«Καμπανάκι» από τον ΠΑΣΥΔΙΠ για «μαϊμού» θερμομονωτικά προϊόντα

O Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης (ΠΑΣΥΔΙΠ) εξέδωσε ανακοίνωση με θέμα «Θερμομονωτικά» χρώματα, όπου παραθέτει πληροφορίες για τα «δήθεν θερμοπροστατευτικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά». Ταυτόχρονα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους καταναλωτές, όπου τους συνιστά να μην εφησυχάζονται και να συμβουλεύονται «έγκυρα και αντικειμενικά τεχνικά άρθρα και μελέτες που αναφέρονται σε κατηγορίες υλικών και όχι σε συγκεκριμένα εμπορικά προϊόντα, καθώς και έμπειρους εξειδικευμένους επιστήμονες και οργανισμούς».

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Τα τελευταία έτη παρατηρείται στην αγορά η κυκλοφορία ακρυλικών χρωμάτων για κτήρια που εμφανίζονται να έχουν «θερμοπροστατευτικές» και «θερμομονωτικές» ιδιότητες, χάρη στα «θερμομονωτικά μικροσφαιρίδια» που περιέχουν ή σε αντίστοιχες «μαγικές» δήθεν νέες τεχνολογίες.

Προκειμένου, μάλιστα, οι δήθεν «θερμομονωτικές» ιδιότητες των προϊόντων αυτών να παρουσιαστούν ως αποδεδειγμένες και αξιόπιστες στο καταναλωτικό κοινό, επιστρατεύονται τεχνικές έννοιες και δείκτες (όπως η μέτρηση του Συντελεστή Θερμικής Αγωγιμότητας λD (W/m·K), σύμφωνα με το πρότυπο EN 12664 για τη θερμική απόδοση κτιριακών υλικών και προϊόντων), χωρίς όμως να αναφέρονται μετρήσεις για τα λοιπά απαραίτητα τεχνικά στοιχεία (όπως πρωτίστως η τιμή «R», η οποία θα κατεδείκνυε το πάχος επίστρωσης του επίμαχου του προϊόντος που αποδίδει την αναφερόμενη τιμή «RD (m2K/W)»), ώστε να αξιολογηθεί έγκυρα και ορθά η πραγματική θερμομονωτική ικανότητα των εν λόγω προϊόντων.

Στην πράξη, το ισχνό πάχος της επίστρωσης των χρωμάτων αυτών, ακόμη και μετά από πολλαπλές στρώσεις, αποκλείει απολύτως κάθε πρακτικά μετρήσιμο και ενδιαφέρον για τον καταναλωτή θερμομονωτικό αποτέλεσμα.

Καταγγελίες για τέτοιου είδους προϊόντα έχουν γίνει κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια στα αρμόδια όργανα της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, τα οποία επιλαμβάνονται κάθε φορά για την προστασία της αγοράς από τέτοια φαινόμενα παραπληροφόρησης των καταναλωτών.

Σε κάθε περίπτωση, συνιστούμε στους καταναλωτές, προκειμένου να προστατεύσουν οι ίδιοι τα συμφέροντά τους:

  • να γνωρίζουν ότι η νόμιμη επίκληση και αναγραφή θερμομονωτικών ιδιοτήτων για κάθε προϊόν προϋποθέτει ότι συνοδεύεται από σχετική δήλωση επιδόσεων και λοιπά τεχνικά στοιχεία, που αποδεικνύουν τις ιδιότητες αυτές για το συγκεκριμένο προϊόν (π.χ. εκθέσεις δοκιμών, πιστοποιητικά σε ισχύ),
  • να μην εμπιστεύονται φυλλάδια ή δημοσιεύσεις στον έντυπο τύπο και ηλεκτρονικές αναρτήσεις που φαίνεται να έχουν τεχνικό περιεχόμενο, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν διαφημιστικές ενέργειες του ίδιου του παραγωγού ή των μεταπωλητών που εκθειάζουν αναληθώς τα προϊόντα τους,
  • να συμβουλεύονται έγκυρα και αντικειμενικά τεχνικά άρθρα και μελέτες, που αναφέρονται σε κατηγορίες υλικών και όχι σε συγκεκριμένα εμπορικά προϊόντα, καθώς και έμπειρους εξειδικευμένους επιστήμονες και οργανισμούς.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης, εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, συμβάλλει στην έρευνα και την εξέλιξη των προϊόντων και συστημάτων διογκωμένης πολυστερίνης με κριτήριο την περιβαλλοντική προστασία, την οικολογία και την αειφορία και μεριμνά για την καταπολέμηση παράνομων πρακτικών στον χώρο της θερμομόνωσης, με σκοπό την προστασία των καταναλωτών και της αγοράς».

Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα