Νέος Οικοδομικός Κανονισμός – Εν αναμονή απόφασης από το ΣτΕ
Ενώπιων της 27μελούς Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε τη Παρασκευή 11 Οκτωβρίου το θέμα της συνταγματικότητας ή μη των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) που επιφέρουν προσαύξηση στη δόμηση και στο ύψος των κτηρίων κ.λπ
Προσφυγές έχουν καταθέσει κατά της συνταγματικότητας του ΝΟΚ η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και ο Δήμος Αλίμου, οι οποίες αφορούν τις νέες διατάξεις, που αλλάζουν τα δεδομένα για τα ύψη και το μέγεθος των νέων κτηρίων.
Στην αίθουσα του ΣτΕ παρέμβαση έκαναν δικηγόροι που εκπροσωπούν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατασκευαστικές εταιρείες και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) από τη μια πλευρά και την ΚΕΔΕ και τον Δήμο Αλίμου από την άλλη. Ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης παρέστη στην εκδίκαση και τοποθετήθηκε, καθώς οι οικοδομικές άδειες, οι οποίες έφεραν την υπόθεση στο ΣτΕ βρίσκονται στην περιοχή του.
Από την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας την υπεράσπιση της συνταγματικότητας των διατάξεων του ΝΟΚ έχουν αναλάβει οι δικηγόροι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Θεόδωρος Στριλάκος και Κωνσταντίνα Χριστοπούλου.
Κατάθεση υπομνημάτων έως 21 Οκτωβρίου
Ο πρόεδρος του ΣτΕ Μιχάλης Πικραμένος ζήτησε από όλες τις πλευρές να υποβάλλουν υπομνήματα έως την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσει τριήμερη προθεσμία έως τις 24 Οκτωβρίου, εντός της οποίας θα γίνει με νέα υπομνήματα των δικηγόρων απευθείας αντίκρουση των επιχειρημάτων της κάθε πλευράς έναντι της άλλης. Έτσι θα σχηματιστεί η ολοκληρωμένη δικογραφία, βάσει της οποίας τα μέλη της Ολομέλειας θα συνεδριάσουν για να εκδώσουν τελική απόφαση.
Στο μικροσκόπιο οι επίμαχες διατάξεις
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ καλείται, μεταξύ άλλων, να αποφασίσει:
– Εάν είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα οι διατάξεις του ΝΟΚ, με τις οποίες δίνονται κίνητρα για την αύξηση της δόμησης και την προσαύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους (έτσι όπως αυτό καθορίζεται σε ειδικές ανά περιοχή διατάξεις), προκειμένου να κατασκευαστούν φιλικά για το περιβάλλον κτίρια και να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου.
Συγκεκριμένα θα κρίνει αν είναι συνταγματικές οι διατάξεις που επιτρέπουν:
– Την αύξηση του συντελεστή δόμησης (κατά 10%, 15% και 20%), εάν ο κατασκευαστής μειώσει το ποσοστό κάλυψης του οικοπέδου (κατά 10%, 15% και 20% αντίστοιχα).
– Την αύξηση του συντελεστή δόμησης (κατά 5% ή 10%), εάν αναβαθμιστεί ενεργειακά το κτίριο.
– Την αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους κάθε κτιρίου κατά 1 μ., εάν χρησιμοποιηθεί το ισόγειο και η πιλοτή ως χώρος στάθμευσης οχημάτων ή εάν κατασκευαστεί φυτεμένο δώμα με κτίσμα ή εάν μειωθεί το ποσοστό κάλυψης του οικοπέδου κατά 5%.
– Την κατασκευή φυτεμένου δώματος (το οποίο περιλαμβάνει κτίσμα μέγιστης επιφάνειας 35 τ.μ. και μέγιστου ύψους 3,40 μ.) χωρίς να προσμετράται στο μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κάθε κτιρίου.
– Να μην προσμετρώνται στον οριζόμενο συντελεστή δόμησης ορισμένες κατασκευές, όπως πατάρια, σοφίτες, έρκερ, φυτεμένα δώματα και κλιμακοστάσια.
– Εάν πριν από τη θέσπιση των επίμαχων διατάξεων έπρεπε να προηγηθεί στρατηγική εκτίμηση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων, όπως επιβάλλει η ευρωπαϊκή Οδηγία 2001/42/ΕΚ για τα σχέδια ή προγράμματα που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.