Ολοκληρώθηκε το έργο για την προστασία της Αρχαίας Διόλκου στον Ισθμό

“Το μέλλον ανήκει στην Κορινθία” τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, τη Τρίτη 31 Οκτωβρίου, στην περιοχή του Ισθμού της Κορίνθου, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του στην – παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού Χρίστου Δήμα – εκδήλωση για την παράδοση, από την Περιφέρεια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, του ολοκληρωμένου έργου προστασίας της όδευσης της αρχαίας Διόλκου.

Το εξαιρετικά σημαντικό αυτό έργο – προϋπολογισμού 2.100.000 ευρώ – χρηματοδότησε η Περιφέρεια μέσω της ΕΥΔΕΠ του ΠΕΠ Πελοποννήσου καθώς και το Υπουργείο Πολιτισμού, τόνισε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως “καθοριστική” τη συμβολή του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων στην μελέτη του.

ΠΛΕΓΜΑ ΕΡΓΩΝ

Συνεχίζοντας στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης, σημείωσε ότι πέρα από τη συνδρομή της Περιφέρειας στο έργο προστασίας της αρχαίας διόλκου, στην περιοχή του Ισθμού υλοποιείται παράλληλα ένα πλέγμα και άλλων έργων.

Μεταξύ αυτών, ο Π. Νίκας αναφέρθηκε στην στερέωση των πρανών της διώρυγας του Ισθμού που υλοποιείται από την κυβέρνηση, στην δημιουργία από την Περιφέρεια ενός πεζόδρομου παράλληλα στην διώρυγα από την πλευρά της Πελοποννήσου, όπως και στην αποκάλυψη, συντήρηση και ανάδειξη του εναπομείναντος -μετά την διάνοιξη της διώρυγας- τμήματος της διόλκου, η οποία υπήρξε τεράστιο έργο της αρχαιότητας που αποτέλεσε πηγή πλούτου και ισχύος για την Κόρινθο εκείνης της εποχής. Σε αυτό το τελευταίο, τόνισε ο περιφερειάρχης, ο κύριος συντελεστής ήταν η ΕΦΑ Κορινθίας.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Σκοπό του εν λόγω έργου αποτελεί η μακροχρόνια προστασία της όδευσης της αρχαίας Διόλκου από την θαλάσσια διάβρωση, ώστε να ακολουθήσουν οι εργασίες συντήρησης των μελών, η αποκατάσταση και η ανάδειξη του μνημείου. Το έργο περιλαμβάνει ανέλκυση των διάσπαρτων βυθισμένων μελών του μνημείου, δημιουργία θαλάσσιου φράγματος κατά μήκος της διόλκου και σε σχετικά μικρή απόσταση από αυτήν, που κατασκευάστηκε κατά τμήματα με πρανή θωρακισμένα από φυσικούς ογκόλιθους λατομείου και κατά τμήματα με κατακόρυφο μέτωπο που διαμορφώνεται με προκατασκευασμένα πλωτά κιβώτια από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Η κατασκευή της διόλκου στην αρχαιότητα προέκυψε από την ανάγκη για γρήγορο πέρασμα των πλοίων από τον Σαρωνικό στον Κορινθιακό κόλπο και αντίστροφα, έγινε στις αρχές του 6ου π.Χ. αιώνα και συνδέεται με την τυραννίδα του Περίανδρου στην Κόρινθο.

Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα