
Ηλίας Περτζινίδης για σταθμό Βενιζέλου – Μετρό Θεσ/κης: Δικαίωση για τις θέσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ
Η διαχείριση των αρχαιοτήτων στο πλαίσιο υλοποίησης μεγάλων τεχνικών έργων υποδομής, με αιχμή το Μετρό της Θεσσαλονίκης, αποτέλεσε το αντικείμενο επιστημονικού συνεδρίου, το οποίο διοργάνωσε το Yπουργείο Πολιτισμού στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή 45 και πλέον διακεκριμένων ομιλητών.
Στο συνέδριο συμμετείχε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Ηλίας Περτζινίδης, προεδρεύοντας στην ενότητα με τίτλο: «Ο αρχαιολογικός χώρος στον σταθμό Βενιζέλου και οι προκλήσεις στην κατασκευή του τεχνικού έργου». Στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ο κ. Περτζινίδης ανέφερε ότι ουσιαστικά η λύση που επιλέχθηκε συνιστά δικαίωση για τις θέσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ. «Αν το ΤΕΕ είχε εισακουστεί από την αρχή, το έργο θα είχε ολοκληρωθεί πολύ γρηγορότερα, αφού ό,τι υλοποιήθηκε είχε προταθεί από το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ από την πρώτη στιγμή που ανακαλύφθηκαν οι αρχαιότητες», σημείωσε ο κ. Περτζινίδης. Τόνισε επίσης, ότι «καλή είναι η διαχείριση των αρχαιολογικών ευρημάτων στα μεγάλα έργα, αλλά θα πρέπει να δούμε τι γίνεται με αντίστοιχα ζητήματα και στα μικρά έργα.»
Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας.
Στην κεντρική εισήγησή της από το βήμα του επιστημονικού συνεδρίου η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σημείωσε ότι «στο πλαίσιο της κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης διενεργήθηκε η μεγαλύτερη ανασκαφική έρευνα σωστικού χαρακτήρα, που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί στη χώρα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «δώσαμε μια υποδειγματική, επιστημονική και δεοντολογικά ορθή λύση στην επίπονη εξίσωση, καθώς η αποκάλυψη και η ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων συνδυάστηκε με την επίσπευση και την αποπεράτωση του τεχνικού έργου».
«Στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε ο μεγαλύτερος αρχαιολογικός χώρος στο πλαίσιο τεχνικού έργου διεθνώς», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας. ‘Όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, «τα δημόσια έργα είναι παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας μας, αλλά πολλές φορές μετατρέπονται και σε γέφυρα με το ιστορικό της παρελθόν».
Μιλώντας για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου, ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος παρατήρησε: «Στον σχεδιασμό του Μετρό η συμπερίληψη της διάσωσης των αρχαιοτήτων ήταν αυτονόητη υποχρέωση και έπρεπε να γίνει κοινός τόπος ότι αυτές οι αρχαιότητες επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν ως μια επένδυση και για το ίδιο το Μετρό και για τη Θεσσαλονίκη. Παγιδευτήκαμε πολλαπλώς ως πόλη στο δίλημμα ‘ή Μετρό ή αρχαία’ για ένα μεγάλο διάστημα».
Στο συνέδριο παρέστη ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Πάρις Μπίλλιας και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος.

