Ναυπηγεία Ελευσίνας: Υπογράφηκε το σχέδιο εξυγίανσης

Υπεγράφη το μεσημέρι  το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, τον Πάνο Ξενοκώστα, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Onex Shipyards, και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς. Το σχέδιο εξυγίανσης αναμένεται να κατατεθεί αύριο στο αρμόδιο δικαστήριο, με την τελική έγκριση να εκτιμάται ότι θα βγει μετά από 3-4 μήνες.

Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, «στόχος είναι μέσα στο 2023 τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας να λειτουργούν, να παράγουν νέες θέσεις εργασίας, να φτιάχνουν πλοία και να κάνουν αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος, να πάει μπροστά». Μάλιστα αποκάλυψε ότι τις επόμενες ημέρες θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα εκπρόσωποι της αμερικανικής τράπεζας DFC, που θα συμμετέχουν στο project και την προσεχή Δευτέρα θα επισκεφθούν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

«Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική. Η επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας και η επανέναρξη της ναυπηγικής βιομηχανίας στη χώρα αποτελεί ένα μεγάλο εθνικό στοίχημα. Ξεκίνησε το 2019 με τα ναυπηγεία Σύρου όπου και οι εργαζόμενοι της Ελευσίνας με  συνάντησαν και ζήτησαν την υλοποίηση  ενός ανάλογου σχεδίου εξυγίανσης με αυτό του Νεωρίου. Δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε εδώ σήμερα, δεν ήταν αυτονόητο και δεν ήταν απλό», τόνισε, μεταξύ άλλων, κατά την υπογραφή του σχεδίου εξυγίανσης ο Άδωνις Γεωργιάδης και ευχαρίστησε όσους ενεπλάκησαν στη επίτευξη της συμφωνίας χωρίς να ξεχάσει και τον Σύριζα.

Από την πλευρά του ο κ. Πάνος Ξενοκώστας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η σημερινή είναι  μια ιστορική ημέρα για ολόκληρο τον κλάδο της ναυπηγοεπισκευής. Αυτό που ξεκίνησε με το Νεώριο της Σύρου, και αποκαλείται από πολλούς ως θαύμα, με την υπογραφή και  του σχεδίου για την Ελευσίνα, σηματοδοτεί την αναγέννηση του κλάδου, όχι ενός ακόμη ναυπηγείου. Η Ελευσίνα είναι ένα πολύ μεγάλο Ναυπηγείο, με μεγάλο αποτύπωμα για την περιοχή. Με πολύ μεγάλο πείσμα και πίστη στον Έλληνα και στην τέχνη του προχωράμε απέναντι σε όλες τις κραυγές και δυνάμεις αδράνειας και παρακμής. Το πείσμα των εργαζομένων έγινε πείσμα μας και το όραμά μας, όραμά τους», είπε από την πλευρά του ο Πάνος Ξενοκώστας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης τόνισε ότι η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία επανέρχεται δυναμικά και δημιουργεί θέσεις εργασίας και συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας.

Ο υπουργός Εθνική Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος συμπλήρωσε από την πλευρά του ότι η συμφωνία αυτή ήταν η μόνη που μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια λύση.

Ο Νίκος Παπανικολάου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων των Ναυπηγείων Ελευσίνας δήλωσε: «Είναι ιστορική ημέρα για μας ως εργαζόμενους. Εκπροσωπώντας 600 εργαζόμενους από το θεσμικό ρόλο που έχω, σήμερα, μέσω της συμφωνίας, διασφαλίζουμε τις απαιτήσεις μας, οι οποίες στο σύνολό τους ανέρχονται σε 41 εκατομμύρια δεδουλευμένες αποδοχές εδώ και 12 χρόνια. Και το σημαντικότερο, έρχεται η επόμενη μέρα, η επαναλειτουργία του ναυπηγείου που για εμάς είναι ένα ορόσημο. Δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε αντάξιοι στις απαιτήσεις σας. Σας ευχαριστούμε για όλα».

Τη συμφωνία υπέγραψαν

-για το Ελληνικό Δημόσιο ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης,

-για την «ONEX ELEFSIS SHIPYARDS AND INUSTRIES Α.Ε.» και την «ONEX ELEFSIS NAVAL AND MARITIME Α.Ε.» o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Παναγιώτης Ξενοκώστας,

-για την εταιρεία «ΝΑΥΠΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ Α.Ε.» ο κ. Ιωάννης Στεφάνου,

-για τη «CEPAL HELLAS ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ» ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της εταιρείας ειδικού σκοπού με την επωνυμία «GALAXY» οι κυρίες Χαρίκλεια Ξάνθη και Μαρία Καρδαράκη,

-για την ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α. Ε.» οι κυρίες Ελεονώρα Καραμάνη και Αθηνά Παλλίκαρη,

-για την «ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ Α.Ε» ο κ. Γεώργιος Ποιμενίδης και η κ. Παναγιώτα Μπισμπίκη

-και για τους εργαζόμενους ο κ. Δημήτρης Ιωαννίδης.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα