Μαρία Τσιομπάνου – Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ: Το Δημόσιο βάζει τους εργολήπτες σε αναμονή

Μαρία Τσιομπάνου, Πρόεδρος ΠΕΣΕΔΕ

Για την μη έγκυρη καταβολή πληρωμών για τη κατασκευή δημοσίων έργων αλλά και για τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στις εργοληπτικές επιχειρήσεις μίλησε η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων – ΠΕΣΕΔΕ κ. Μαρία Τσιομπάνου στην δημοσιογράφο Χριστίνα Ζαφειρούλη και στο καθημερινό ηλεκτρονικό newsletter BnB Daily.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά οι μεγάλες αυξήσεις στο κόστος των υλικών που χρησιμοποιούνται για τη διεκπεραίωση των δημοσίων έργων, επιβάλλουν την επικαιροποίηση των τιμολογίων και την αναθεώρηση των βασικών τιμών, προκειμένου να υπάρξει βιωσιμότητα του κλάδου

Σύμφωνα με την κα Τσιομπάνου «η αναθεώρηση θεσμοθετήθηκε για να εξασφαλισθεί η ολοκλήρωση των έργων αλλά ταυτόχρονα αποτελεί στοιχειώδη έκφανση του δικαιώματος σεβασμού και προστασίας του αναδόχου. Με δεδομένο το νέο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί σε εθνικό και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και με σταθερά υψηλό πληθωρισμό, επιβάλλεται ο ορισμός συντελεστών αναθεώρησης για την κάλυψη έως ένα βαθμό των σημαντικών μεταβολών και αυξήσεων, που έχουν επέλθει στις τιμές των βασικών υλικών και εργασίας».

Στη συνέχεια μίλησε για την άτυπη στάση πληρωμών από το Δημόσιο, που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στον τεχνικό κλάδο. Σημειώνει χαρακτηριστικά ό,τι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν τηρεί την Οδηγία 2011/7/ΕΕ, περί έγκαιρης πληρωμής των υποχρεώσεων του Δημοσίου, που απορρέουν από την εκτέλεση έργων.

Όπως τονίζει η Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ στο καθημερινό ηλεκτρονικό newsletter BnB Daily οι εργολήπτες, ενώ τηρούν τη νομοθεσία και αφού περάσουν τους σχετικούς ελέγχους και κόψουν το σχετικό τιμολόγιο, το Δημόσιο τηρεί σιγή ιχθύος. Το ζήτημα, όπως τονίζει – εκτός των άλλων – δημιουργεί πρόβλημα και στην εκτέλεση των έργων. Όπως σημειώνει είναι αδύνατο να ολοκληρωθούν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς να υπάρχει τάξη και συνέπεια στις πληρωμές τους.

Τέλος αναφέρθηκε στην κοινή ανακοίνωση των οργανώσεων ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΣΑΤΕ και ΣΤΕΑΤ, που από κοινού ζητούν την επίλυση του ζωτικού ζητήματος της χρηματοδότησης των έργων και την άμεση αποπληρωμή των οφειλών σε εργοληπτικές επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα