«Μπλόκο» για δύο Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ήπειρο

Αρνητικές ήταν οι γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου για δύο Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ειδικότερα  η Επιτροπή γνωμοδότησε αρνητικά:

  • για τη Μ.Π.Ε. του έργου «ΑΣΠΗΕ, ισχύος 64,8 MW, στη θέση «ΚΟΥΡΕΝΤΑ» 2 και των συνοδών έργων οδοποιίας και ηλεκτρικής διασύνδεσης (εξωτερικό υπόγειο δίκτυο Μέσης Τάσης 33kV για την ηλεκτρική διασύνδεση του ΑΣΠΗΕ με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ μέσω του νέου Υ/Σ «ΒΟΥΤΣΑΡΑ»), Δ.Ε. Δωδώνης του Δήμου Δωδώνης και Δ.Ε. Πασσαρώνος και Μολοσσών του Δήμου Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου».

Κατά την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Γοργόλης επεσήμανε σημεία της υπηρεσιακής εισήγησης που οδηγούν στην αρνητική γνωμοδότηση. Συγκεκριμένα, σημείωσε πως δεν υπάρχουν ανεμολογικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν το υψηλό δυναμικό της περιοχής, η γεωλογική μελέτη είναι περιορισμένη, ενώ οι επιπτώσεις από την υλοποίηση του έργου στη μορφολογία του εδάφους, στα επιφανειακά και υπόγεια νερά, στη χλωρίδα, πανίδα και ορνιθοπανίδα είναι σοβαρές.

  • στη Μ.Π.Ε. του έργου «ΑΣΠΗΕ, συνολικής ισχύος 108 MW, στις θέσεις «ΓΟΡΓΟΜΥΛΟΣ (72 MW)» και «ΠΑΤΗΜΑ (36MW)» και των συνοδών έργων οδοποιίας και ηλεκτρικής διασύνδεσης (υπόγειο δίκτυο Μέσης Τάσης 33kV για την ηλεκτρική διασύνδεση των ΑΣΠΗΕ με το ΚΥΤ «ΑΡΑΧΘΟΣ»), Δ.Ε. Ανωγείου, Δήμου Ζηρού Π.Ε. Πρέβεζας και Δ.Ε. Ξηροβουνίου, Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου».

Όπως σημειώνεται στη γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Π.Ε. Πρέβεζας, οι επεμβάσεις για την υλοποίηση του πάρκου (κυρίως η διάνοιξη ορεινής οδοποιίας) είναι μεγάλης έκτασης, οι ανεμογεννήτριες αναμένεται να λειτουργήσουν σε ακραίο περιβάλλον μεγάλου υψομέτρου και χαμηλών θερμοκρασιών κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ διατυπώνεται προβληματισμός για τις επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα.

 Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα