Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση,Γιώργος Γάγαλης, Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ
πηγή: Εργοληπτικόν βήμα Νο_109 της ΠΕΣΕΔΕ
«Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση» κατέγραφε στο πάλαι ποτέ περίφημο κόκκινο βιβλιαράκι του ο Μάο. Στα καθ’ ημάς ωστόσο βιώνουμε μεν καθημερινά τη «μεγάλη αναταραχή» αλλά ψάχνουμε με το «φανάρι του Διογένη» –και με χαρακτηριστική αποτυχία- τη «θαυμάσια κατάσταση». Από πού να ξεκινήσουμε;
Αν πιάσουμε το νήμα από τον περίφημο ν4412/16 για τις Δημόσιες Συμβάσεις θα διαπιστώσουμε ότι δύο χρόνια μετά την πανηγυρική του ψήφισή παραμένει «κουτσός», μολονότι από τότε και μέχρι σήμερα έχει τροποποιηθεί –μόλις- 19 φορές. Κι αυτό είναι το καλό νέο αρκεί να θυμηθούμε ότι το περιλάλητο Π.Δ. για τα Μητρώα (ΜΕΚ-ΜΕΕΠ) ακόμη εκπονείται, η Υπουργική Απόφαση για την αξιολόγηση «ασυνήθιστα χαμηλών προσφορών» (ΑΧΠ) το αυτό –ενώ στο ενδιάμεσο οι εκπτώσεις άγγιξαν αισίως το 75%- ενώ η διαβούλευση για την πρότυπη διακήρυξη των «μελετο-κατασκευών» ακόμα να δει …Ιθάκη.
Την ίδια ώρα ΕΣΠΑ ακούμε και ΕΣΠΑ δεν βλέπουμε, το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» σέρνεται άνευ –ορατού-λόγου και αιτίας, κατασκευαστικές επενδύσεις όπως το «Ελληνικό», ο «Χρυσός» κ.ά. έχουν ξεκινήσει και σταματήσει καμιά 15αριά φορές, ο ΕΦΚΑ αφού πρόλαβε να υφαρπάξει τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ τώρα κινδυνεύει να διαλυθεί από τις αποφάσεις του ΣΤΕ. Κι ας σταματήσουμε κάπου εδώ γιατί η «μεγάλη αναταραχή» μοιάζει χωρίς τελειωμό.
Κι ενώ η ελληνική κατασκευαστική-εργοληπτική επιχείρηση θα έπρεπε να απολαμβάνει τα αυτονόητα σε μία προηγμένη χώρα όπως η Ελλάδα, δηλαδή σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, σταθερό φορολογικό-ασφαλιστικό καθεστώς, κράτος δικαίου κλπ., εκατοντάδες χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και επιχειρηματιών καλούνται να επιβιώσουν σ’ ένα εχθρικό περιβάλλον, που για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους θα φάνταζε τουλάχιστον καφκικό.
Κάποιοι θα πούνε, ότι φταίει ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός και πάει λέγοντας, όμως μήπως τελικά φταίνε και οι Πολίτες, μήπως τελικά φταίμε και όλοι εμείς που τρέχουμε να διορισθούμε, να πάρουμε την πρόωρη, να.., να…, να… και διαμορφώνουμε τελικά αυτό το ανίκανο και αδηφάγο Κράτος;
Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung στηλιτεύοντας ένα από τα πολλά κακώς κείμενα που ταλανίζουν το ελληνικό κράτος από τις απαρχές του ακόμα, γράφει: «Όπως κάθε κυβέρνηση πριν από αυτήν, έτσι και η τωρινή χρησιμοποιεί τον δημόσιο τομέα, για να δώσει μισθούς και ψωμί σε συγγενείς και υποστηρικτές της. Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που τοποθετήθηκαν μετά τον Νοέμβριο του 2016 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μονιμοποιούνται. Από το 2015 δημιουργήθηκαν περίπου 26.000 νέες θέσεις, μεταξύ άλλων και για εκείνους τους υπαλλήλους που είχαν απολυθεί λόγω των όρων των πιστωτών, επειδή είχαν καταχραστεί και υπεξαιρέσει χρήματα ή εισέλθει στο Δημόσιο με παραποιημένα πιστοποιητικά.» και παρακάτω «Η κυβέρνηση επωφελείται από την αποδυνάμωση επί δεκαετίες του κρατικού μηχανισμού και τη διάβρωση των θεσμών του, κληρονομιά των παλιών λαϊκών κομμάτων.
Απευθύνεται στα κατώτερα ένστικτα και κάνει εύκολα παιχνίδι. Και αυτό αποτελεί κατάλοιπο των προκατόχων της, που για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους καλλιέργησαν τον τύπο του ανεύθυνου, αδιάφορου, ωφελιμιστή πολίτη, χωρίς κοινωνική συνείδηση…»
Κάποιος καχύποπτος ίσως θα έλεγε ότι οι Γερμανοί απλώς δεν μας συμπαθούν και γι’ αυτό τα γράφουν αυτά, εγώ προτιμώ να πω ότι πιθανότατα «μας πήρανε χαμπάρι». Ωστόσο και μεταξύ μας: πιστεύει κανένας από εμάς στα σοβαρά σήμερα, ότι με τον κρατικό μηχανισμό που συνεχίζει να έχει η Ελλάδα, μπορεί κάτι να γίνει σωστά, ή πρόκειται να γίνει κάτι σωστά στο μέλλον; Προτιμώ να εναποθέσω τις ελπίδες μου στον Παντοδύναμο, ότι θα μας λυπηθεί για μία ακόμη φορά.