Μεγάλη συμμετοχή και αξιόλογες διαλέξεις στο Ηλεκτρονικό Εργαστήριο με θέμα:«Σύγχρονα Συστήματα Διαχείρισης Στερεών και Υγρών Αποβλήτων»
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δρ. Ανδρέας Στοϊμενίδης, ο οποίος με μία σύντομη τοποθέτηση έδωσε στους συμμετέχοντες όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το αντικείμενο του Έργου που υλοποιεί η ΟΣΕΤΕΕ.
Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον κ. Χαράλαμπο Χαραλαμπίδη, Διευθυντή Έρευνας και Ανάπτυξης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ΑΕ, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ελλάδα υπολείπεται κατά πολύ του Ευρωπαϊκού μέσου όρου στην ορθή διαχείριση απορριμμάτων, πληρώνοντας τεράστια πρόστιμα ετησίως που της επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτό το σημείο, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση Αποβλήτων (2020), που στόχο έχουν να βελτιώσουν την υπάρχουσα κατάσταση, ενώ η τοποθέτησή του επικεντρώθηκε κυρίως στο παράδειγμα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ένα έργο πράσινης υποδομής, με τον κ. Χαραλαμπίδη να χαρακτηρίζει, μάλιστα τα έργα διαχείρισης Αστικών και Στερεών αποβλήτων ως «κύτταρα ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας».
Ο κ. Χαραλαμπίδης έθεσε το ζήτημα της διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων στο κέντρο της πολιτικής της βιώσιμης ανάπτυξης.
Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Γεώργιος Ταβερναράκης, Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, που με τη σειρά του στάθηκε στους ευρωπαϊκούς στόχους με τους οποίους η χώρα οφείλει να εναρμονιστεί, λέγοντας ότι η Κρήτη είναι «πρωτοπόρα» έχοντας τον πρώτο ΠΕΣΔΑ – Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων.
Χαιρετισμό απηύθυνε και η κ. Μαρία Τσιομπάνου, Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ – Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, η οποία τόνισε ότι η διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων είναι ένα πολυδιάστατο πρόβλημα με πλήθος περιβαλλοντικών επιπτώσεων. «Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε την παραγωγή αποβλήτων, όμως σίγουρα μπορούμε να τη μειώσουμε», είπε χαρακτηριστικά η κ. Τσιομπάνου, ενώ πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων.
Ο κ. Αργύρης Πλέσιας, Πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Ελλάδος ανέφερε ότι η κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού σε περιβαλλοντικά ζητήματα είναι πολύ βασικό ζήτημα στην διαχείριση των αποβλήτων. «Θεωρώ ότι με την κατάρτιση επεκτείνουμε σε μία βαθύτερη γνώση. Η κατάρτιση επιτρέπει την ανάδραση πληροφοριών και εμπειριών ώστε να εξελίσσονται τα συστήματα τα οποία διαχειρίζεται το αντίστοιχο ανθρώπινο δυναμικό», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ακολούθησε ο κ. Νικόλαος Στυλιανίδης, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc-MBA και Διευθυντής Τ.Υ. ΕΣΔΑΚ (Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης), ο οποίος παρουσίασε μία σειρά περιβαλλοντικών έργων, δράσεων και προγραμμάτων που έχει υλοποιήσει και υλοποιεί ο ΕΣΔΑΚ.
Το εργαστήριο συνεχίστηκε με την τοποθέτηση του Υπεύθυνου Έργου της ΟΣΕΤΕΕ «Κατάρτιση και πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων εργαζομένων στον τομέα του Περιβάλλοντος (mis 5003077) », κ. Στέφανου Τσιάκα, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τους άξονες του έργου και έδωσε επιπλέον πληροφορίες για το αντικείμενο της πράξης και τη δομή του προγράμματος, το οποίο παρακολουθούν 1.250 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα.
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Κωνσταντίνος Ρουσσάκης, Διευθυντής Κατάρτισης Σαρωνίς και Υπεύθυνος Έργου. Ο κ. Ρουσσάκης τόνισε ότι ο απολογισμός του έργου είναι θετικός αφού το 93% όσων εργαζομένων ξεκίνησαν, κατάφερε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα και ότι η πολύ μικρή αυτή διαρροή ωφελουμένων, αποδεικνύει τα μεγάλο ενδιαφέρον των ωφελούμενων απέναντι στις θεματικές ενότητες και την ύλη του και εν΄ τέλει στοιχειοθετεί την τεράστια επιτυχία του έργου.
Παρέμβαση στο πλαίσιο της διαλογικής συζήτησης που ακολούθησε έκανε και ο κ. Παύλος Δραγκόλας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης- Αποχέτευσης, ο οποίος τόνισε την πλήρη ετοιμότητα της Ομοσπονδίας του για την υλοποίηση ανάλογων έργων, την διάθεση συνεργασίας με την ΟΣΕΤΕΕ στο πλαίσιο αυτό, ενώ αναφέρθηκε στην υψηλή εξειδίκευση και την συμβολή των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ στα έργα προστασίας περιβάλλοντος.
Το θεματικό εργαστήριο εξυπηρέτησε τους σκοπούς του καθώς παρουσιάστηκε ολόκληρο το σχέδιο υλοποίησης της Πράξης, έγινε ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών για τα προβλήματα των εργαζομένων και αναδείχτηκαν τα κίνητρα και σημαντικά οφέλη από τη συμμετοχή τους. Ενθαρρύνθηκε επιπλέον, η διαδικασία διαλόγου και διατύπωσης ιδεών για την υλοποίησης της Πράξης.
Το εργαστήριο παρακολούθησαν εκατοντάδες ενδιαφερόμενοι, τόσο μέσω της πλατφόρμας zoom όσο και μέσω της ζωντανής αναμετάδοσης από την σελίδας της ΟΣΕΤΕΕ στο facebook, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που έθεσαν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις προς τους συμμετέχοντες στο πάνελ.