Κτηματολόγιο: Έναρξη λειτουργίας των Υποκαταστημάτων Άνδρου και Μυκόνου

Ξεκίνησε την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023, η λειτουργία των Υποκαταστημάτων Άνδρου με έδρα την Άνδρο (ΦΕΚ 6599/Β/21-11-2023) και Μυκόνου (ΦΕΚ 6671/Β/27-11-2023) με έδρα την Μύκονο του ν.π.δ.δ Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Το Υποκατάστημα Άνδρου, μετά την κατάργηση Έμμισθου Υποθηκοφυλακείου Χώρας Άνδρου, υπάγεται στο Κτηματολογικό Γραφείο Κυκλάδων του ν.π.δ.δ Ελληνικό Κτηματολόγιο και είναι αρμόδιο για τους προκαποδιστριακούς ΟΤΑ ΑΝΔΡΟΥ, ΑΠΟΙΚΙΩΝ, ΒΟΥΡΚΩΤΗΣ, ΛΑΜΥΡΩΝ, ΜΕΣΑΡΙΑΣ ΑΝΔΡΟΥ, ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΕΩΣ, ΠΙΤΡΟΦΟΥ, ΣΤΕΝΙΩΝ, ΣΥΝΕΤΙΟΥ της Π.Ε. Άνδρου.

Το Υποκατάστημα Μυκόνου, μετά την κατάργηση του Έμμισθου Υποθηκοφυλακείου Μυκόνου, υπάγεται στο Κτηματολογικό Γραφείο Κυκλάδων του ν.π.δ.δ Ελληνικό Κτηματολόγιο και είναι αρμόδιο για τους προκαποδιστριακούς ΟΤΑ ΜΥΚΟΝΙΩΝ, ΑΝΩ ΜΕΡΑΣ της Π.Ε. Μυκόνου.

Μετά και την ένταξη των παραπάνω υποθηκοφυλακείων στο Φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο, λειτουργούν 14 από τα 17 οριστικά Κτηματολογικά Γραφεία και 64 από τα 75 Υποκαταστήματα τους. Το επόμενο διάστημα, με ταχείς ρυθμούς, συνεχίζουμε προς την ολοκλήρωση της οριστικής δομής.

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο προχωράει ψηφιακά, ώστε να αποτελεί μια σύγχρονη δομή που ανταποκρίνεται πλήρως στην ψηφιακή εποχή, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και ελαχιστοποιώντας το χρόνο των συναλλαγών. Μέσω ευέλικτων ψηφιακών εφαρμογών, που βρίσκονται στο gov.gr και την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr, οι πολίτες και οι επαγγελματίες διευκολύνονται στις συναλλαγές τους, οι ουρές εξαλείφονται και οι μεταβιβάσεις ακινήτων επιταχύνονται.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες και οι επαγγελματίες:

  • Η καταχώριση συμβολαίων από πολίτες και επαγγελματίες, καθώς και η έρευνα των επαγγελματιών στην κτηματολογική βάση μπορούν να γίνονται και ψηφιακά.
  • Οι αιτήσεις για την έκδοση πιστοποιητικών/αντιγράφων (π.χ. κτηματολογικό διάγραμμα) πραγματοποιούνται και παραλαμβάνονται μόνο ψηφιακά (7/24).
  • Το πρωτόκολλο είναι αποκλειστικά ηλεκτρονικό.
  • Τα μεγαρόσημα στα πιστοποιητικά και στις αιτήσεις καταργούνται.
  • Οι πληρωμές γίνονται υποχρεωτικά είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω POS.
  • Οι επιστροφές αχρεωστήτως καταβληθέντων κατατίθενται ηλεκτρονικά.

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΝΔΡΟΥ
Διεύθυνση: Επαμ. Εμπειρικού 1, Τ.Κ. 84500, Άνδρος
Τηλέφωνο: 22820-24124

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΥΚΟΝΟΥ
Διεύθυνση: Μύκονος, θέση Αργύραινα, Τ.Κ. 84600, Μύκονος
Τηλέφωνο: 22890-23653

Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα