Π.Ε. Ηρακλείου: Έπεσαν οι υπογραφές για το Κέντρο επεξεργασίας λυματολάσπης

Υπογράφηκε το πρωί της Παρασκευής 29 Δεκεμβρίου 2023, στην Περιφέρεια Κρήτης, η σύμβαση του έργου «Κέντρο Επεξεργασίας Ιλύων Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Π.Ε. Ηρακλείου», παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη ενώ συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανόλης Γραφάκος.

Ο Γενικός Γραμματέας πριν την υπογραφή της σύμβασης έδωσε συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη γιατί η Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί παράδειγμα ορθής εφαρμογής της πράσινης μετάβασης και αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με το συγκεκριμένο έργο και συνολικά με την αξιοποίηση δημοσίων χρηματοδοτήσεων για έργα στην Κρήτη που αφορούν την διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων. Παράλληλα, έδωσε συγχαρητήρια στον Πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ και ευχαρίστησε για την συνεργασία όλους τους εμπλεκόμενους αυτοδιοικητικούς.

«Πολύ σημαντικό έργο για το περιβάλλον της Κρήτης», χαρακτήρισε το κέντρο επεξεργασίας ο Σταύρος Αρναουτάκης, σημειώνοντας πως το έργο ωρίμασε μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης με τον ΕΣΔΑΚ και τους τέσσερις Δήμους που συμμετέχουν. «Εκφράζω την ικανοποίηση μου γιατί ένα οραματικό έργο που φάνηκε πως μπορεί να μη γίνει, τελικά κατορθώσαμε και εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και ευχαριστούμε τον κ. Γραφάκο αλλά και το Υπουργείο Οικονομίας που έχει την ευθύνη για το Ταμείο που στήριξαν και σήμερα ο σχεδιασμός μας βρίσκει την υλοποίησή του», τόνισε.

Την σύμβαση υπέγραψαν ο Πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, (ΕΣΔΑΚ) Ζαχαρίας Καλογεράκης, ο Αντιπρόεδρος της εργολήπτριας εταιρείας «Θαλής» Δημήτρης Κονταξής ενώ παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο νέο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης, η Γενική Διευθύντρια της «Θαλής» Θεοδοσία Μπαντουβά – Παπαζήση και στελέχη του ΕΣΔΑΚ.  

Για «μια σύμβαση μεγάλης σημασίας» έκανε λόγο ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός  διότι δίνει λύση στο πρόβλημα της λυματολάσπης και με την δημιουργία κόμποστ και λιπάσματος θα βοηθήσει τους αγρότες. Εξέφρασε την πεποίθηση πως θα ολοκληρωθεί έγκαιρα το έργο για να προστατευτεί το περιβάλλον και να υπάρξει ενίσχυση των καλλιεργειών.

Ο Ζαχαρίας Καλογεράκης στις δηλώσεις του ανέφερε πως το έργο είναι συνολικού ύψους 19,5 εκ. ευρώ συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αφορά στην κατασκευή των απαραίτητων υποδομών διαχείρισης της ιλύος που παράγεται από τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων των Δήμων του Νομού Ηρακλείου οι οποίοι μετέχουν στον ΕΣΔΑΚ και η διαχείριση της λυματολάσπης θα οδηγήσει στην παραγωγή κόμποστ που θα χρησιμοποιηθεί για ανάπτυξη πρασίνου αλλά και για διάφορες καλλιέργειες. Το Κέντρο θα επεξεργάζεται 22.000 τόνους από τους οποίους 16.000 θα παράγονται από την ΔΕΥΑ και το βιολογικό καθαρισμό Ηρακλείου και για αυτό έχει υπογραφεί ειδική σύμβαση με την ΔΕΥΑΗ. Ο Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ ευχαρίστησε τον Γ.Γ. Μανόλη Γραφάκο, τον Περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη, τον Δήμαρχο Ηρακλείου Β. Λαμπρινό, τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ και τα στελέχη του ΕΣΔΑΚ για την προώθηση του έργου. Υπογράμμισε επίσης πως η εμπειρία και η αξιοπιστία της εταιρείας διασφαλίζει την έγκαιρη και ποιοτική κατασκευή του έργου.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της εργολήπτριας εταιρείας Δημήτρης Κονταξής σημείωσε πως η Κρήτη με το Κέντρο επεξεργασίας λυματολάσπης, προσθέτει ένα ακόμα κρίκο στην κυκλική οικονομία και στην πράσινη μετάβαση του νησιού και έδωσε συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Κρήτης, στον ΕΣΔΑΚ, τους Δήμους που συμμετέχουν γιατί πρωτοπορούν για άλλη μια φορά.

Σε δήλωση της στο Cretalive η κα. Θεοδοσία Μπαντουβά – Παπαζήση, Γενική Διευθύντρια της THALIS, αναφέρθηκε στη μεγάλη εμπειρία που διαθέτει η εταιρεία στη διαχείριση των αστικών λυμάτων με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών που διασφαλίζουν την ολιστική αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και την ανακύκλωση του νερού για άρδευση καθώς και την επεξεργασία της ιλύος των ΕΕΛ.
Η κα. Μπαντουβά επεσήμανε πως: «τα έργα αυτά εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο της «κυκλικής πόλης» όπου οι πόροι χρησιμοποιούνται και διαχειρίζονται με αποτελεσματικό και αναγεννητικό τρόπο και τα απόβλητα ελαχιστοποιούνται μέσω της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και της ανάκτησης».

Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα