Ο κρίσιμος ρόλος των ηλεκτρομαγνητικών εντοπιστών, υπόγειων καλωδίων & σωληνώσεων

Ο κ. Κωνσταντίνος Χρ. Ντουνιάς, Brand Manager Γεωφυσικών Οργάνων της JGC αναλύει στο Εργοληπτικόν Βήμα τον σημαντικό ρόλο των ηλεκτρομαγνητικών εντοπιστών για την ασφάλεια, την αποτελεσματική συντήρηση και την πρόληψη περιβαλλοντικών ζημιών που σχετίζονται με τις υπόγειες υποδομές.

Κωνσταντίνος Χρ. Ντουνιάς, Geophysical Instruments Brand Manager

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Τα υπόγειεα δίκτυα κοινής ωφέλειας είναι απαραίτητα για την παροχή υπηρεσιών όπως νερό, φυσικό αέριο, ηλεκτρισμός, τηλεπικοινωνίες και αποχέτευση σε σπίτια και επιχειρήσεις. Ωστόσο, θέτουν, επίσης, σημαντικές προκλήσεις και κινδύνους για έργα κατασκευής, εκσκαφής και εξωραϊσμού που περιλαμβάνουν σκάψιμο ή γεωτρήσεις στο έδαφος. Η τυχαία ζημιά στα δίκτυα κοινής ωφέλειας, μπορεί να οδηγήσει σε δαπανηρές επισκευές, καθυστερήσεις έργων, περιβαλλοντικούς κινδύνους, ακόμη και τραυματισμούς ή θανάτους. Σύμφωνα με στατιστικές, περισσότερες από 450.000 τέτοιες ζημιές επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας συμβαίνουν κάθε χρόνο στις Η.Π.Α, προκαλώντας συνολικά έξοδα έως και 30 δις $ και εκατοντάδες θανάτους.

Για την αποφυγή αυτών των ζημιών στα δίκτυα κοινής ωφέλειας και τη διασφάλιση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των έργων, είναι ζωτικής σημασίας να εντοπίζονται και να επισημαίνονται τα υπόγεια δίκτυα πριν ξεκινήσουν οποιεσδήποτε δραστηριότητες εκσκαφής. Οι Utility locators είναι εξειδικευμένα επαγγελματικά όργανα που χρησιμοποιούν τεχνικές για τον εντοπισμό, τη σήμανση της θέσης και του βάθους του υπόγειου δικτύου. Παρέχοντας ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τη θέση των δικτύων κοινής ωφέλειας, οι εντοπιστές βοηθούν στον σχεδιασμό και την εκτέλεση εργασιών χωρίς καταστροφές γραμμών κοινής ωφέλειας ή έκθεση σε κίνδυνο των εργαζομένων και των πολιτών. Συνεπώς παίζουν κρίσιμο ρόλο στον εντοπισμό υπόγειων καλωδίων και σωληνώσεων.                        

Ας δούμε πιο αναλυτικά τον ρόλο και τη σημασία τους:

1. Ασφάλεια στις κατασκευαστικές εργασίες

Η ύπαρξη υπόγειων καλωδίων και σωληνώσεων μπορεί να είναι επικίνδυνη κατά τη διάρκεια εκσκαφών ή άλλων κατασκευαστικών εργασιών. Οι ηλεκτρομαγνητικοί εντοπιστές βοηθούν τους εργαζόμενους να εντοπίσουν ακριβώς πού βρίσκονται αυτές οι υποδομές, αποφεύγοντας έτσι ζημιές που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά ατυχήματα, όπως ηλεκτροπληξία ή διαρροές επικίνδυνων υλικών.

2. Συντήρηση και επισκευή

Οι δημόσιες υπηρεσίες και οι εταιρείες συντήρησης χρειάζονται ακριβή δεδομένα για τη θέση των υπόγειων καλωδίων και σωληνώσεων προκειμένου να προγραμματίσουν εργασίες συντήρησης ή επισκευής. Οι ηλεκτρομαγνητικοί εντοπιστές επιτρέπουν την ανίχνευση της θέσης των καλωδίων και σωληνώσεων χωρίς να απαιτείται εκσκαφή σε μεγάλες περιοχές, μειώνοντας το κόστος και τον χρόνο που απαιτείται για τέτοιες εργασίες.

3. Πρόληψη ζημιών

Ο εντοπισμός των υπόγειων υποδομών συμβάλλει στην πρόληψη ζημιών που μπορεί να προκαλέσουν διακοπές στην παροχή υπηρεσιών, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο ή το νερό. Οι διακοπές αυτές μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις.

4. Περιβαλλοντική προστασία

Ο εντοπισμός των υπόγειων σωληνώσεων που μεταφέρουν επικίνδυνα υλικά (όπως πετρέλαιο ή φυσικό αέριο) είναι κρίσιμος για την πρόληψη περιβαλλοντικών καταστροφών. Ένα σπασμένο σωληνάκι μπορεί να προκαλέσει σοβαρή μόλυνση του εδάφους και των υδάτων, με μακροχρόνιες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

  • Τεχνολογία των ηλεκτρομαγνητικών εντοπιστών

Μία από τις πιο κοινές και αποτελεσματικές τεχνικές που χρησιμοποιούν οι εντοπιστές είναι ο ηλεκτρομαγνητικός εντοπισμός (ΗM), χρησιμοποιούν δηλαδή ηλεκτρομαγνητικά πεδία για να ανιχνεύσουν την παρουσία μετάλλων και αγωγών κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να εντοπίσει τόσο ενεργά (ηλεκτροφόρα) όσο και ανενεργά (μη ηλεκτροφόρα) καλώδια και σωληνώσεις. Οι συσκευές αυτές είναι συνήθως φορητές και χρησιμοποιούνται εύκολα από εξειδικευμένο προσωπικό.

Ο ΗΜ εντοπισμός χρησιμοποιεί πομπό και δέκτη ηλεκτρομαγνητικής ραδιοσυχνότητας για την ανίχνευση γραμμών κοινής ωφέλειας και μπορεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα να παρέχει τη θέση σε πραγματικό χρόνο των κοντινών δικτύων, βοηθώντας στα έργα κατευθύνοντας τα καθοδηγούμενα μηχανήματα εκσκαφής. Εφαρμόζουμε ένα ραδιοσήμα σε μια συγκεκριμένη συχνότητα σε μια αγώγιμη υπόγεια γραμμή κοινής ωφέλειας, το οποίο ταξιδεύει κατά μήκος της γραμμής και δημιουργεί ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο γύρω της. Το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο μπορεί να ανιχνευθεί από έναν δέκτη πάνω από το έδαφος, ο οποίος εμφανίζει τη θέση, την κατεύθυνση και το βάθος της γραμμής παροχής σε μια οθόνη. Υπάρχουν τρεις κύριοι τρόποι για την εφαρμογή του σήματος σε μια γραμμή κοινής ωφέλειας: απευθείας , σύνδεση με σφιγκτήρα και επαγωγή.  Η άμεση σύνδεση περιλαμβάνει την προσάρτηση ενός καλωδίου από τον πομπό σε μια οντότητα πάνω από το έδαφος που είναι συνδεδεμένη με την υπόγεια γραμμή, όπως ένας πυροσβεστικός κρουνός, μια βαλβίδα ή ένα κουτί μετρητών. Αυτή η μέθοδος παρέχει τα πιο ακριβή αποτελέσματα, καθώς το σήμα μεταδίδεται απευθείας μέσω της γραμμής.  Η επαγωγή περιλαμβάνει την τοποθέτηση του πομπού πάνω από το έδαφος όπου υπάρχει η υποψία ότι βρίσκεται η γραμμή παροχής. Ο πομπός εκπέμπει ένα σήμα που προκαλεί ρεύμα στην υπόγεια γραμμή. Αυτή η μέθοδος είναι χρήσιμη όταν δεν υπάρχει οντότητα πάνω από το έδαφος για σύνδεση, αλλά είναι λιγότερο ακριβής από την άμεση σύνδεση, καθώς το σήμα μπορεί να επηρεαστεί από άλλα κοντινά αγώγιμα αντικείμενα ή πηγές παρεμβολών. Ένας σφιγκτήρας σήματος μπορεί να τοποθετηθεί γύρω από ένα καλώδιο για να έχει το ίδιο αποτέλεσμα με μια απευθείας σύνδεση, αλλά με το πλεονέκτημα ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε καλώδια με ρεύμα.

Πλεονεκτήματα του ΗM εντοπισμού

Ο ΗΜ εντοπισμός έχει πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες μεθόδους εντοπισμού υπόγειων δικτύων, όπως τις ακουστικές μεθόδους:

  • Μπορεί να παρέχει πιο ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την κατεύθυνση και το βάθος των βοηθητικών προγραμμάτων από τις ακουστικές μεθόδους, οι οποίες βασίζονται στην ερμηνεία ανακλώμενων σημάτων από υπόγεια αντικείμενα.
  • Χρησιμοποιείτε  σε διάφορα εδάφη και περιβάλλοντα, όπως αστικές περιοχές, αγροτικές περιοχές, πλακόστρωτες επιφάνειες ή βραχώδη εδάφη.
  • Είναι σχετικά εύκολος στη χρήση και απαιτεί λιγότερη εκπαίδευση από άλλες μεθόδους GPR, που απαιτούν περισσότερες τεχνικές δεξιότητες και εμπειρία.

ΔΕΚΤΗΣ VLOC3-PRO

Ο ανιχνευτής  vLoc3-Pro της Vivax Metrotech σχεδιάστηκε για να ανταπεξέλθει στις πιο αντίξοες συνθήκες και να εντοπίσει τα πιο δυσεύρετα και πολύπλοκα υπόγεια δίκτυα. Ο ανιχνευτής vLoc3-Pro εισάγει νέα πρωτοποριακά εργαλεία για τον εντοπισμό εγκαταλελειμμένων υπόγειων δικτύων, διασφαλίζοντας την πρόληψη των ζημιών και συλλέγοντας πληροφορίες προς ανάλυση.

Με δύο σειρές προβαλλόμενων 3D κεραιών, η παραμόρφωση του σήματος εντοπίζεται εύκολα και εμφανίζεται στη φωτεινή έγχρωμη οθόνη. Παράλληλα με τις κλασσικές οθόνες εντοπισμού, οι ανιχνευτές της σειράς vLoc3 προσφέρουν νέες οθόνες προοπτικής εντοπισμού: α) το Vector Locate για πλήρως αυτόματη τοποθέτηση χωρίς περπάτημα, β) το Transverse Graph που παρουσιάζει ταυτόχρονα την κορυφή και τη μηδενική παροχή άμεσης μέτρησης της παραμόρφωσης του σήματος και γ) το Plan View που δείχνει τον σχετικό προσανατολισμό του καλωδίου σε οποιαδήποτε γωνία και μια νέα γραφική οθόνη με βέλη καθοδήγησης που οδηγεί στη θέση του καθετήρα ακόμη και όταν είναι κατακόρυφη.

Η σειρά vLoc3, η οποία μπορεί να ρυθμιστεί από τον χρήστη, περιλαμβάνει οκτώ παθητικές λειτουργίες εντοπισμού, λειτουργία ανίχνευσης βλαβών, SD (που δείχνει την κατεύθυνση εξερχόμενου ρεύματος) και μια σειρά ρυθμιζόμενων συχνοτήτων από 16Hz έως 200kHz. Οι ηχητικές ειδοποιήσεις που συνοδεύονται από μηχανική δόνηση μπορούν επίσης να διαμορφωθούν από τον χρήστη για να παρέχουν προειδοποιήσεις για μικρό βάθος, υπερφόρτωση, καλώδια εναέριας κυκλοφορίας και υπερβολική αιώρηση. Οι επιλογές “Plug-in-play” για τον δέκτη περιλαμβάνουν την προαιρετική μονάδα Bluetooth που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με εξωτερικές συσκευές GPS.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Συνοψίζοντας, οι ηλεκτρομαγνητικοί εντοπιστές είναι απαραίτητοι για τη διασφάλιση της ασφάλειας, την αποτελεσματική συντήρηση και την πρόληψη περιβαλλοντικών ζημιών που σχετίζονται με τις υπόγειες υποδομές. Η χρήση τους συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία των δικτύων υποδομής και στην προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής.

 

πηγή: Εργοληπτικόν Βήμα Νο_139 της ΠΕΣΕΔΕ

ΥΓΕΙΑ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ Νο_2

 Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση

Αυτά και άλλα πολλά άκρως ενδιαφέροντα στο περιοδικό της ΠΕΣΕΔΕ που κυκλοφορεί – ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ! Καλή ανάγνωση!
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα