Κλιμακωτή επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα – Στα 90€ η ενίσχυση για το φυσικό αέριο

Τις επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο για τον μήνα Οκτώβριο ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Όπως είπε, τρεις είναι οι στόχοι της κυβέρνησης

  1. Να συνεχιστεί η στήριξη των πολιτών εξασφαλίζοντας προσιτές τιμές ενέργειας για τα νοικοκυριά.

2. Να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για ενεργειακή επάρκεια όλο τον χειμώνα.

3. Να ενισχύσουμε την προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας.

Ηλεκτρικό ρεύμα

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, από την 1η Οκτωβρίου, όσον αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος θα ισχύσει κλιμακωτή επιδότηση για τα νοικοκυριά με τρεις κλίμακες.

Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Παράλληλα, προβλέπονται, για την δεύτερη και τρίτη κλίμακα, μπόνους με επιπλέον επιδότηση για μείωση κατανάλωσης.

Συγκεκριμένα

• Για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες απορροφούμε το 90% της αύξησης με την επιδότηση να φτάνει τα 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτό αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

• Για μηνιαία κατανάλωση από 501 έως 1000 κιλοβατώρες απορροφούμε το 80% της αύξησης με επιδότηση 386 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή τότε η επιδότησή του αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

• Για τη μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001 κιλοβατώρες απορροφούμε το 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτό αφορά μόλις το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο οικιακό κοινωνικό τιμολόγιο απορροφούμε όπως κάθε μήνα σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 485 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση σε επαγγελματικά τιμολόγια για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 kVA η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες κατανάλωσης το μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 ευρώ ανά μεγαβατώρα απορροφώντας το 80% της αύξησης.

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35 kVA και όλους τους υπόλοιπους που ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες και καταναλωτές χαμηλής μέσης ή υψηλής τάσης η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το συνολικό ποσό της επιδότησης για ηλεκτρικό ρεύμα για τα νοικοκυριά και για τους επαγγελματίες και τους αγρότες για τον Οκτώβριο ανέρχεται στα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από αυτά το 1 δισ. προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων που εισπράττουμε από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και από τα έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων, ενώ τα 100 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Φυσικό αέριο

Για το φυσικό αέριο και την επιδότηση σε οικιακά τιμολόγια και νοικοκυριά ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει από την ΔΕΠΑ σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ ανα θερμική μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Θα απορροφήσει έτσι το 50% της αύξησης με το μέτρο να αφορά 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο και την επιδότηση σε επαγγελματίες η επιδότηση ανέρχεται τον Οκτώβριο στα 40 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα και αφορά και τους βιομηχανικούς καταναλωτές.

Ο κ. Σκρέκας πρόσθεσε ότι για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου που κήρυξε η Ρωσία στην Ουκρανία, τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας αλλά και την ενεργειακή θωράκιση της χώρας, εισάγεται ένα τέλος 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα που θα επιβληθεί στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα έσοδα θα κατευθύνονται στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης και θα έχουν σαν στόχο την υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα όπως το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο και την υποστήριξη τροποποιήσεων και επεκτάσεων όπου χρειάζεται υποδομής του συστήματος φυσικού αερίου που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από άλλες πηγές.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα