Νίκος Παπαθανάσης στο Εργοληπτικόν Βήμα: Οι δημόσιες επενδύσεις έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2019

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα μείνει απλήρωτο οποιοδήποτε έργο εκτελείται και για το οποίο έχει συναφθεί σύμβαση εντός των προγραμμάτων, που έχουν εγκριθεί από τον κρατικό Προϋπολογισμό υπογραμμίζει στο Εργοληπτικόν Βήμα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Τη μείωση της ανεργίας στα προ κρίσης επίπεδα θέτει ως στόχο η κυβέρνηση το 2025. Σε αυτή τη συνθήκη, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το ΠΔΕ, από 5,64 δισ. ευρώ που ήταν το 2019, έφτασε στα 13,5 δις το 2024 και προβλέπεται ότι θα ανέλθει στα 14,1. Για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, για την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, για την καθυστέρηση εξόφλησης των οικονομικών οφειλών σε εργοληπτικές επιχειρήσεις αλλά και τη νέα σύμβαση για την Αττική Οδό μίλησε ο κ. Παπαθανάσης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Εργοληπτικόν Βήμα.
Ν. Παπαθανάσης - Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Ν. Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Κύριε Υπουργέ με «φόντο» τις μεγάλες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, το δημογραφικό, η στεγαστική κρίση, η ακρίβεια, ποιες είναι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας;

Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως αναγνωρίζουν κορυφαίοι ευρωπαϊκοί θεσμοί, διεθνείς οργανισμοί, πιστοποιημένοι οίκοι αξιολόγησης, και έγκριτα ΜΜΕ του εξωτερικού, είναι θετικές, με δεδομένο το σύνθετο περιβάλλον που δημιουργούν οι αλλεπάλληλες γεωπολιτικές, οικονομικές, ενεργειακές και κλιματικές κρίσεις τις οποίες βιώνουμε.

Δεν θριαμβολογούμε, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα. Όμως, κανένας αξιόπιστος συνομιλητής μπορεί να αμφισβητήσει ό,τι από το 2019, επί διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ελλάδα άλλαξε σελίδα.

Εξασφαλίστηκαν συνεχιζόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης, κατά πολύ μεγαλύτεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αύξηση των επενδύσεων κατά 64%, με αποτέλεσμα το επενδυτικό κενό να μειωθεί σε 3 περίπου μονάδες ενώ ήταν πάνω από 10, αύξηση των εξαγωγών κατά 44% με άνοδο του μεριδίου των αγαθών των υπηρεσιών και των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, και βεβαίως, μείωση της ανεργίας με τη δημιουργία μισού εκατομμυρίου νέων θέσεων εργασίας.

Προ ημερών, η Ελλάδα ήταν μια από τις 8 χώρες των οποίων τα σχέδια προϋπολογισμού αξιολογήθηκαν θετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόσο ως προς τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου όσο και στο πλαίσιο τήρησης των ανώτατων ορίων δαπανών. Ενώ, πλέον, για πρώτη φορά, δανειζόμαστε φθηνότερα από χώρες όπως η Γαλλία, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της οποίας ξεπέρασε την αντίστοιχη του ελληνικού.

Επίσης, όπως καταγράφεται στον Προϋπολογισμό, η Ελλάδα το 2025 θα έχει το τέταρτο υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα συνολικό έλλειμμα που θα αγγίξει το μηδέν και τους ταχύτερους ρυθμούς μείωσης του δημόσιου χρέους στο σύνολο των 27 κρατών – μελών της ΕΕ.

Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές θα αυξηθούν και το 2025. Το ίδιο ισχύει και για τις δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες έχουν υπερδιπλασιαστεί. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από 5,64 δις ευρώ το 2019, έφτασε στα 13,5 δις το 2024 και προβλέπεται ότι θα ανέλθει στα 14,1 το 2025.

Η δημοσιονομική σύνεση συνδυάζεται με την ανάπτυξη και με την κοινωνική συνοχή. Η ανεργία προβλέπεται ότι θα πέσει στα προ κρίσης επίπεδα. Οι δαπάνες για την Υγεία το 2025 θα έχουν αυξηθεί κατά 74% σε σχέση με το 2019, νέα σημαντική αύξηση προβλέπεται και στον προϋπολογισμό της Παιδείας, και στις δαπάνες για την Άμυνα, υπογραμμίζοντας με έμπρακτο τρόπο τις σχετικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης και το κοινωνικό και εθνικό πρόσημο των πολιτικών μας.

18,2 δις. ευρώ οι συνολικές εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η αντιπολίτευση σας ασκεί κριτική για καθυστερήσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, υποστηρίζει ό,τι οι ευρωπαϊκοί πόροι δεν φτάνουν στους μικρομεσαίους. Τι απαντάτε;

Τα επίσημα ευρωπαϊκά στοιχεία και οι πρώτες θέσεις που κατέκτησε και διατηρεί η Ελλάδα στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων στην Ε.Ε, δείχνουν το αντίθετο. Αναφέρομαι στην εξειδίκευση δράσεων ύψους άνω των 22 δις. ευρώ μέχρι σήμερα, επί συνολικού προϋπολογισμού  26,3 δις. ευρώ, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027. Όταν οι συνολικές προσκλήσεις που έχουν ήδη εκδοθεί ανέρχονται στα 16,3 δις. ευρώ, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 62,3% του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΣΠΑ. Την ίδια ώρα, οι συνολικές εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης ανέρχονται στα 18,2 δις. ευρώ -ήτοι στο 50,5% του συνολικού προϋπολογισμού του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0».

Ταυτόχρονα, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2019. Έφτασε στα 13,5 δις. ευρώ το 2024, και προβλέπεται ότι θα ανέλθει σε 14,1 δισ. ευρώ το 2025, πλέον των πόρων του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης. 

 Όσο για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ότι δήθεν οι ευρωπαϊκοί πόροι δεν κατευθύνονται στις ΜμΕ, υπογραμμίζω ότι το σύνολο του ΕΣΠΑ, οι περισσότερες επιχορηγήσεις και πάνω από τα μισά δάνεια, ως προς τον αριθμό τους, του Ταμείου Ανάκαμψης, διοχετεύονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ενδεικτικά είναι τα προγράμματα για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για την ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων ΜμΕ και τουριστικών ΜμΕ.

Ευνοϊκά δάνεια και ενίσχυση της εγγυοδοσίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξασφαλίζεται και μέσα από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, στο πλαίσιο του οποίου, πάνω από το 88% των δανείων κατευθύνονται σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενους και το 87% σε επιχειρήσεις με τζίρο μικρότερο από 10 εκατομμύρια ευρώ.

Η Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων έχει γίνει αποδέκτης πολλών καταγγελιών από εργοληπτικές επιχειρήσεις για πολύμηνη καθυστέρηση εξόφλησης των οικονομικών οφειλών από το Δημόσιο. Υπάρχει μέριμνα για τη λήψη άμεσων μέτρων, προκειμένου να επιλυθεί οριστικά το θέμα αυτό;

Προφανώς, αναφέρεστε στην εκτέλεση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης και στην ταχύτητα με την οποία υλοποιούνται τα έργα στις Περιφέρειες. Κάθε Περιφέρεια, και κάθε Τομεακό Πρόγραμμα, έχει προγραμματισμένες πληρωμές κατά τη διάρκεια του έτους. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μείνει απλήρωτο οποιοδήποτε έργο εκτελείται και για το οποίο έχει συναφθεί σύμβαση εντός των προγραμμάτων, όπως αυτά έχουν εγκριθεί από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Ήδη είμαστε σε επικοινωνία με όλες τις Περιφέρειες έτσι ώστε να αποπληρώσουν τις όποιες υποχρεώσεις έχουν, εντός του έτους.

Ν. Παπαθανάσης - Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Ν. Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Πολύ πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε η έκθεση Ντράγκι για την ανάπτυξη της Ευρώπης. Ποια είναι τα δικά σας σχόλια για το περιεχόμενό της; Σε ποια σημεία, κατά την γνώμη σας,  κρίνεται το μέλλον της ελληνική οικονομίας ;

Είναι μια έκθεση την οποία η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στηρίζει απόλυτα. Μια έκθεση πολύ φιλόδοξη, η οποία θέτει την Ευρώπη με ευθύτητα μπρος σε αδυναμίες της που πρέπει να διορθωθούν, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σύνθετες προκλήσεις της νέας εποχής. Το θετικό είναι ότι μέσα σε αυτόν τον υπό διαμόρφωση οδικό χάρτη, τα συμφέροντα της χώρας μας, τέμνονται με σημαντικές προτεραιότητες που οφείλει να αναλάβει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό, κυρίως όμως απέναντι στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών της.

Ποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει, για παράδειγμα, με τις προτάσεις Ντράγκι για την προσέλκυση νέων μεγάλων επενδύσεων με την ταυτόχρονη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, με τις προτάσεις για την ενέργεια, το φυσικό αέριο ή το ηλεκτρικό ρεύμα; Ποιος μπορεί να αντιταχθεί στην ανάγκη ενίσχυσης καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ε.Ε, ή με το κλείσιμο του ψηφιακού χάσματος, στο πρότυπο των εθνικών πολιτικών που ακολουθεί η Ελλάδα από το 2019;  

Στις 12 Σεπτεμβρίου υπογράφτηκε η νέα 25ετής σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Θα θέλαμε να μας σχολιάσετε αυτή τη κίνηση.

Η νέα σύμβαση για την Αττική Οδό, που κυρώθηκε από τη Βουλή, αποτελεί μια από τις 11 μεγάλες αποκρατικοποιήσεις που δρομολογήθηκαν μετά από τις εκλογές του 2023, με συνολικά έσοδα για το Δημόσιο που αγγίζουν τα 7,8 δισ. ευρώ.

Μόνο από τη συγκεκριμένη σύμβαση, εισπράχθηκαν 3,27 δις. ευρώ, τα οποία μειώνουν το δημόσιο χρέος κατά 1,5 μονάδες του ΑΕΠ. Θα ήθελα να σημειώσω επίσης, το γεγονός ότι οι συμπολίτες μας που χρησιμοποιούν αυτόν τον σύγχρονο και ασφαλή οδικό άξονα, καταβάλλουν πλέον χαμηλότερα διόδια- 2,5 ευρώ από 2,8 ευρώ- ενώ απαλλάσσονται από κάθε πληρωμή τα ΑμεΑ.

Η μεγάλη εικόνα βεβαίως, αποτυπώνει τα πολλαπλασιαστικά οφέλη από ανάλογες μελετημένες κινήσεις στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, όχι μόνο για την οικονομία και τις επενδύσεις, αλλά για την κοινωνία και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας συνολικά.

πηγή: Εργοληπτικόν Βήμα Νο_141 της ΠΕΣΕΔΕ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ

 Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση

Αυτά και άλλα πολλά άκρως ενδιαφέροντα στο περιοδικό της ΠΕΣΕΔΕ που κυκλοφορεί – ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ! Καλή ανάγνωση!
CIVILSHOP - Τοπογραφικός εξοπλισμός
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα