ΟΣΕΤΕΕ: Επιστολή στον Υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη με ερωτήματα για την συγκρότηση του “νέου ΣΕΠΕ”
Προς: κ. Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Όπως σας είναι γνωστό η ΓΣΕΕ από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο προσέφυγε στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) με παράλληλο κατεπείγον αίτημα άμεσης ενεργοποίησης των ελεγκτικών διαδικασιών της Οργάνωσης.
Συγκεκριμένα, η Συνομοσπονδία υπέβαλλε αυτοτελή επείγουσα καταγγελία ζητώντας την ελεγκτική παρέμβαση του ILO, ύστερα από την ψήφιση του 4808/2021, για την αποτροπή της αιφνιδιαστικής απόσχισης/αποκοπής της Επιθεώρησης Εργασίας από το καθ’ ύλην μέχρι σήμερα αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία θα αποβεί σε βάρος της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε όλη την ελληνική επικράτεια. Η καταγγελία αυτή προς το ILO υποβάλλεται από τη ΓΣΕΕ στο πλαίσιο της ευθύνης της, αλλά και του απαιτούμενου κοινωνικού ελέγχου, για την ουσιαστική και απρόσκοπτη πρόσβαση των εργαζομένων στις δημόσιες ελεγκτικές Αρχές με σκοπό τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και την προστασία τους απέναντι στην επισφάλεια και την εκτεταμένη και πολυμορφική εργοδοτική παραβατικότητα στην Ελλάδα, που απειλεί όχι μόνο τη διαβίωση, αλλά και την υγεία και την ασφάλεια και δυστυχώς και την ίδια τη ζωή των εργαζομένων.
Η ΟΣΕΤΕΕ ταυτίζεται με τις ενέργειες της ΓΣΕΕ και παράλληλα επισημαίνει ότι οι αιτιάσεις της Συνομοσπονδίας μας αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη βάση από τον τρόπο με τον οποίο θεσμοθετήθηκε η νέα “Ανεξάρτητη Αρχή”, από την προκήρυξη για την στελέχωση της Διοίκησή της και από την πλήρωση των θέσεων του ΔΣ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο Διοικητικό σχήμα του νέου ΣΕΠΕ, δεν υπάρχει ούτε ένας (!!!) Τεχνικός της Ασφάλειας της Εργασίας, ούτε κάποιος Ιατρός Εργασίας. Προς επίρρωση της επισήμανσης να προσθέσουμε ότι οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ, αν εξαιρέσουμε το διοικητικό προσωπικό, στελεχώνονται κατά 95% από Μηχανικούς ή Ιατρούς, ενώ αυτές οι δύο επαγγελματικές κατηγορίες θεωρούνται οι πιο εξειδικευμένες στην αντιμετώπιση των θεμάτων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία. Δημιουργούνται με αυτόν τον τρόπο ερωτηματικά για τα κριτήρια στελέχωσης του ΔΣ και για την προσδοκία επίτευξης των ιδρυτικών στόχων που θέσατε.
Με τρεις θανάτους εργαζομένων τον μήνα Ιανουάριο και ύστερα από ένα 2021 που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε σε σχέση με τα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, φαίνεται ότι βαίνουμε σε ακόμα πιο αχαρτογράφητες και επικίνδυνες για τους εργαζομένους καταστάσεις.
Σας ζητάμε να ακούσετε τον προβληματισμό μας, ώστε να γίνουν ισχυρά πολιτικά βήματα και να ακολουθηθούν ώριμες στρατηγικές και τεχνικές λύσεις για την βελτίωση των επικίνδυνων συνθηκών στους χώρους εργασίας και όχι προς την αντίθετη κατεύθυνση.