

Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε επίσης τη διαδικασία για την ανάθεση του έργου: Επέκταση δικτύου ύδρευσης ύδρευσης Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, προϋπολογισμού  € 69.835.  

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ: Πάσχει ο Νόμος και η Διαπιστωτική

πράξη για τη μεταβίβαση της Μονάδας ΑΣΑ

 

«Ο Νόμος και η Διαπιστωτική Πράξη για τη μεταβίβαση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων πάσχουν, γιατί έγινε κάτι επιπόλαιο και εν κρυπτώ και δεν μπορούν να υλοποιηθούν», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι αυτό το είχε επισημάνει από την αρχή που προέκυψε το ζήτημα.

 

«Ζητάνε, τόνισε μεταξύ άλλων, να παραδώσουμε τη χρήση του Εργοστασίου στον ΦΟΔΣΑ.  Όμως  από τις 21 Ιουλίου 2017   έχουμε  παραδώσει, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση,  τη χρήση του   στην εταιρεία που σήμερα το διαχειρίζεται. Δηλαδή μας ζητάνε να διώξουμε την εταιρία (να γίνει καταγγελία σύμβασης δηλαδή), να παραλάβουμε εμείς το εργοστάσιο και στη συνέχεια να το παραδώσουμε στο  ΦΟΔΣΑ  Δεν έχουν προβλεφθεί αυτά τα πράγματα. {…} Αναμένουμε να γίνουν σωστές νομικές ρυθμίσεις,  αφού ληφθεί υπόψη η όλη πορεία του έργου από την κατασκευή μέχρι τότε που υπογράψαμε τη  σύμβαση και για το τι ανέλαβε ο καθένας.    Μας ζητάνε επίσης  να παραδώσουμε περιουσιακά στοιχεία της Περιφέρειας. Είναι δυνατόν ένας περιφερειάρχης να παραδώσει περιουσιακά στοιχεία χωρίς αποζημίωση όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και να κατηγορηθεί για απιστία; Αυτά γίνονται με σωστές νομοθετικές ρυθμίσεις και όχι με ενέργειες στο πόδι». 

 

«Δεν θέλω να κρατήσω το εργοστάσιο και να έχω την ευθύνη του και άλλοι να “σφυρίζουν” αδιάφορα», υπογράμμισε καταλήγοντας,  επαναλαμβάνοντας ότι οι συσσωρευμένες οφειλές των Δήμων έχουν φτάσει τα 5 εκ. ευρώ.  

 

 

 Παρέμβαση για τον εξοπλισμό των Σχολών της Ιεράς Μονής Βελλά

 

Με το  Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας επικοινώνησε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μετά την καταγγελία της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων για τη μεταφορά εξοπλισμού από το χώρο της Ιεράς Μονής Βελλάς. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, είπε ότι του ανέφερε ότι δεν πρέπει να παρθούν υλικά που δεν ανήκουν στο Υπουργείο και εξήγησε:  

 «Η Περιφέρεια Ηπείρου διαχρονικά – και παλαιότερα ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και με τον προκάτοχό μου τον κ. Ζαρμπαλά, – έχει βοηθήσει τα μέγιστα τη σχολή της Βελλάς.  Καταλαβαίνετε ό,τι υλικό υπάρχει (στο κτήριο) έχει  προμηθευτεί με   συνδρομή  από την Περιφέρεια και την παλιά Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Αν εξαιρέσει κάποιος, κάποια διοικητικά έγγραφα, που έχουν δικαίωμα να τα πάρουν ως συνέχεια της σχολής στην Αθήνα, τα άλλα πράγματα δεν ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας. Ανήκουν εκεί που δωρήθηκαν και νομίζω ότι πράξη που έγινε δεν ήταν σωστή».

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα