Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Π.Ε. Λάρισας – Η δημοπράτηση

Δημοπρατείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας το μεγάλο περιβαλλοντικό έργο που αφορά στην κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Π.Ε. Λάρισας, συνολικής εκτιμώμενης αξίας 100.295.033 ευρώ με χρηματοδότηση από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) 2014-2020 της Περιφέρειας Θεσσαλίας και σε συνεργασία με τον ΦΟΣΔΑ Ν. Λάρισας.

Περιλαμβάνει την κατασκευή και τον εξοπλισμό της Μονάδας προϋπολογισμού 54.621.226 ευρώ και δικαιώματα προαίρεσης συνολικού κόστους 45.673.807 ευρώ που αφορούν στην εκτέλεση πρόσθετων εργασιών και εξοπλισμού για τη μετατροπή της ΜΕΑ σε ΜΑΑ (Μονάδα Ανάκτησης Ανακύκλωσης) για την προσαρμογή της στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων ΕΣΔΑ 2020 -2030 και την αντίστοιχη λειτουργία της.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Δικαιούχος – Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και Κύριος και Φορέας Λειτουργίας είναι ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Λάρισας. Πρόκειται για το τρίτο μεγάλο έργο που προωθείται στη Θεσσαλία, με το οποίο ολοκληρώνεται ο περιφερειακός σχεδιασμός στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, μετά την ΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλίας η οποία βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης και την ΜΕΑ Π.Ε. Μαγνησίας η οποία δημοπρατήθηκε τον προηγούμενο μήνα.

«Σήμερα γίνεται ένα ακόμη μεγάλο βήμα προς την υλοποίηση του σχεδίου μας που προβλέπει την εφαρμογή των κανόνων της κυκλικής οικονομίας, την προώθηση της ανακύκλωσης και μια φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων στη Θεσσαλία. Με συνεργασίες, οδηγούμαστε σε ενέργειες που μας πάνε όλους μαζί μπροστά, με πυξίδα τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, με σύμμαχο τη φύση και το περιβάλλον, με διαρκή μέριμνα για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.« Σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΦΟ.Δ.Σ.Α. Ν. Λάρισας και Δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη, τον π. Πρόεδρο Αντώνη Γκουντάρα και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 δημοπρατούμε ένα μεγάλο δημόσιο έργο διαχείρισης απορριμμάτων, με 100% χρηματοδότηση από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014 -2020, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τον πολίτη, έργο με θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που αφήνει πίσω του μέλλον» ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

Οφέλη

Στόχος της εγκατάστασης είναι η ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και η παραγωγή κοµπόστ από τα προδιαλεγμένα οργανικά και το οργανικό κλάσμα που διαχωρίζεται από τα σύμμεικτα ΑΣΑ μέσω της μηχανικής διαλογής. Το οργανικό κλάσμα, τόσο το προδιαλεγµένο, όσο και το διαχωρισμένο μέσω μηχανικής διαλογής, θα υφίσταται βιολογική επεξεργασία (αναερόβια χώνευση και αερόβια κομποστοποίηση), και το παραγόμενο βιοαερίο θα αξιοποιείται προς παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Η ηλεκτρική ενέργεια θα διατίθεται και στο δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ, ενώ η θερμική θα χρησιμοποιείται για τις θερμικές ανάγκες της μονάδας. Η κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, θα λύσει το πρόβλημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων (επεξεργασίας και τελικής διάθεσης) στην ΠΕ Λάρισας, ενώ παράλληλα θα συμβάλλουν ώστε να τηρηθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στην κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

Οι στόχοι του έργου αφορούν στη μείωση του προς υγειονομική ταφή ρεύματος απορριμμάτων, στην ανάκτηση υλικών που μπορούν επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν, στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και γενικά στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων της Θεσσαλίας, σύμφωνα με την κείμενη Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Με ένα κλικ όλα τα έργα προς δημοπράτηση

Τεχνική ενημέρωση από τους Δήμους και Περιφέρειες στο https://gobhma.gr/

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα