Share
Με λύματα από το αποχετευτικό δίκτυο γέμισε το οδόστρωμα στη λεωφόρο Ποσειδώνος στο ύψος του Αλίμου το βράδυ των Χριστουγέννων.
Η δημοτική αρχή του Αλίμου τονίζει ότι πρόκειται για κάτι που συμβαίνει συχνά, αποδίδοντας τις ευθύνες στην ΕΥΔΑΠ, η οποία θα έπρεπε να αναβαθμίσει το δίκτυο αποχέτευσης.
Από την πλευρά της η εταιρεία ύδρευσης απαντάει ότι έχουν γίνει παράνομες συνδέσεις ομβρίων από ιδιώτες στον αγωγό αποχέτευσης με αποτέλεσμα να πέφτει ποσότητα νερού στο δίκτυο την οποία δεν είναι προετοιμασμένο να δεχθεί. «Το δίκτυο αποχέτευσης υπερφορτώνεται σε περιπτώσεις έντονης βροχόπτωσης με αποτέλεσμα να ανοίγει το καπάκι του δικτύου στο συγκεκριμένο σημείο», σημειώνει η εταιρεία.
Η απάντηση της ΕΥΔΑΠ
Η ΕΥΔΑΠ αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι δεν έχει κάποια ευθύνη για τα πλημμυρικά φαινόμενα στη συμβολή της οδού Κανάρη και λεωφόρου Ποσειδώνος στον Άλιμο γιατί δεν έχει καμία αρμοδιότητα για τα όμβρια. Σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι «το δίκτυο αποχέτευσης υπερφορτώνεται σε περιπτώσεις έντονης βροχόπτωσης με αποτέλεσμα να ανοίγει το καπάκι του δικτύου αποχέτευσης στο συγκεκριμένο σημείο» και αυτό γιατί έχουν γίνει 7.000 παράνομες συνδέσεις ομβρίων στον αγωγό αποχέτευσης από ιδιώτες στην ευρύτερη περιοχή.
Η ανακοίνωση
«Σε συνέχεια δημοσιευμάτων για υπαιτιότητα της ΕΥΔΑΠ για το πλημμυρικό φαινόμενο στη συμβολή Κανάρη με την Λεωφόρο Ποσειδώνος, διευκρινίζεται ότι η ΕΥΔΑΠ δεν έχει καμία αρμοδιότητα για τα όμβρια.
Ωστόσο, το δίκτυο αποχέτευσης υπερφορτώνεται σε περιπτώσεις έντονης βροχόπτωσης με αποτέλεσμα να ανοίγει το καπάκι του δικτύου αποχέτευσης στο συγκεκριμένο σημείο.
Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι ότι από την Βάρκιζα έως τον Άλιμο έχουν γίνει παράνομες συνδέσεις ομβρίων από ιδιώτες στον αγωγό αποχέτευσης, για τις οποίες η ΕΥΔΑΠ λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας της, τα οποία μπορεί να φτάσουν έως και την διακοπή υδροδότησης ακινήτου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΥΔΑΠ υπάρχουν 7.000 ακίνητα στην περιοχή που έχουν κάνει παράνομη διοχέτευση ομβρίων στην αποχέτευση, αυξάνοντας σημαντικά τον όγκο των εισροών στο δίκτυο αποχέτευσης όταν βρέχει. Το πρόβλημα δε, διογκώνεται υπέρμετρα στις έντονες βροχοπτώσεις.
Η κινητοποίηση της ΕΥΔΑΠ ήταν άμεση με τα συνεργεία της Εταιρείας να επιχειρούν στο σημείο από τις 3.00 π.μ., αποκαθιστώντας την ομαλή λειτουργία του συστήματος και καθαρίζοντας με εκπλύσεις το σημείο.
Η ΕΥΔΑΠ προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μακροπρόθεσμα, θα ολοκληρώσει μελέτη, που έχει ήδη ανατεθεί, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025, για κατασκευή νέου ανακουφιστικού αγωγού στην περιοχή και θα ανατεθεί το σχετικό έργο».
Νίκος Θωμαΐδης – Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας: «Προσοχή για να μην υπάρχουν επιμολύνσεις»
Για τα βοθρολύματα που βγήκαν στην παραλιακή μετά την έντονη βροχόπτωση και το αν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» και τη δημοσιογράφο Χριστίνα Βίδου ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης. Όπως ανέφερε «τα αστικά λύματα, περιλαμβάνουν πέρα από τα χημικά που συζητάμε από καιρό σε καιρό, προφανώς και παθογόνα. Όχι μόνο κόβιντ, γρίπη και όλα αυτά τα οποία δεν είναι έτσι κι αλλιώς επικίνδυνα σε αυτό το επίπεδο, αλλά ένα σωρό ενεργά παθογόνα, τα οποία θα πρέπει με κάποιο τρόπο να απομακρυνθούν και να ελεγχθεί η ποιότητα των υδάτων, φυσικά και του θαλάσσιου σε κάποιο διάστημα για να μπορέσουμε να πούμε ότι έχει επανέλθει η ποιότητα σε κανονικά επίπεδα χωρίς επιμολύνσεις».
«Ειδικά όσοι έχουν “πνιγεί” μέσα σε αυτή την έχουν έρθει σε επαφή, πρέπει να πλυθούν, να πλύνουν τα πόδια τους, με προσοχή για να μην υπάρχουν επιμολύνσεις» επεσήμανε ενώ ερωτηθείς αν αυτό το νερό μπορεί να προκαλέσει μία απλή μόλυνση ή κατι σοβαρότερο ο κ. Θωμαΐδης απάντησε «και πολύ σοβαρότερα, εξαρτάται με το τι έχουμε έρθει σε επαφή.
Προφανώς δεν πιστεύω ότι κάποιος έχει έρθει από το στόμα ή από κάποια πληγή, αλλά όταν είναι τα πόδια μας βρεγμένα γιατί έχω δει ανθρώπους να περπατάνε στο δρόμο κτλ. πρέπει να γίνει απολύμανση» επεσήμανε σε άλλο σημείο. Πρόσθεσε ότι «οι εικόνες μαρτυρούν ότι έχει έρθει κόσμος σε επαφή με αυτή την κατάσταση, με αυτά τα μολυσματικά λύματα. Και φυσικά θα πρέπει μετά να πλυθεί διεξοδικά και να μην ξαναέρθει σε επαφή με τα λύματα. Αυτό είναι δεδομένο. Όταν κάνουμε δειγματοληψίες φοράμε μάσκες και γάντια για να καταλάβετε. Οπότε καταλαβαίνετε ότι λαμβάνουμε τα μέτρα μας όταν χειριζόμαστε τέτοια μολυσματικά δείγματα. Πόσο μάλλον αν έρθεις σε επαφή και βραχείς. Πρέπει να πλυθείς διεξοδικά και να υπάρξει πρόνοια απολύμανσης».