«Καμπανάκι» από το ΤΕΕ/ΤΑΚ για το ιστορικό κτίριο «Μίνως» στο Ηράκλειο

Tη διάσωση του κτιρίου ‘’Μίνως’’ ζητά το ΤΕΕ/ΤΑΚ με έγγραφό του προς τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό, την Προϊσταμένη ΚΓ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Ηρακλείου κ. Βασιλική Συθιανάκη ,την Προϊσταμένη Τμήματος Προστασίας Νεωτέρων Μνημείων και Κινητών Πολιτιστικών Αγαθών κ. Γεωργία Ηλιάκη και κοινοποίηση σε βουλευτές και τοπικές αρχές.

Το έγγραφο αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες,

Ανατρέχοντας στα ιστορικά στοιχεία η λειτουργία του ξενοδοχείου ‘’Μίνως’’ στην άλλοτε οδό Πλάνης, ξεκίνησε το 1926 και φημιζόταν για την πολυτέλειά του. Το 1940 καταστράφηκε από τον βομβαρδισμό. Το 2010 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο, διότι έχει ιδιαίτερη πολεοδομική αξία και αποτελεί σημαντικό αρχιτεκτονικό στοιχείο του ιστορικού τμήματος της πόλης του Ηρακλείου που συνδέεται με τον Ενετικό Λιμένα.

Σήμερα διατηρείται το ένα από τα δύο κτίρια. Ο Δήμος Ηρακλείου έχει προχωρήσει ως ιδιοκτήτης στη μελέτη αποκατάστασης, με μια σύμβαση που ξεκίνησε το 2018. Δυστυχώς είναι μια μελέτη που περνάει από πολλές εγκρίσεις, κυρίως από την αρχαιολογία. Το Φεβρουάριο του 2022 στάλθηκε για έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Στο μεταξύ όμως ο χρόνος είναι αμείλικτος σε αυτά τα κτίρια. Υπάρχει κατάρρευση στα πλάγια του κτιρίου. Είχε προηγηθεί μια πιο μικρή πριν από περίπου 2 χρόνια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο τμήμα δεν είναι διατηρητέο, ούτε η στέγη. Διατηρητέα είναι μόνο η πρόσοψη. Επιτακτικά λοιπόν πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες της υποστήλωσης τουλάχιστον της πρόσοψης. Κι αυτό βέβαια για να γίνει, χρειάζεται έγκριση από την αρχαιολογία. Η μελέτη προβλέπει μόνο τη διατήρηση της πρόσοψης κι ανακατασκευή του υπόλοιπου κτιρίου. Απ’ όσο γνωρίζουμε απομένουν αρκετά στάδια ακόμη για να προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου ο Δήμος Ηρακλείου, κι αν κι έχει ζητήσει επίσπευση των διαδικασιών, δυστυχώς πέντε χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης, η μελέτη δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένη.

Ως Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ προτείνουμε ο Δήμος Ηρακλείου να προχωρήσει στην άμεση υποστήλωση της πρόσοψης και στην άρση τόσο της ετοιμορροπίας όσο και της κατεδάφισης των μη διατηρητέων τμημάτων, καθώς επίσης να προβεί στην ολοκλήρωση της μελέτης και των εγκρίσεων της, αυτού του διατηρητέου κτιρίου, λόγω της ιδιαίτερης και σημαντικής πολιτισμικής και πολιτιστικής του αξίας».

Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα