Ομιλία του Προέδρου του Ο.Λ.Α. στην DV DAY της ATLANTIC RESOLVE 2021

Καλωσορίσατε στην ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών στον λιμένα της Αλεξανδρούπολης.

Βρισκόμαστε στην περιοχή επιχειρήσεων του νέου εμπορικού τερματικού όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση Atlantic Resolve 2021 που αφορά στην κυκλική εναλλαγή μέσων & υλικού μονάδων αεροπορίας στρατού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ ενώ μερικά μέτρα βορειότερα, στην ίδια προβλήτα, βρίσκεται σε εξέλιξη φόρτωση ελληνικού σίτου.

Η παρουσία σας σήμερα εδώ πιστοποιεί & επιβραβεύει την εξαιρετική δουλεία που πραγματοποιείται στον λιμένα και το υψηλό επίπεδο συνεργασίας & αποτελεσματικότητας πολλών, κυβερνητικών και στρατιωτικών φορέων & οργανισμών των δύο χωρών, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην περαιτέρω εμβάθυνση της  στρατηγικής σχέσης Ελλάδος – ΗΠΑ και στην επέκταση της, πέραν της  αμυντικής συνεργασίας, σε οικονομικά, επιχειρηματικά, κοινωνικά και πολιτιστικά επίπεδα.

Για να είμαστε όμως εδώ έχουν προηγηθεί μία σειρά από εξελίξεις και γεγονότα.

Οι ραγδαίες γεωπολιτικές μεταβολές που συνετελέσθησαν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολ. Μεσογείου από το 2016 και έπειτα, καθώς και στα βόρεια της Μαύρης Θάλασσας το 2014, δημιούργησαν νέα δεδομένα & ισορροπίες και ανέδειξαν σταδιακά την Ελλάδα σε περιφερειακό παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα, ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης κεφαλαιοποιεί ταχύτατα τον γεωστρατηγικό και εμπορικό  χαρακτήρα του λιμένα, υλοποιώντας με συνέπεια και αποτελεσματικότητα πολιτικές καθιέρωσης στρατηγικού βάθους σε Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη.

Τούτο πραγματοποιείται επιτυχώς τα τελευταία δύο χρόνια με την ενεργοποίηση εμπορικών και ενεργειακών διαδρόμων και τη χρήση των υφιστάμενων εθνικών, οδικών & σιδηροδρομικών υποδομών, που διασφαλίζουν  την ταχεία και ασφαλή πρόσβαση μας στους λιμένες της Μαύρης Θάλασσας,παρακάμπτοντας τα στενά του Βοσπόρου!

Συντελείται ουσιαστικά -με επίκεντρο το λιμάνι-ένας μετασχηματισμός της περιοχής σε εμπορικό, ενεργειακό και στρατιωτικό περιφερειακό κόμβο, κρίσιμο και καθοριστικό για την οικονομική, ενεργειακή -και όχι μόνο- ασφάλεια τόσο της Ελλάδος όσο και της Ευρώπης.

Τον τελευταίο χρόνο, αξιοποιώντας στο έπακρο τις υφιστάμενες μοναδικές υποδομές συνδυασμένων μεταφορών του λιμένα και τις δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού μας, επιτύχαμε εκπληκτική αποδοτικότητα και εκτίναξη των δραστηριοτήτων μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Οργανισμός -εν μέσω πανδημίας- έχει πραγματοποιήσει άλματα προόδου, καλύπτοντας χαμένο χρόνο δεκαετιών και επιτυγχάνοντας ιστορικά υψηλά στη διακίνηση φορτίων & στις οικονομικές του επιδόσεις -ήδη από το πρώτο οκτάμηνο του έτους- αυξάνοντας παράλληλα και ισόρροπα τις εμπορικές και στρατιωτικές του παραμέτρους

Η τεχνογνωσία, τέλος,  που αποκτούμε μέσα από τη στενή συνεργασία και την καθημερινή τριβή με τα στελέχη των αμερικανικών military logistics, μας έχει εισάγει σε μία νέα κουλτούρα Υποδοχής, Διαχείρισης & Προώθησης φορτίων, γεγονός που διευρύνει τις δυνατότητες του λιμένα και του προσωπικού μας.

Κλείνοντας, οφείλω να επισημάνω την ισχυρή βούληση της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη βελτίωση της προσβασιμότητας του λιμένα στις ευρωπαϊκές αγορές, με σχεδιασμό και υλοποίηση –εμβληματικών– οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών (προϋπολογισμού άνω του 1 δισ ευρώ) που πρόκειται να καθορίσουν την οικονομική και κοινωνική ζωή της Αλεξανδρούπολης & του νομού Έβρου τις επόμενες δεκαετίες.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς οι άνθρωποι του λιμένα Αλεξανδρούπολης, παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας, διασφαλίζοντας τα εθνικά συμφέροντα, σε απόλυτη συνάρτηση με τα τοπικά.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα