ΚΤΥΠ: Σε εξέλιξη 55 έργα με συνολικό προϋπολογισμό που προσεγγίζει τα 175 εκατ. ευρώ

«Το μετρήσιμο έργο των Κτιριακών Υποδομών αντανακλά την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και τη συνεισφορά στον κατασκευαστικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τον απολογισμό του έργου των «Κτιριακών Υποδομών Α.Ε.» για το 2023 και τον σχεδιασμό της περιόδου 2024 – 2027.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δήλωσε ότι το σύνολο των έργων που υλοποιούνται από τις Κτιριακές Υποδομές μαζί με αυτά που προγραμματίζονται για την περίοδο 2024 – 2027, ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας, βρίσκονται σε εξέλιξη από τις Κτιριακές Υποδομές 55 έργα, με συνολικό προϋπολογισμό που προσεγγίζει τα 175 εκατ. ευρώ, σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, ενώ ο προϋπολογισμός της περιόδου 2024 – 2027 ξεπερνά τα 825 εκατ. ευρώ.

«Από το εύρος και το αντικείμενο των παρεμβάσεων, γίνεται αντιληπτό ότι το έργο που υλοποιείται από τις Κτιριακές Υποδομές, μεταμορφώνει το κτιριακό δυναμικό των δημόσιων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα», τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος επεσήμανε:

«Πρώτον, αυτό το οποίο αποτελεί το μεγάλο πλεονέκτημα, αλλά και προνόμιο της ΚΤ.ΥΠ., είναι ότι εκτελεί έργα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη. Τομείς, που όπως ανέφερε και ο Υπουργός, είναι χαρακτηριστικοί. Είναι η παιδεία, η υγεία, και η δικαιοσύνη.

Δεύτερον, ότι το να διατηρηθεί το έργο της ΚΤ.ΥΠ. ως πρώτη προτεραιότητα μέσα στον επιχειρησιακό προγραμματισμό του Υπουργείου είναι μια προσωπική επιλογή του Χρήστου Σταϊκούρα. Και πραγματικά, νομίζω, ότι αποτελεί μία καμπή που μετατοπίζει το Υπουργείο Υποδομών πολύ πιο κοντά στον πολίτη, την καθημερινότητά και τις ανάγκες  του, πέρα από τον ρόλο που οι περισσότεροι θεωρούν ως αυτονόητο, δηλαδή του φορέα που υλοποιεί πολύ μεγάλα έργα. Και είναι και το έργο της ΚΤ.ΥΠ. που αποδεικνύει έμπρακτα πως η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τελικά, αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα λεφτά του φορολογούμενου αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ της «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε», Τιμολέων Κατσίπος, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους εργαζόμενους της εταιρείας και πρόσθεσε:

«Με σκληρή δουλειά, συνέπεια και προσήλωση αποκαταστήσαμε το κύρος της εταιρείας και αφοσιωθήκαμε απόλυτα στην υλοποίηση του οράματός της και την μεγιστοποίηση της κοινωνικής της προσφοράς.

Στα 4 και πλέον χρόνια που πέρασαν η «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» βρίσκονται διαρκώς στην πρώτη γραμμή της προσφοράς και της ευθύνης.

Δεσμευόμαστε πως θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο και το ίδιο αίσθημα ευθύνης την προσπάθειά μας για τη βέλτιστη αξιοποίηση κάθε πρόσφορου μέσου για την εκπλήρωση των σκοπών της «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε» προς όφελος της κοινωνίας, της πατρίδας και του πολίτη».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» Θανάσης Γιάνναρης τόνισε:

«Η «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» πλέον είναι ένας αξιόπιστος φορέας που χτίζει αδιάκοπα τις υποδομές της χώρας αγκαλιάζοντας τις ανάγκες της κοινωνίας. Τα έργα που έχουν υλοποιηθεί αυτά τα 4 χρόνια, μαζί με τα προγραμματισμένα για τα επόμενα 3 χρόνια  ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ.

Η κινητήρια  δύναμη για ό,τι κάνουμε είναι το χρέος προς την πατρίδα μας.

-Για τη συμπαράσταση στον άνθρωπο στις δύσκολες στιγμές του.

-Για τη μόρφωση των παιδιών μας σε σύγχρονες υποδομές.

-Για την καλύτερη υγειονομική περίθαλψη των συμπολιτών μας.

-Για την ταχύτερη απόδοση Δικαιοσύνης.

-Για την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας.

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα μπορούσε να γίνει, χωρίς το φιλότιμο και την πολύτιμη εμπειρία του προσωπικού της Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα:

Η κατασκευή κτιριακών υποδομών, σε όλη την επικράτεια, είναι μία από τις σημαντικότερες αρμοδιότητες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Χτίζοντας νέα σχολεία και νοσοκομεία, δικαστικά και αστυνομικά μέγαρα,   πυροσβεστικούς σταθμούς και άλλα κτίρια που εξυπηρετούν τη Δημόσια Διοίκηση:

 • εξοπλίζουμε το Κράτος και εκσυγχρονίζουμε τις υπηρεσίες που αυτό προσφέρει στους πολίτες,
 • διαμορφώνουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας στους δημόσιους λειτουργούς, συμβάλλοντας, έτσι, στην αύξηση της παραγωγικότητας του τομέα,
 • περιορίζουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κτιριακού δυναμικού και τις ενεργειακές του ανάγκες.

Επιχειρησιακός βραχίονας αυτής της προσπάθειας είναι οι Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.

Αντικείμενό της είναι να μελετά και να κατασκευάζει νέα κτιριακά έργα, καθώς, επίσης, να μελετά και να επισκευάζει υπάρχουσες δομές παιδείας, υγείας, δικαιοσύνης και άλλων φορέων.

Το μετρήσιμο έργο των Κτιριακών Υποδομών, που αποτυπώνεται στον απολογισμό τους, αντανακλά την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και τη συνεισφορά στον κατασκευαστικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

Σήμερα, βρίσκονται σε εξέλιξη, από τις Κτιριακές Υποδομές, 55 έργα, με συνολικό προϋπολογισμό που προσεγγίζει τα 175 εκατ. ευρώ, σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Από αυτά, τα 34 είναι έργα Παιδείας, τα 13 έργα Δικαιοσύνης, τα 7 έργα Υγείας, και ένα αφορά τη διαμόρφωση χώρων σε κτίρια του Υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνεται, ότι, περαιώθηκαν συνολικά 54 έργα το 2023, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 45 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά, τους τελευταίους μήνες είχαμε την ευκαιρία να εγκαινιάσουμε σχολικές εγκαταστάσεις στη Νέα Φιλαδέλφεια, τη Νέα Μάκρη, τη Λυκόβρυση, αλλά και το Κεστεκίδειο Ελληνικό Σχολείο Βρυξελλών.

Ταυτόχρονα, υπογράψαμε συμβάσεις και προχώρησαν οι διαγωνισμοί για την κατασκευή πολύ σημαντικών έργων, όπως:

 • Η αποκατάσταση του κτιρίου του Συμβουλίου της Επικρατείας στο Αρσάκειο Μέγαρο.
 • Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
 • Τα Δικαστικά Μέγαρα Ρεθύμνου και Ηρακλείου, αλλά και τα Δικαστικά Μέγαρα σε Λαμία, Βόλο, Καρδίτσα και Τρίκαλα.
 • Η ανακαίνιση του Δικαστικού Μεγάρου Τριπόλεως.
 • Η ανάδειξη προσωρινού αναδόχου για τα Αστυνομικά Μέγαρα σε Πάτρα, Καρδίτσα, Βέροια, Λευκάδα και Αλεξανδρούπολη,
 • Η θεμελίωση του νέου Νηπιαγωγείου Παράλιου Άστρους.
 • Η προμήθεια σχολικού εξοπλισμού σε όλη την Επικράτεια.

Προτεραιότητα του Υπουργείου αποτελεί η αποκατάσταση σχολικών μονάδων οι οποίες καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές από την επέλαση της κακοκαιρίας «Daniel», σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα.

Η χρηματοδότηση θα καλυφθεί από τη δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, με την οποία υπογράψαμε σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας.

Όλα αυτά τα έργα και πολλά άλλα ακόμη, εντάσσονται στον προγραμματισμό για την περίοδο 2024 – 2027.

Ο προϋπολογισμός αυτής της περιόδου ξεπερνά τα 825 εκατ. ευρώ, οπότε μαζί με τα έργα που υλοποιούνται, το σύνολο των παρεμβάσεων ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ!

Συνοπτικά, προγραμματίζεται να υπογραφούν συμβάσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων:

1ον. Υποδομές Παιδείας, ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ:

 • με νέα σχολεία,
 • με νέες σχολικές μονάδες και συμβάσεις επισκευής, ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης,
 • με συμβάσεις ΣΔΙΤ.

2ον. Υποδομές Υγείας, ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ:

 • με νέα κτίρια, καθώς και με ενεργειακή αναβάθμιση, ανακαινίσεις, επισκευές και εκσυγχρονισμό νοσοκομείων και εκπόνηση μελετών υφιστάμενων νοσοκομείων.

3ον. Υποδομές Δικαιοσύνης, ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ:

 • ομοίως με νέα κτίρια, καθώς και επισκευές, ανακαινίσεις, επεκτάσεις, ενεργειακές αναβαθμίσεις και εκπόνηση μελετών υφιστάμενων κτιρίων.

4ον. Συμβάσεις για άλλους φορείς του Δημοσίου καθώς και δαπάνες συντήρησης για υφιστάμενα έργα ΣΔΙΤ, ύψους άνω των 190 εκατ. ευρώ.

Από το εύρος και το αντικείμενο των παρεμβάσεων, γίνεται αντιληπτό ότι το έργο που υλοποιείται από τις Κτιριακές Υποδομές, μεταμορφώνει το κτιριακό δυναμικό των δημόσιων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατευθύνει αυτή την εθνική προσπάθεια σήμερα, το αποτέλεσμα της οποίας θα καρπωθούν οι πολίτες τις επόμενες δεκαετίες.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα