Μαρία Τσιομπάνου Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ, Για να εκπληρώσει η δικαιοσύνη την συνταγματική της αποστολή πρέπει να τηρούνται δύο βασικοί κανόνες : ποιότητα αποφάσεων και ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης.
πηγή: Εργοληπτικόν βήμα Νο_121 της ΠΕΣΕΔΕ
Για να εκπληρώσει η δικαιοσύνη την συνταγματική της αποστολή πρέπει να τηρούνται δύο βασικοί κανόνες : ποιότητα αποφάσεων και ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης.
Η βραδύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς ανασταλτικούς παράγοντες στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην προσέλκυση επενδύσεων. Πέρα όμως από τις επιπτώσεις στην οικονομία μιας χώρας, έχει εξίσου σοβαρή επίπτωση σε κάθε λειτουργία της κοινωνίας. Διαλύει οικογένειες, καταστρέφει περιουσίες, ισοπεδώνει καριέρες, κρατάει σε ομηρική κατάσταση ανθρώπινες ζωές και ενισχύει το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών. Όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές η καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης ισοδυναμεί με άρνηση δικαιοσύνης που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αδικίες της κοινωνικής ζωής.
Το γεγονός ότι όλες οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις την τελευταία δεκαετία δεν έφεραν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στο οξύτατο πρόβλημα της καθυστέρησης στην απονομή δικαιοσύνης καταδεικνύει την πολυπλοκότητα αυτού του φαινομένου και την ανάγκη διαφορετικής προσέγγισης στην επίλυσή του. Όλοι μας αναγνωρίζουμε ότι η Δικαιοσύνη αποτελεί έναν βασικό πυλώνας της λειτουργίας της δημοκρατίας και γενικότερα της κοινωνίας, οι απαιτούμενες όμως διαδικασίες για την απονομή της αποτελούν και αυτές κομμάτι της Δημόσιας Διοίκησης και επομένως οι διάδικοι, οι φορολογούμενοι Έλληνες πολίτες, έχουν κάθε δικαίωμα να απαιτούν ποιοτικές και γρήγορες υπηρεσίες. Η βραδεία απονομή της δικαιοσύνης που συντελείται στη Χώρα μας, είχε ως αποτέλεσμα την καταδίκη της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, την επιβολή σημαντικών χρηματικών προστίμων και την ευρωπαϊκή εποπτεία για την λήψη αναγκαίων διορθωτικών μέτρων. Επομένως, το διοικητικό κομμάτι της Δικαιοσύνης πρέπει να εξετασθεί και να αξιολογηθεί άμεσα εκ νέου με βάση την ποιότητα και την παραγωγικότητά του. Νομίζω ότι αποτελεί κοινή διαπίστωση η ανάγκη για την δραστική βελτίωση του ελληνικού συστήματος απονομής δικαιοσύνης είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας είχε αντίκτυπο σε κάθε πτυχή της κοινωνικής της και της οικονομικής της ζωής και φυσικά το ελληνικό δικαστικό σύστημα δεν αποτελεί εξαίρεση. Τελικά, η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στο ότι, η διεκδίκηση για την υψηλή θέση που οφείλει να τοποθετηθεί η Δικαιοσύνη πρέπει να προέλθει αρχικά από τους ίδιους τους λειτουργούς της. Εξάλλου, καμία μεταρρύθμιση δεν έχει αξιόλογο αποτέλεσμα εάν δεν συμπεριληφθούν σε αυτήν οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι.
Αν δούμε γενικότερα τη λειτουργία της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, θα διαπιστώσουμε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη, διατηρεί ακόμη της αξιοπιστίας της σε υψηλό επίπεδο, γεγονός που οφείλεται στο υψηλό αίσθημα ευθύνης των Ελλήνων δικαστικών λειτουργών κατά τη μεγάλη πλειονότητά τους. Τα προβλήματα λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας που παρουσιάζει η «Διοίκηση» της Δικαιοσύνης, απαιτούν ανασχεδιασμό και αναδιοργάνωση των διαδικασιών, απαιτούν τολμηρές και ριζοσπαστικές διοικητικές μεταρρυθμίσεις ,ότι δηλαδή απαιτείται συνολικά για τη Δημόσια Διοίκηση της Χώρας.