Οκτώ εκατ. ευρώ για μελέτες που αφορούν τον οδικό άξονα Λαμία – Καρπενήσι – Αγρίνιο – Αστακός

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, αποφάσισε την ένταξη της πράξης «Μελέτες Οδικού Άξονα Λαμία – Καρπενήσι – Αγρίνιο – Αστακός με Κωδικό ΟΠΣ 5181133 στο «ΤΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 2021-2025» και στον άξονα Προτεραιότητας «Οδικές υποδομές».

Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 8.000.000,00€ και αφορά το ποσό που χρηματοδοτείται ή θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.

Ο οδικός άξονας Λαμία – Καρπενήσι – Αγρίνιο (Ιόνια Οδός) αποτελεί μέρος του Ελληνικού Διευρωπαϊκού δικτύου.

Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά στην εκπόνηση των αναγκαίων μελετών και στην εκτέλεση των αναγκαίων για τις μελέτες αυτές ερευνητικών εργασιών, για νεα χάραξη (ή και βελτίωση), καθώς και στην ωρίμανση υφιστάμενων μελετών, των υπόψη τμημάτων του οδικού άξονα Λαμία-Καρπενήσι-Αγρίνιο (Ιόνια Οδός) σε συνολικό μήκος περίπου 193 χλμ. Επιπρόσθετα, περιλαμβάνονται και οι αναγκαίες συμπληρωματικές μελέτες στο τμήμα Ιόνια Οδός-Αστακός.

Το υπόψη έργο διαχωρίζεται μελετητικά σε τρία υποτμήματα και προβλέπεται να εκπονηθεί με τις ακόλουθες τρεις διακριτές μελέτες, που θα ανατεθούν χωριστά:

α) Μελέτη βελτίωσης της Ε.Ο. Λαμίας-Καρπενησίου στο τμήμα Μακρακώμη-Νεοχωράκι

Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά στην εκπόνηση των αναγκαίων μελετών και στην εκτέλεση των αναγκαίων για τις μελέτες αυτέςερευνητικών εργασιών, για την ανακατασκευή και βελτίωση, καθώς και στην ωρίμανση υφιστάμενων μελετών του οδικού τμήματος Μακρακώμη-Νεοχωράκι σε μήκος περίπου 8 χλμ.

β) Μελέτη βελτίωσης της Ε.Ο. Καρπενησίου-Αγρινίου στο τμήμα Καρπενήσι –Άγ. Βλάσιος

Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά στην εκπόνηση των αναγκαίων μελετών και στην εκτέλεση των αναγκαίων για τις μελέτες αυτές ερευνητικών εργασιών, για την ανακατασκευή και βελτίωση, καθώς και στην ωρίμανση υφιστάμενων μελετών του οδικού τμήματος Καρπενήσι –Άγ. Βλάσιος σε μήκος περίπου 66 χλμ.

γ) Σύνδεση Αγρινίου με Ιόνια Οδό και συμπληρωματικές μελέτες στο τμήμα από Ιόνια Οδό-Γουριά-Πλατυγιάλι-Αστακός.

– Σύνδεση Αγρινίου με την Ιόνια οδό και περιφερειακή οδός Αγρινίου: Πρόκειται για νέα χάραξη (ή και βελτίωση) του οδικού τμήματος Αγρίνιο-Κόμβος Ιόνιας σε μήκος περίπου 21 χλμ. Το φυσικό αντικείμενο του
έργου περιλαμβάνει τη μελέτη του οδικού άξονα σύνδεσης της πόλης του Αγρινίου με την Ιόνια οδό, μήκους ~13,5χλμ και την Περιφερειακή οδό Αγρινίου μήκους ~7,5χλμ. Η συνδετήρια οδός θα καταλήγει στη προτεινόμενη Περιφερειακή οδό του πολεοδομικού συγκροτήματος
Αγρινίου.https://03f575f19675cd7df20aecb81a5ea18a.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

– Συμπληρωματικές μελέτες στο τμήμα από Ιόνια Οδό-Γουριά-Πλατυγιάλι-Αστακός. Το φυσικό αντικείμενο περιλαμβάνει την εκπόνηση των συμπληρωματικών μελετών (προμελετών και οριστικών) του οδικού τμήματος «Αστακός-Κόμβος Ιόνιας Οδού» σε μήκος περίπου 25 χλμ., οι οποίες είναι απαραίτητες για την ωρίμανση και δημοπράτηση προς κατασκευή του έργου. Για τον υπόψη άξονα υπάρχουν 2 εν εξελίξει συμβάσεις για το οδικό Τμήμα «Αστακός-Πλατυγιάλι-Γουριά», όπως περιγράφονται στη «Συνάφεια με άλλα έργα», ενώ το οδικό Τμήμα από την Περιοχή της Γουριάς μέχρι την Ιόνια Οδό (δια μέσου της σήραγγας Αγ. Ηλία) έχει ολοκληρωθεί.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη- σε μια προεκλογική βέβαια συγκυρία- για οδικούς άξονες κρίσιμους για την Αιτωλοακαρνανία και το Αγρίνιο που βρίσκονται στην αιχμή των διεκδικήσεων των τοπικών κοινωνιών.

Με ένα κλικ όλα τα έργα προς δημοπράτηση

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα