Μάσκα, γάντια, καραντίνα. Κορωνοϊός, Covid 19, Sars- Cov-2
πηγή: Εργοληπτικόν βήμα Νο_119 της ΠΕΣΕΔΕ
Ο Θανάσης Βέντζιος είναι πτυχιούχος του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πτυχιούχος του SportsManagement από το Πανεπιστήμιο UCN της Δανίας. Είναι συνεργάτης στο λογιστικό γραφείο του Χρήστου Βέντζιου.
Λέξεις που έχουν κατακλύσει τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις σκέψεις. Έστειλα μήνυμα στο 13033; Θα βρω να αγοράσω αντισηπτικό; Μπήκαν τα 800 ευρώ; Ερωτήσεις που μας απασχόλησαν όλο αυτό το διάστημα , χωρίς απαραίτητα να αποτελούν και το πραγματικό πρόβλημα.
Ο κορωνοϊός, που παίρνει το όνομά του από το σχήμα του, το οποίο μοιάζει με στέμμα (κορώνα) κάτω από το φως του ηλεκτρονικού μικροσκοπίου, ξεκίνησε την πορεία του το Δεκέμβριο του 2019 από τη Wuhan της Κίνας και, μέχρι στιγμής, έχει στοιχίσει τις ζωές 272.000 συνανθρώπων μας ανά την υφήλιο , όντας είτε η κύρια αιτία θανάτου, είτε συμβάλλοντας σε ήδη βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.
Έχοντας πλέον ξεπεράσει το αρχικό σοκ και εξέλθει ενός κατ’ οίκον περιορισμού για το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, που ουσιαστικά έβαλε φρένο στην παγκόσμια οικονομία, καλούμαστε να αντικρίσουμε τα συντρίμμια που άφησε στο πέρασμά του ο «τυφώνας» κορωνοϊός. Σύμφωνα με μελέτη του OxfordEconomics, το έλλειμμα στην Ευρωζώνη αναμένεται να ξεπεράσει το 6% του κοινοτικού ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος θα φτάσει το 95%, 10 μονάδες υψηλότερα σε σχέση με το 2019. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ιταλίας, της οποίας το δημόσιο χρέος αναμένεται να φτάσει το 155% του ΑΕΠ της.
Δυστυχώς, τα νέα δεν είναι καλύτερα για την Ελλάδα. Η οικονομία της χώρας μας, η οποία είχε δει το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 25% την περίοδο της κρίσης και μόλις είχε αρχίσει να ανακάμπτει, προβλεπόταν να παρουσιάσει το 2020 αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 2-3%. Μόλις το 2019 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9%, μια αύξηση στην οποία συνέβαλε σημαντικά ο τουρισμός, η «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας. Ο τουρισμός που αποδίδει το 10-11% του κοινοτικού ΑΕΠ και στη χώρα μας μέχρι και το 20% του εγχώριου ΑΕΠ, προβλέπεται να δει το τζίρο του μειωμένο κατά 52-70% σε σχέση με το προηγούμενο καλοκαίρι (πηγή ΔΝΤ).
Πάνω που η χώρα είχε τολμήσει να επιχειρήσει να βγει στην επιφάνεια και να πάρει τις πρώτες της οικονομικές ανάσες , δέχεται επίθεση από νέα μέτωπα.Απαιτείται αύξηση της κρατικής δαπάνης για τον τομέα της υγείας και της πρόνοιας , αυξημένες κρατικές δαπάνες στήριξης τις εγχώριας οικονομίας με επιδοτήσεις σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις αλλά και πιθανές μειώσεις φόρων , αναμένεται μείωση του τουρισμού κατά ένα καταστροφικό ποσοστό και αύξηση της ανεργίας σε ποσοστό που ενδέχεται να φτάσει και το 22% (πηγή ΔΝΤ). Θα υπάρξουν επιχειρήσεις που αναμένεται να μην ξαναλειτουργήσουν μετά την λήξη των μέτρων με όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται.
Πως, λοιπόν, θα επηρεάσει αυτή η κατάσταση τον κατασκευαστικό κλάδο; Μπορεί επί του παρόντος η ζημιά να μη φαίνεται ιδιαίτερα σημαντική, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε και να εξετάσουμε τις επιπτώσεις της εμφάνισης του ιού στις τεχνικές -κατασκευαστικές επιχειρήσεις σε περίοδο εξαμήνου, έτους, πενταετίας. Τι μέρος του κρατικού πλούτου, ο οποίος προϋπολογιζόταν για ανάπτυξη υποδομών θα ανακατευθυνθεί σε κονδύλια που αναφέραμε παραπάνω; Πόσα δημόσια έργα θα καθυστερήσουν, αναβληθούν, ματαιωθούν; Πόσο συνεπές θα είναι το δημόσιο στις οικονομικές του υποχρεώσεις έναντι των εργοληπτών; Και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να στραφεί η προσοχή όλων μας και να αναληφθούν ενέργειες για αύξηση του κονδυλίου των δημοσίων επενδύσεων και για την άρση εμποδίων που καθυστερούν την εκτέλεση των έργων αλλά και την κανονική χρηματοδότησή τους.
Ερωτήματα δημιουργούνται και για τον ιδιωτικό τομέα. Πως θα αντιδράσει η αγορά ακινήτων μετά την καραντίνα; Πιο άμεσα αναμένεται να δεχθούν πλήγμα οι πωλήσεις εξοχικών και δευτερευουσών κατοικιών, για τις οποίες πολύ πρόσφατα είχαν αρχίσει να δημιουργούνται ελπίδες για ανάκαμψη μετά και την αναστολή του ΦΠΑ. Προφανώς θα πρέπει να αναμένεται και πίεση για μείωση στις τιμές των ακινήτων από την ενδεχόμενη μείωση της ζήτησης.
Στον τομέα των ενοικίων η βέβαιη μείωση του τουρισμού σημαίνει και βέβαιη μείωση των εσόδων της βραχυχρόνιας διαμονής (Airbnb). Θα επηρεάσουν οι επερχόμενοι «νεκροί» μήνες τους ιδιοκτήτες ώστε να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης του μισθώματος για μακροχρόνιες μισθώσεις; Σε αυτή την περίπτωση, και με την αύξηση της προσφοράς μακροχρόνιων μισθωμάτων, θα υπάρξει και επαναφορά των τιμών σε πιο λογικά πλαίσια, μετά την ραγδαία αύξηση που παρουσίασαν οι τιμές των ενοικίων τα τελευταία χρόνια όταν πολλοί ιδιοκτήτες στράφηκαν προς τη βραχυχρόνια διαμονή.
Η Ελλάδα καλείται να κάνει αυτό που έχει μάθει να κάνει σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της και μάλιστα με επιτυχία, να παλέψει. Αυτή τη φορά απέναντι σε έναν αόρατο στο μάτι εχθρό, τα θύματα του οποίου είναι όχι μόνο αυτοί που δυστυχώς χάθηκαν αλλά και οι οικονομικά πληττόμενοι. Το οικονομικό πλήγμα θα είναι ισχυρό και θα μας επηρεάσει όλους, άλλους λιγότερο και άλλους περισσότερο. Δεν αποτελεί, όμως, τίποτα παραπάνω από ακόμη ένα εμπόδιο στον δύσβατο δρόμο που διαβαίνουμε την τελευταία δεκαετία. Ένα εμπόδιο που θα το προσπεράσουμε αρκεί, όπως λέει και ο Σπύρος, «να έχουμε όλοι την υγειά μας!».