Παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας στην Καλαμάτα

Εντάχθηκε προς χρηματοδότηση η πρόταση του Δήμου για παρεμβάσεις βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στο αστικό οδικό δίκτυο της Καλαμάτας. Η πρόταση είχε υποβληθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για ακόμα μια διεκδίκηση του Δήμου Καλαμάτας που σε σύντομο χρόνο εξασφάλισε την απαιτούμενη χρηματοδότηση, κάτι για το οποίο ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο Δήμος Καλαμάτας, εναρμονιζόμενος με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας 2021-2030, και με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας των χρηστών του αστικού οδικού δικτύου της πόλης της Καλαμάτας, είχε υποβάλλει αίτηση για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών για το έργο με τίτλο «Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας Δήμου Καλαμάτας», με προϋπολογισμό 2.800.000,00 ευρώ με Φ.Π.Α .

Οι μελέτες είχαν εκπονηθεί σε φάση Οριστικής Μελέτης, εφόσον οι παρεμβάσεις έγιναν σε συγκεκριμένα τμήματα του λειτουργούντος οδικού δικτύου του Αστικού Ιστού.

Οι μελέτες είχαν εκπονηθεί από το Τμήμα Μελετών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας και περιλαμβάνει όλα τα Τεχνικά Σχέδια, τις απαιτούμενες εκθέσεις σκοπιμότητας και περιγραφής καθώς και τα Τεύχη Δημοπράτησης, προκειμένου το έργο να καταστεί ώριμο για Δημοπράτηση και να έχει όλα τα απαραίτητα τεχνικά στοιχεία για να κατασκευασθεί.

Oι παρεμβάσεις

Με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών οδικής ασφάλειας εντός του αστικού χώρου της πόλης της Καλαμάτας, θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε 230 επικίνδυνα σημεία. Συγκεκριμένα επιλέχθηκαν οι παρακάτω κατηγορίες επιφανειακών παρεμβάσεων:

Βελτίωση 205 επιλεγμένων υφιστάμενων διαβάσεων πεζών: Αντικατάσταση υλικού διαβάσεων με τοποθέτηση κυβόλιθων για μεγαλύτερη αντοχή, διασφάλιση των προδιαγραφών με τοποθέτηση ραμπών ΑμεΑ, εγκατάσταση διατάξεων φωτισμού διαβάσεων, με ηλιακά πάνελ, σε διαβάσεις με μειωμένη ορατότητα και συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Αντικατάσταση περίπου 4,7 χλμ οδοστρώματος με αντιολισθηρή άσφαλτο σε κρίσιμα σημεία.

Οι παραπάνω επιφανειακές παρεμβάσεις αποτελούν μέτρα αναμόρφωσης του αστικού οδικού περιβάλλοντος, η υλοποίηση των οποίων δεν επιφέρει αλλαγή στην υφιστάμενη κυκλοφορία, αφού δεν προστίθεται κάποια νέα υποδομή (όπως νέα σήμανση ή αλλαγή της διατομής της οδού), αλλά βελτιώνεται η υπάρχουσα με υλικά που βοηθούν στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

Με ένα κλικ όλα τα έργα προς δημοπράτηση

Τεχνική ενημέρωση από τους Δήμους και Περιφέρειες στο https://gobhma.gr/

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα