Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ), κ. Μιχαήλ Δακτυλίδης γράφει στο ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟΝ ΒΗΜΑ για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το εργατικό δυναμικό στο χώρο των κατασκευών και τα βήματα που γίνονται και πρέπει να γίνουν για την περαιτέρω βελτίωση.
Το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει στις μέρες μας ο Κλάδος των Κατασκευών, μετά την ραγδαία άνοδο της τιμής των υλικών, είναι η έλλειψη τεχνικού προσωπικού.
Η έλλειψη εκπαιδευμένου τεχνικού προσωπικού είναι ένα θέμα πανευρωπαϊκό που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να αντιμετωπίσει συνολικά με το Pact for Skills στοχεύοντας στο upskilling & reskilling των εργαζομένων.
Προς αυτή την κατεύθυνση υλοποιείται αυτό το διάστημα το διευρωπαϊκό πρόγραμμα Construction Blueprint, μία σύμπραξη 24 εταίρων από 12 διαφορετικές Xώρες, όπου τη Χώρα μας εκπροσωπεί η ΠΕΔΜΕΔΕ ως εταίρος, που στόχο έχει την καταγραφή των απαραίτητων δεξιοτήτων των εργαζομένων στον Κατασκευαστικό κλάδο.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα συμπεράσματα/ αποτελέσματα που έχουν προκύψει από το Πρόγραμμα αυτό, αλλά και από την ίδια την αγορά διαπιστώνεται ότι οι δεξιότητες που απαιτούνται απέχουν πολύ από τις δεξιότητες που διαθέτει το υπάρχον εργατικό δυναμικό.
Ως εκ τούτου οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναπτύξουν νέες δεξιότητες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις του Κλάδου και θα συνδέονται με τους τρεις βασικούς πυλώνες, στα πλαίσια του GreenDeal :
- την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων (Digitalization)
- την κυκλική οικονομία (Circular Economy)
- την αειφορία στις Κατασκευές (Sustainability in Construction).
Λόγω των ταχύτατων εξελίξεων της τεχνολογίας και των νέων δεδομένων στον Κατασκευαστικό κλάδο, η αγορά απαιτεί upskilling, crosskilling, και reskilling , δηλαδή την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων και την προσαρμογή τους στις σύγχρονες απαιτήσεις.
Πρώτο βήμα αποτελεί η καταγραφή των αναγκών (που πραγματοποιείται μέσω του Προγράμματος Construction Blueprint από την ΠΕΔΜΕΔΕ), επόμενο ο σχεδιασμός του στόχου και εν τέλει η υλοποίησή του, που θα αναβαθμίσει το τεχνικό δυναμικό της Χώρας, θα δώσει σημαντικό αντικείμενο απασχόλησης σε νέους ανέργους και θα τονώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης της Εθνικής Οικονομίας.
Είναι σαφές και απολύτως απαραίτητο να διατεθούν πόροι για να αναβαθμιστεί η επίδοση της χώρας μας στο skills matching, την αντιστοίχιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη οι παραγωγικοί φορείς του Κατασκευαστικού οικοσυστήματος συμμετέχουν και καθορίζουν τις ανάγκες της εκπαίδευσης, εκτιμούν και προσδιορίζουν το αντικείμενο, ως φορείς της αγοράς και είναι αυτοί που υλοποιούν και τα προγράμματα κατάρτισης.
Έτσι και στην χώρα μας είναι απαραίτητο να συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες οι παραγωγικοί φορείς – Εργοληπτικές Οργανώσεις ως πάροχοι, εφόσον διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια και εμπειρία στη διαχείριση των προγραμμάτων κατάρτισης, αναζητώντας τις βέλτιστες λύσεις για να καλυφθούν τα υπάρχοντα κενά στο χώρο των κατασκευών, ενόψει μάλιστα και των μεγάλων έργων υποδομής που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.