Μαρία Τσιομπάνου στο ΙTC 2023: Απαραίτητη η ύπαρξη Εθνικού Μητρώου Εργοληπτικών Επιχειρήσεων

Στην αναθεώρηση των τιμών των δημοσίων συμβάσεων, στο Παρατηρητήριο Τιμών αλλά και στην αναγκαιότητα ύπαρξης Εθνικού Μητρώου και της έγκαιρης εξόφλησης των εργοληπτικών επιχειρήσεων αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων – ΠΕΣΕΔΕ κ. Μαρία Τσιομπάνου στο web panel: Θεσμική οργάνωση του τεχνικού κλάδου και πτυχία, ένα ζήτημα δεκαετιών, το οποίο παρουσιάστηκε στο 6° Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών – ITC 2023.

Η Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ αναφέρθηκε στα κενά της νομοθεσίας των δημοσίων συμβάσεων και στα προβλήματα, που δημιουργούνται απ’ αυτά. Στη συνέχεια υπογράμμισε το βασικό ζήτημα της επικαιροποίησης των τιμολογίων και του θεσμού της αναθεώρησης, ο οποίος, όπως είπε «ενώ υπάρχει στο θεσμικό μας πλαίσιο από τη δεκαετία του 60, αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση τον αποσιωπά. Δεν έχουμε επαναλειτουργία του σωστού μηχανισμού, που ήδη είναι μέσα στον θεσμικό μας πλαίσιο».

Η κ. Τσιομπάνου αναφέρθηκε, επίσης, στην μη έγκαιρη εξόφληση των εργοληπτικών επιχειρήσεων από τη Πολιτεία. «Μια συμβατική υποχρέωση έχει η Πολιτεία απέναντι μας: να μας πληρώνει. Και δεν το κάνει. Πως θα προχωρήσουν τα έργα; Πως θα τελειώσουν στο χρονοδιάγραμμα τους; Πως θα παραδώσουν το έργο τον πολίτη σωστό, άρτιο και δεν θα κλείσουν οι επιχειρήσεις της και δεν θα αναγκαστούν να απολύσουν κόσμο; Αυτά είναι θέματα που πρέπει να τα λύσουμε και να τα λύσουμε τώρα, που υπάρχει αύξηση χρηματοδοτήσεων για τις υποδομές από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δυστυχώς, λόγω των καταστροφών, που έχουν προκαλέσει οι τελευταίες θεομηνίες, θα δημιουργηθεί και άλλο κατασκευαστικό αντικείμενο. Άρα, όλα αυτά τα θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα για να προστατευθεί κυρίως το δημόσιο συμφέρον. Τελικά, να δημιουργήσουμε υποδομές αντάξιες για τους συμπολίτες μας» είπε χαρακτηριστικά.

Η Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ, απαντώντας σε ερώτημα, ανέφερε τα οφέλη της ύπαρξης ενός νέου εθνικού μητρώου εργοληπτικών επιχειρήσεων και σε ποια σημεία πρέπει να βελτιωθεί το Προεδρικό Διάταγμα 71/2019. Σύμφωνα με την κ. Τσιομπάνου «ένα Εθνικό Μητρώο, που αφορά τον τεχνικό κόσμο γενικότερα, όπως αυτό που επιχειρείται να γίνει με το Προεδρικό Διάταγμα, είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Θα βάλει σύγχρονους κανόνες και όρους για όλους μας, με στόχο την δημιουργία υγιών συνθηκών ανταγωνισμού και τον περιορισμό του ολιγοπωλιακού χαρακτήρα των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων. Δηλαδή, θα πιστοποιούνται και θα αξιολογούνται οι εργοληπτικές και οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις, χωρίς όμως «τεχνητούς» φραγμούς στην εξέλιξή τους. Για να γίνει αυτό πρέπει να γίνει αύξηση των ορίων των τάξεων των εργοληπτικών επιχειρήσεων, να διατηρηθεί η χρήση της δάνειας εμπειρίας, να σταματήσει ο διαχωρισμός της υπεργολαβίας σε επίσημη και απλή – μία ελληνική πατέντα – και τα ποσά της Τεχνικής Εμπειρίας να προκύπτουν από τους Προϋπολογισμούς της Μελέτης του έργου».

Τέλος, η Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη ίδρυσης ενός ελεγκτικού μηχανισμού των Αναθετουσών Αρχών και των Κυρίων των έργων, ώστε «να αντιμετωπισθούν τα φαινόμενα αυθαιρεσίας τους και κατάχρησης της εξουσίας τους με την χρήση ειδικών όρων, «φωτογραφικών» κριτηρίων για τον προσδιορισμό της βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής, τις στρεβλώσεις στον χαρακτηρισμό μίας Δημόσιας Σύμβασης σε έργο, προμήθεια ή υπηρεσία και φυσικά με την κατάχρηση του άρθρου 32Α του Ν.4412/2016, δηλαδή με την διαγωνιστική διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση από τους Κυρίους των Έργων, ιδιαίτερα κατά τα τελευταία χρόνια. Ειδικά για το τελευταίο η Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ είπε: «Οι Κύριοι των Έργων, κυρίως οι Περιφερειακές Αρχές και οι Δήμοι, κάνουν κακή χρήση της δυνατότητας, που τους δίνει ο νόμος, και προωθούν την διάγωνιοτική διαδικασία με διαπραγμάτευση έναντι της ανοικτής δημοπρασίας με δικαιολογία τις θεομηνίες και επικαλούμενοι ανωτέρα βία σε έργα που σε καμία περίπτωση δεν έχουν αυτό τον χαρακτήρα, βλάπτοντας το δημόσιο συμφέρον και δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των εργοληπτικών επιχειρήσεων».

Αυτή η συνεδρία είχε κεντρικό θέμα την θεσμική διαστρωμάτωση των τεχνικών εταιριών του κλάδου καθώς και την αναθεώρηση των πτυχίων βάσει των οποίων οργανώνεται ο κλάδος. Στο πάνελ συμμετείχαν, επίσης, ο κ. Ανδρέας Γερακάκης, Πρόεδρος του ΣΑΤΕ και ο κ. Μιχαήλ Δακτυλίδης, Πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ -Αντιπρόεδρος FIEC. Τον συντονισμό της συζήτησης είχε η κ. Ρεγγίνα Σαβούρδου, δημοσιογράφος της ΕΡΤ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ – t.c 2:31:25

Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα