Νικόλαος Αχ. Διάκος: «Τα δικά μας λεφτά που είναι»

Ο Μηχ/γος-Ηλεκ/γος-Μηχ/κός Ε.Δ.Ε,. Πρόεδρος Σ.Ε.Δ.Ε. Ν. Ηλείας και Μέλος Δ.Σ. ΠΕΣΕΔΕ, κ. Νικόλαος Αχ. Διάκος, γράφει στο ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟΝ ΒΗΜΑ για το πώς οι κυβερνητικοί χειρισμοί και η στάση πληρωμών οδηγούν σε αφανισμό τους κατασκευαστές και ζητάει την παράταση των ημερομηνιών όλων των οικονομικών υποχρεώσεών τους χωρίς επιβάρυνση.

πηγή: Εργοληπτικόν Βήμα Νο_127 της ΠΕΣΕΔΕ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΧ. ΔΙΑΚΟΣ
ΜΗΧ/ΓΟΣ-ΗΛΕΚ/ΓΟΣ
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Δ.Ε.
ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ 72-ΠΥΡΓΟΣ
ΤΗΛ. 26210-29901
EMAILdomiloe@yahoo.gr

Τετρακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ (450 εκατ. €) αποφάσισε να μοιράσει, σε χαμηλοσυνταξιούχους ΑΜΕΑ και στο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό των νοσοκομείων, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, το εκτελεστικό επιτελείο της κυβέρνησης και κανένας – μα κανένας -Έλληνας δεν θα μπορούσε να είναι αντίθετος στην κατανόηση της ανέχειας ή στην επιβράβευση της κοινωνικής προσφοράς.

Όμως, εδώ γεννάται ένα ζήτημα, από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα; Είναι πλεόνασμα της ανάπτυξης ή κυβερνητικός ελιγμός προς τέρψιν «αόμματων» και αγανάκτηση ακουόντων;

Δυστυχώς, τα γεγονότα που τρέχουν, τα συμπτώματα και οι καθημερινές παρενέργειες στην κατασκευαστική δραστηριότητα, για άλλα πείθουν.

Ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει παροχές εκατοντάδων εκατομμυρίων από λεφτά που δεν υπάρχουν στα ταμεία ή καλύτερα που υπάρχουν αλλά είναι ονοματισμένα.

Είναι λεφτά ΕΣΠΑ που σβήνουμε με μαρκαδόρο την κατεύθυνσή τους προς την μελέτη και την κατασκευή και τους αλλάζουν κατεύθυνση προς την κοινωνική αρωγή, αφού λεφτά δεν υπάρχουν στα ταμεία εξαιτίας του υψηλού ελλείμματος, λόγω πανδημίας.

Παίρνουμε λοιπόν τα δεδουλευμένα από τις μικρομεσαίες κατασκευαστικές επιχειρήσεις και όχι μόνο και τα κάνουμε «δωρεές» αφήνοντας μια ολόκληρη ομάδα πολιτών, που εμπλέκεται στην κατασκευή, στην φτώχια και οδηγώντας μια ολόκληρη συντεχνία επαγγελματιών που είναι οι κατασκευαστές, όσοι κατάφεραν να επιζήσουν της κρίσης, στον αφανισμό.

Κι έρχεται ο Πρωθυπουργός και κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για υπερφορολόγηση των μικρομεσαίων και είναι αλήθεια, αλλά συγχρόνως ο ίδιος με το οικονομικό του επιτελείο στραγγαλίζουν τον μικρομεσαίο κατασκευαστή, στερώντας του τους πόρους που δικαιούται από υπηρεσίες που προσέφερε με την εγγύηση – χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι κοκορομαχίες λοιπόν στη βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, για το ποιος έβλαψε περισσότερο τους μικρομεσαίους είναι μόνο για τα μάτια του κόσμου, αφού εμείς από πρώτο χέρι ξέρουμε πόσο απέχουν λόγια και πράξεις και ότι στην παρούσα φάση είναι η κυβέρνηση που μας «χρησιμοποιεί» ατελώς.

Μας χρησιμοποιεί για τα έργα υποδομής που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος και μετά μας ρίχνει «κανόνι», στερώντας μας παρανόμως τα δεδουλευμένα , αφού τα λεφτά αυτά είναι επιχορηγήσεις της Ε.Ε. για τον συγκεκριμένο σκοπό, αλλά η κυβέρνηση για λόγους πολιτικούς τα βαπτίζει εθνικά, προς άγραν ψήφων από ομάδες «αναξιοπαθούντων» και εξαντλητικά εργαζομένων, όπως είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι ,οι ΑΜΕΑ αλλά και οι υπηρετούντες στο Ε.Σ.Υ.

Και δεν είναι μόνο ότι καταστρέφει μια δραστήρια ομάδα ενεργών πολιτών, δεν είναι ότι στερεί την περιφερειακή οικονομία από δικαιούμενους πόρους, αλλά αδρανοποιεί συγχρόνως οιαδήποτε ενέργεια έχει να κάνει με κάλυψη ανειλημμένων φορολογικών και εμπορικών υποχρεώσεων αλλά και ρυθμίσεων, οι οποίες και έγιναν με σκοπό την διάσωση των μικρομεσαίων καταδικάζοντάς τους για φορολογικές παραλείψεις και παραβάσεις που έχουν σαν αιτία την αυθαίρετη απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης να κηρύξει στάση πληρωμών, για να στηρίξει τον προϋπολογισμό του 2022.

Η στάση πληρωμών, με τα “παιγνίδια” της κυβερνητικής πλειοψηφίας ζει και βασιλεύει εδώ και πέντε σχεδόν μήνες και δεν διαφαίνεται περίπτωση μιας ικμάδας φωτός στο μακρύ και σκοτεινό τούνελ της αυθαιρεσίας και των αντιδημοκρατικών αποφάσεων.

Πέραν, λοιπόν, της οικονομικής ζημιάς που προκαλεί η απρογραμμάτιστη και αυθαίρετη στάση πληρωμών στο κοινωνικό σύνολο η επίδραση στις μικρομεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις είναι μονοσήμαντη, τις βγάζει από την “σταθερή τροχιά” που κατέληξαν να κινούνται λόγω των πολύχρονων διαδοχικών κρίσεων και τις καταδικάζει σε παύση εργασιών, αφού πλέον δεν υπάρχει η πολυτέλεια της συντήρησης και της κάλυψης των εξόδων όπως παλιότερα, όταν η κίνηση γινόταν σε ανοιχτό δρόμο.

Εξαντλημένες πλέον στο πεδίο των οικονομικών διεκδικήσεων από οφειλές οι μικρομεσαίες τεχνικές εταιρείες, οι οποίες αδυνατούν να καλύψουν τις απαιτήσεις της αγοράς, των δεδουλευμένων, των αξιόγραφων και των μηνιαίων και πολύχρονων ρυθμίσεων ,βρίσκονται αντιμέτωπες και με τα “απόνερα της στάσης πληρωμών” που είναι η μη κάλυψη και του Φ.Π.Α.

Σύμφωνα λοιπόν με τον νόμο, η υποχρέωση έκδοσης τιμολογίου σε περίπτωση παροχής υπηρεσιών, γίνεται υποχρεωτικά μέχρι την 15η ημέρα του επόμενου μήνα από την περίοδο στην οποία μέρος της σχετικής αμοιβής καθίσταται απαιτητό για το μέρος το έργου που έχει ολοκληρωθεί.

Ειδικά όταν ο αγοραστής των αγαθών ή των υπηρεσιών είναι το δημόσιο ή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου το τιμολόγιο δύναται να εκδίδεται μέχρι το τέλος της ετήσιας περιόδου, μέσα στην οποία έγινε η παροχή των υπηρεσιών ή η πιστοποίηση δημοσίου έργου και στην παρούσα φάση έως 31/12/2021.

Τώρα, λοιπόν, δύο πράγματα μπορούν να συμβούν. Ή δεν κόβεις το τιμολόγιο, γιατί στις 31 Ιανουαρίου του 2022 δεν θα μπορέσεις να καταβάλεις για το Φ.Π.Α. λεφτά που δεν εισέπραξες και παρανομείς ή το κόβεις και δεν πληρώνεις το Φ.Π.Α., που δεν εισέπραξες και, πάλι, παρανομείς.

Εμείς, έχουμε ζητήσει, κατά πάγια τακτική, γιατί το κράτος δεν το κόβει το ελάττωμα του βερεσέ, να κόβουμε το τιμολόγιο όταν διασφαλίζεται η πίστωση για εξόφληση του συγκεκριμένου λογαριασμού, (προνόμιο παλιότερα των μελετητών δημοσίων έργων), αλλά το αρμόδιο υπουργείο οικονομικών ήταν πάντα αρνητικό, γιατί από θέση ισχύος, μπορούσε ν’ απαιτεί αλλά να μην πληρώνει.

Τα απόνερα λοιπόν της στάσης πληρωμών φέρνουν επιπλέον ζημιά απ΄ αυτή της συρρίκνωσης της περιφερειακής οικονομίας, φέρνουν “ΤEIΡΕΣΙΑ” για αξιόγραφα που θα μείνουν ακάλυπτα, φέρνουν πλειστηριασμούς για ρυθμίσεις δανείων που θα μείνουν ακάλυπτες, φέρνουν απορυθμίσεις για ρυθμισμένες μηνιαίες υποχρεώσεις, φέρνουν προσαυξήσεις για καθυστέρηση ρυθμίσεων, φέρνουν παρακρατήσεις δυσανάλογες ως προς το εισπραττόμενο ποσό, για την χορήγηση φορολογικής ενημερότητας για είσπραξη, εάν και αφού πρώτα καταφέρεις να επαναρυθμίσεις και να πληρώσεις τις ρυθμίσεις που έχασες και εάν βέβαια καταφέρεις να τακτοποιήσεις και τις ασφαλιστικές σου εισφορές.

Και όλα αυτά γιατί μπλέξαμε μ’ ένα κράτος μπαταξίδων, που το κουμαντάρουν άνθρωποι που παράγουν μόνο εξουσία που τους οδηγεί στο να βλέπουν μόνο την οικονομία που καλπάζει και όχι την οικονομία που βουλιάζει.

Περιμένουμε, λοιπόν, έστω την ύστατη στιγμή, από τα στελέχη της ελληνικής Τρόικας, δηλαδή τους κ.κ. Άδ. Γεωργιάδη, Χρ. Σταϊκούρα και Αχ. Καραμανλή να εκδώσουν μία ΚΥΑ, με την οποία υπό μορφήν συγγνώμης θα ομαλοποιούν όλες αυτές τις παρενέργειες, που με τις αποφάσεις τους δημιούργησαν στην καθημερινότητα των σκληρά δοκιμαζομένων ελλήνων πολιτών, αγωνιστών της καθημερινότητας. Δηλαδή την παράταση των ημερομηνιών όλων των οικονομικών υποχρεώσεων, χωρίς επιβάρυνση, του κατασκευαστικού δυναμικού της χώρας, το οποίο βρέθηκε σε αδυναμία εκπλήρωσης των ανειλημμένων οικονομικών του υποχρεώσεων, εξ’ αιτίας της απρόκλητης απόφασης της Κυβέρνησης να κηρύξει στάση πληρωμών.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα